Z visty na XP. Proszę o pomoc.
Cześć. Posiadam laptopa firmy Dell z systemem Windows Vista Home Basic. Mój problem polega na tym że chciałbym zmienić ten system na Windows XP. Normalna instalacja z płyty tzn. po włożeniu płyty i kliknięciu na odpowiednią opcje, powinna rozpocząć się instalacja lecz u mnie to nie działa. Potrzebuje jakiejś instrukcji itp. Chyba jakoś przez bios-a. Nie mam pojęcia... a naprawdę wolę system XP. Proszę o odpowiedzi i pomoc. Dziękuję. Można też napisać na mój mail - martucha321@wp.pl.
Odpowiedzi: 6
jeśli temat jeszcze aktualny to warto sprawdzić w BIOSie ustawienie opcji obsługi dysków SATA - jeśli kontroler ma włączony tryb (MODE) AHCI (czyli ENABLE) to z instalacji XP nic nie wyjdzie... pozdro
Kumpel raz już to robił na swoim lapku i pamiętam, że wspominał coś od jakiejś integracji sterowników do dysków przed lub podczas instalacji XP, ale nie mogę się z nim skontaktować więc bardziej na razie nie pomogę :/
nowsze wersje chisetów przygotowane pod Viste stosują inny system sterowania dyskami HDD z poziomu biosu, być może tu leży problem z instalacją XP, należało by zajrzeć do biosu i wyłączyć obsługę dysków "po nowemu"
Nie wiem co znaczy pojęcie [b]..normalna instalacja..[/b]. A co sterowników to jest jeszcze jedna ważna kwestia. Mianowicie do niektórych notebooków nie ma sterowników pod XP-ka. A najważniejszym sterownikiem jest chyba driver do karty sieciowej.
Zawsze w przypadku notebooków warto przygotować sobie wcześniej własną wersję instalki systemu, np. za pomocą NLite, dodając potrzebne sterowniki. Jeżeli to nie kwestia braku bootowalności płyty, albo złego zestawienia kolejności w Biosie, to może ta podpowiedź wcale taka głupia nie jest.
Wkładasz płytę z Windows XP do CD-ROM-u i restartujesz komputer. W ustawieniach BIOS-u zmieniasz kolejność boot-owania tak żeby jako pierwszy był napęd optyczny. Później formatujesz dysk i instalujesz XP-ka.
Strona 1 / 1