Za ciemny obraz w grach, windowsie i filmach
Problem tak jak w temacie, wydajes sie byc banalny i łatwy do rozwiazania. Natomiast nie jest tak kolorowo. Od poczatku
–jasnosc i kontrast monitora mam na 100 (maks) probowalem to znizyc i podwyzszyc sterownikami do karty, ale jest jeszcze gorzej)
–jasnosc w sterownikach do karty na 105 %, reszta na 100 (karta nVidia)
No i problem sie zaczyna podczas grania i ogladania filmow, wszystko jest zdecydowanie za ciemne. Czasami gry nie maja opcji ustawiania wiekszej jasnosci a ja mam nadal za ciemno. Nie moge zrobic za duzej jasnosci na windowsa bo wtedy np. w gg jest tak za jasno ze nie odrozniam teksty wysylanego przeze mnie, a otrzymywanego (teks otrzymywany jest na ciemniejszym tle)
Co Wy na to?
–jasnosc i kontrast monitora mam na 100 (maks) probowalem to znizyc i podwyzszyc sterownikami do karty, ale jest jeszcze gorzej)
–jasnosc w sterownikach do karty na 105 %, reszta na 100 (karta nVidia)
No i problem sie zaczyna podczas grania i ogladania filmow, wszystko jest zdecydowanie za ciemne. Czasami gry nie maja opcji ustawiania wiekszej jasnosci a ja mam nadal za ciemno. Nie moge zrobic za duzej jasnosci na windowsa bo wtedy np. w gg jest tak za jasno ze nie odrozniam teksty wysylanego przeze mnie, a otrzymywanego (teks otrzymywany jest na ciemniejszym tle)
Co Wy na to?
Odpowiedzi: 10
jeźeli chodzi o filmy odpowiedz jest prosta wejdz normalnie do włąściwości karty graficznej potem ustawienia kolorów i potem tam jest takie coś jak(zastosuj zmianu koloorów aby objeły) i standardowo jest pulpit.Zmienie na nakładkę VMR rozjaśnij i bedziesz miał jasniej tylko w filmach
w grach ci niepomoge.
w grach ci niepomoge.
Na 90 % z tyłu monitora(po zdjęciu obudowy oczywiście) są pokrętła słuźące do regulacji parametrów takich jak: jasność, kontrast, ostrość itp. Zmienia się je tam sprzętowo, więc ustaw sobie parametry na takie jakie powinny być(nawet jeśli ci się wydaje za ciemno) i kręć tymi pokrętłami aź uzyskasz zadowalający efekt. Pamiętaj źe to nie zabawka i źeby kręcić delikatnie, powoli, uwaźaj na bardzo wysokie napięcie.
Powodzenia, pozdrawiam!
Na 90 % z tyłu monitora(po zdjęciu obudowy oczywiście) są pokrętła słuźące do regulacji parametrów takich jak: jasność, kontrast, ostrość itp. Zmienia się je tam sprzętowo, więc ustaw sobie parametry na takie jakie powinny być(nawet jeśli ci się wydaje za ciemno) i kręć tymi pokrętłami aź uzyskasz zadowalający efekt. Pamiętaj źe to nie zabawka i źeby kręcić delikatnie, powoli, uwaźaj na bardzo wysokie napięcie.
Powodzenia, pozdrawiam!
Ja mam Lg Flatron 17' 775FT z 2000 roku i jasnosć w monitorze ustawionia na 65 i jest wystarczajaca jasno , dla przykladu kumpel ma Lg 15' Studio Works z 2001 i juz 100 i nadal ciemno , podobna sytuacja :)
Jak on jest z 1999 roku to oznacza źe poprostu lata jego świetności przemineły. Gdyby to był jakiś monitor na Flatronie to jeszcze, ale jak to zwykła "bańka" to tylko wymiana na nowy pozostaje. Dbaj o oczy, one nie odrastają.
Update:
Gwarancja doźywotnia dla sprzętu elektronicznego wynosi 5 lat.
Update:
Gwarancja doźywotnia dla sprzętu elektronicznego wynosi 5 lat.
Ukey:
A ile ma latek ten monitor czy czasem nie jest juz przepalony :?:
A po czym sprawdzic czy jest przepalony czy nie?
On jest z 1999 roku i nazywa sie "wypalacz oczu" Likom Futura.
A ile ma latek ten monitor czy czasem nie jest juz przepalony :?:
mariusz25l:
Ściągnij sobie najnowszy detonator jeźeli masz grafe Nvidii :D zainstaluj go i kliknij prawym przyciskiem na pulpicie tam się ukaźe taka zakładka monitor analogowy zajrzyj tam i tam masz ustawienia typu: kolor kontrast jasność Pozdrawiam :!:
Wiem wiem, az takim lamerem nie jestem. Kombinowalem, ale jest tak ze w windowsie mam za jasno, a w grach ok. Czyli jak chce grac to musze zmieniac jasnosc
Ściągnij sobie najnowszy detonator jeźeli masz grafe Nvidii :D zainstaluj go i kliknij prawym przyciskiem na pulpicie tam się ukaźe taka zakładka monitor analogowy zajrzyj tam i tam masz ustawienia typu: kolor kontrast jasność Pozdrawiam :!:
Moźesz spróbować – jeźeli to monitor – podkręcic parametry wyświetlania w nim. Zdjęcie obudowy + jakieś info konstrukcyjne, albo za parę źłotych w byle serwisie elektronicznym.
Przed tym jednak sprawdź zachowanie monitora z inną kartą – inny model, producent itp, źeby wykluczyć jej "winę".
Przed tym jednak sprawdź zachowanie monitora z inną kartą – inny model, producent itp, źeby wykluczyć jej "winę".
Strona 1 / 1