XP wersja BOX
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie
Mam do was pytanie, cała sprawa wypłynęła kilka miesięcy temu po zmianie płyty głównej i którejś tam z kolei reinstalacji systemu rejestracja się nie powiodła zadzwoniłem do Microsoft pl. I dowiedziałem się że system w wersji oem jest przypisany do płyty głównej :( więc rejestracja nie może być ukończona po takiej wymianie ,przebolałem to że teraz mam system z którego nie można korzystać i tym razem kupiłem wersję XP Pro BOX pierwsza rejestracja przebiegła bez zakłóceń ale tydzień temu zaczął mi nawalać system więc postanowiłem zrobić reinstalację i co się okazało rejestracja przez internet nie była możliwa wyskoczył komunikat że dla tej wersji została przekroczona dopuszczalna coś tam nie pamiętam dokładnej treści wybrałem telefon zadzwoniłem automat kazał podać wygenerowany klucz kilka pytań czy system jest zainstalowany na innych maszynach itp. Wszystko zakończyło się pozytywnie ale teraz mam dylemat system w takiej wersji kupiłem dlatego że podobno przy wymianie jakiej kol wiek części nie powinno być problemu z zarejestrowaniem ale po ostatniej instalacji mam wątpliwości czy aby następnym razem nie wywali mi komunikatu że ta wersja systemu przekroczyła dopuszczalną ilość instalacji i mogę sobie system który kosztował prawie 1000zł do kosza wywalić. Możecie mi napisać jak to wygląda bo według mnie jest to nie normalna sytuacja ,jeśli ktoś korzysta z wersji box mógł by mi napisać czy też ma takie kłopoty że musi dzwonić? I jeśli tak to czy miał jakieś kłopoty np. Po wymianie procesorów czy płyty głównej
Pozdrawiam
P.S
(dodam że nic nie zmieniłem żadnego podzespołu przy drugiej próbie zarejestrowania mimo to musiałem dzwonić )
Odpowiedzi: 4
Możesz być spokojny.
Scieżki do plików o których wspomniał Seeker:
c :\WINDOWS\system32\wpa.dbl
c :\WINDOWS\system32\wpa.bak
Witam
Wielkie dzięki za odpowiedz. Nie chodzi tyle o samo dzwonienie tylko czy pewnego dnia po kolejnej reinstalacji ten automat nie każe mi kupić nowego systemu czyli z tego co napisał kulczykowski nie będzie problemu w razie wymiany np. Płyty a z tymi plikami to ciekawa sprawa czy one są w ukrytych folderach nie mogę się ich doszukać jak byś mógł mi podać ścieżkę gdzie tego szukać z góry dziękuję
Pozdrawiam
@sharp jeśli tylko chodzi o to by nie telefonować przy reinstalacji kolejnej, to rozwiązaniem może być zachowanie plików wpa.dbl i wpa.bak , a następnie skopiowanie ich do przeinstalowanego systemu .Unikniesz w ten sposób aktywacji i telefonowania do MS.
Normalne, też mam boxa i mam takie same problemy, a że praktycznie co pół roku wymieniam mobo i procka więc przyzwyczaiłem się do telefonowania do nich.
O ile dobrze pamiętam to od ponad roku zaczeli takie cyrki robić, chociaż ostatnio zauważyłem poprawę i przeszła mi aktywacja automatem przez telefon- wcześniej zawsze się kończyło na kontakcie z konsultantem.
Strona 1 / 1