z kasety video na dvd/cd??

mam male pytanko... mianowicie posiadam duzo nagran na kasetach video... chcialabym to przegrac na plyty cd–r bo nie chce stracic tych nagran a niedlugo podejrzewam ze do tego dojdzie bo niektore sa juz stare... no i wlasnie... nie mam nawet pojecia jak sie za to zabrac... co jest potrzebne... jak polaczyc kompa z tv czy z video jakiego programu uzyc do zgrywania poprostu nic nie wiem...czy ktos moze mi mniej wiecej powiedziec co musze miec jakies kable kabelki itd itp... ?? bardzo prosze o pomoc... jakakolwiek mile widziana... z gory baaaaardzoooo dziekuje...

Odpowiedzi: 7

Seeker – takie mieszanie to sobie w buty wsadź. Przecieź do teog nawet komputer nie jest potrzebny.
Wystarczy kombo VHS + DVD/R(W) + ew. HDD.
Posiadanie, jako dodatku, telewizora moźe być uźyteczne, ale teź obligatoryjne nie jest :mrgreen:
Rebe
Dodano
14.12.2005 08:21:41
A ja by namieszać, w temacie napiszę z całą odpowiedzialnością, źe do zgrania filmów z kaset karta TV jest zbędna, ba nawet nie wskazana , dlaczego? a to juź wypadało by samej poszukać, i jeszcze raz wooolno przeczytać i zgłębić
cyt:
"Karta, która dysponujesz ma mozłiwość wysyłania sygnału od strony komputera, a nie doprowadzania go do niego z zewnętrznego źródła"
Seeker
Dodano
13.12.2005 21:24:42
megii:
a wlasnie tak przegladalam swoje posty i natknelam sie na ten hehe:) a wiec wszechwiedzacy REBE do tego zeby zgrac np film z kasety video na kompa/plyte dvd/cd itp itd Nie Jest Potrzebna Karta Telewizyjna wiec nie obrazaj mnie bo sam widac za duzo nie wiesz na wszystkie tematy:p hehe

Umiejętność czytania ze zrozumieniem jest niezbędna by wnioski wyciągnięte na podstawie przeczytanego tekstu poprwane były.
W Twoim wypadku widać wyraźnie, źe ten pierwszy element szwankuje. To się nazywa analfabetyzm funkcjonalny bodaj.

Przeczytaj co napisałem, do czego się odniosłem i ...poproś kogoś by Ci wytłumaczył to czego zrozumieć sama z lektury w stanie nie jesteś.

PS.
Rozmowa ze ślepym o kolorach moźe być interesującym eksperymentem,ale tylko raz. W większych dawkach staje się męcząca. Szczególnie, źe konkluzje sprawadzają isę do pretensji do garbatego o proste dzieci.
Rebe
Dodano
13.12.2005 07:56:06
a wlasnie tak przegladalam swoje posty i natknelam sie na ten hehe:) a wiec wszechwiedzacy REBE do tego zeby zgrac np film z kasety video na kompa/plyte dvd/cd itp itd Nie Jest Potrzebna Karta Telewizyjna wiec nie obrazaj mnie bo sam widac za duzo nie wiesz na wszystkie tematy:p hehe
megii
Dodano
12.12.2005 22:34:33
O konfiguracji tv–out na kopty tematów znajdziesz w archiwum.
Natomiast mam wątpliwość czy czytasz to co Ci odpowiadają:
Zamontuj w komputerze kartę TV, ...

Karta, która dysponujesz ma mozłiwość wysyłania sygnału od strony komputera, a nie doprowadzania go do niego z zewnętrznego źródła.
Rebe
Dodano
16.09.2005 12:36:18
kto mi powie czy przez karte nvidii geforce2 MX/MX 400 da sie zgrywac z kasety na kompa?? pamietqm ze jakis czas temu kombinowalam z ojcem i udalo nam sie zrobic tak zeby mozna bylo ogladac film (ten co wlacze na kompie) na telewizorze... ale teraz za cholere nie pamietam jak to skonfigurowac... czy ktos mi moze podpowiedziec jak skonfigurowana karta musi byc do tego aby moc przegrywac filmy z kaset video na cd/dvd?? dzieki z gory
megii
Dodano
16.09.2005 11:49:24
Moźe trochę na początek.
1. Zamontuj w komputerze kartę TV, lub kartę video.
2. zainstaluj program do przechwytywania filmów, np. Pinacle, UleadVideo Studio lub inne.
3. Podłącz magnetowid do karty przewodem jak do TV np chinch.
4. Zgrywasz w pełnej rozdzielczości (zalecane) lub kompresujesz do mpeg w locie.
5. Obrabiasz film (dodajesz tytuły, muzykę, koentarz, efekty itp.
6. Renderujesz film (montaź całości) i wypalasz płytę VCD.
To tak w skrócie. Jeźeli jeszcze tegp nie robiłeś to zacznij od zbierania informacji np na forum http://www.forum.swiatobrazu.pl/dv/viewforum.php?f=8
war
Dodano
13.09.2005 00:18:23
megii
Dodano:
12.09.2005 23:59:42
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1