Z VHS na kompa i jak to skompresować w DivX Pliss Help Me!!

Witam mądrzejszych niź ja bywalców tego forum i uźytkowników komputerów jednocześnie. Mam pewien problem a właściwie kilka problemów. Chciałbym zgrać materiał z magnetovidu do komputera. Posiadam kartę telewizyjną taką jaka widnieje w moim opisie. Posiada ona następujące gniazda:

:arrow: FM ANTENA
:arrow: CABLE TV OR ANTENA
:arrow: S V/CVBS In
:arrow: Audio In
:arrow: Audio Out
:arrow: Remonte Control

Oczywiście do zgrywania video zostają ewnetualnie tylko drugie i trzecie ale nie wiem jak to zrobić. Mam dość stary magnetovid i on ma tylko chincha, czego ja nie mam w karcie, no i wejście/wyjście antenowe. Tyle źe po połączeniu kablem antenowym i przeszukaniu kanałów, Tuner TV nic nie znajduje, a powinnien znaleźć obraz z oddtwarzanej w tym czasie kasety. Znajduje 32 kanały (normalnie 80 – tyle mam w kablówce). Nie mam pojęcia jak to podłączyć. Do gniazda S V/CVBS In mam kabelek, który z jednej strony ma :arrow: S Video Connector i :arrow: RCA Connector (cinch) Czy jak podłącze sygnał video jednym chinchem do tego kabelka to będzie mi przechwytywać? I co z dźwiękiem? Czy będę musiał kupić kabelek chinch na jack, który wtedy podepnę z magnetovidu (cinch–out) do audio in w tunerze. Wie ktoś jak to zrobić? Moźe da się jakoś tym kablem antenowym? Pomóźcie mi proszę i napiszcie instrukcję jak dla lamera (czyli bardzo szczegółową bo mnie się kończą pomysły). A no i jak juź to wszystko zgram (około 4 godziny) mam partycję 65 GB (wystraczy???) to jakim programem kompresnąć to DivXa by nie było przesunięć obrazu względem dźwięku lub na odwrót. Będę bardzo wdzięczny kaźdemu kto się zainteresuje tym tematem i zechce mi pomóc.

Odpowiedzi: 3

Dziekuję bardzo za odpowiedzi!! Wasze pomysły stały się dla mnie inspiracją do experymentów!! :D No ale póki co to podłączyłem Video do kompa, przy pomocy chincha i przejściówki na S V/CVBS In i mimo iź obraz jest to jednak mam z nim problemy, bo częściowo jest on niebieski (standardowy kolor jak nie ma sygnału). Doszedłem do wnioski źe gubi gdzieś na wtyczce albo na kablu sygnał ale zmiana kabla nic nie dała... Moźe jak poźyczę od kumpla lepszy magnetovid (nowszy) to będzie wporządku??

P.S. Thx to Seeker.
Anonymous
Dodano
25.02.2004 15:26:24
Abdenago:
Najłatwiejszym sposobem będzie podłączenie wyjścia video out magnetowidu z wejściem cinch przy kabelku s–video twojej karty.

Nie za bardzo – linie: w SVHS – jest ich 400 w VHS 240
i potrzebna by była przelotka
http://www.servodata.com.pl/faq/kable/svhs.htm
Abdenago:

Co do dźwięku, piszesz, źe masz stary magnetowid (zapewne z wyjściem mono dźwięku) musisz wiec skombinować sobie kabelek, który z jednej strony posiada końcówkę cinch (pojedynczą) a z drugiej minijacka stereo z tym ze sygnał z cincha powinien być rozgałęziony na dwa kanały do jacka, aby w kompie dźwięk był stereo.

No bez przesady będzie to co najwyźej 2xMONO
Abdenago:

Jeśli chodzi o wejście antenowe w twojej karcie to z tylu magnetowidu jest takie pokrętełko do ustawiania częstotliwości sygnału video na antenie.

Nie pokretło , a oscylator do ustaiania kanału TV po W.cz–wysokiej częstotliwości. Tylko źe on ma zamiar przesyłać po n.cz –niskiej częstotliwości – video out i jeźeli ma ustawione np. na kanale 39 i na TV ma obraz przez magnetowid to po co ma tym krecić?

pawelwiejek
Do zgrywania z magnetowidu musisz mieć poprawnie zainstalowaną i skonfigurowaną kartę TV oraz kodeki dokompresji obrazu i dźwięku.
Musisz mieć tez program który będzie pełnił role magnetowidu.
Programy dodawane do kart przewaźnie nie umozliwiają skorzystanie z innych kodeków AV niź domyślne.
Program iuVCR –shareware– umozliwi Ci wybranie odpowiedniego kodeka DiviX 5.0.5 np., a takźe ustawienie rozdzielczości – standardowo i optymalnie jest to 320x240.
Dzwięk ustawiasz na MPEG Layer3 i 128kBit/s 44,100 HZ Stereo.

Moźesz teź przeszukac to forum i zaręczam Ci źe znajdziesz conajmniej jeszcze jeden sposób zgrywania, innym programem który chyba SLA3R podawał
Seeker
Dodano
25.02.2004 12:03:36
Najłatwiejszym sposobem będzie podłączenie wyjścia video out magnetowidu z wejściem cinch przy kabelku s–video twojej karty. Co do dźwięku, piszesz, źe masz stary magnetowid (zapewne z wyjściem mono dźwięku) musisz wiec skombinować sobie kabelek, który z jednej strony posiada końcówkę cinch (pojedynczą) a z drugiej minijacka stereo z tym ze sygnał z cincha powinien być rozgałęziony na dwa kanały do jacka, aby w kompie dźwięk był stereo. Z własnego doświadczenia wiem ze lepiej podłączyć dźwięk do wejścia line in karty dźwiękowej niź do telewizyjnej. Jeśli chodzi o wejście antenowe w twojej karcie to z tylu magnetowidu jest takie pokrętełko do ustawiania częstotliwości sygnału video na antenie. Jak juź ci się uda wszystko dobrze podłączyć najlepiej zgrać film do pliku avi który spokojnie zmieści ci się na dysku. Co do kompresji DivX niestety nigdy tego nie robiłem wiec nie mogę się wypowiedzieć. Pozdrawiam i źyczę udanego zgrywania.
Anonymous
Dodano
24.02.2004 23:20:38
pawelwiejek
Dodano:
23.02.2004 21:16:18
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1