XP uprawnienia użytkowników
Nie mogę sobie poradzić w żaden sposób z uniemożliwieniem korzystania z internetu jednemu z 2 użytkowników współdzielonego komputera. Czy ktoś z Was zna jakiś sposób na taką blokadę?
Odpowiedzi: 6
Dzięki za pomoc, ze skryptami już postaram się sam pokombinować gateway=none działa po przejściu na static
Zobacz tak
[quote]netsh interface ip set address name="lan" gateway=192.168.0.1 gwmetric=1[/quote]
i
[quote]netsh interface ip set address name="lan" gateway=none[/quote]
Nie bardzo mogę sobie poradzić z tym netsh, gdzie można usunąć tą bramę?
Jak na razie próbowałem:
C:\DOCUME~1\ADMIN>netsh interface show interface "lan"
lan
Typ: Dedykowany
Stan administracyjny: Włączony
Stan połączenia:
C:\DOCUME~1\ADMIN>netsh interface set interface "lan" DISABLED DISCONNECTED "lan
"
Dedykowanych interfejsów nie można łączyć, odłączać, włączać i wyłączać.
Nie można ukończyć wykonywania tej funkcji.
ale jak widać marny rezultat...
Wycinać mu brame w ustawieniach TCP/IP można.
Mozna by spróbować jakies skrypty logowania aby to robić automatem jakimś (może netsh uzyć do tego). Ale to chyba na XP Professional zabangla - bo to o czym ja myśle to sie w przystawce "uzytkownicy i grupy lokalne" na zakładce profil konkretnego uzytkownika. Co prawda gdzies kiedys EL NINO pisał cos o skryptach logowania/wylogowania w XP Home ale ... nie pamiętam dokładnie co to było. Moga być komplikacje podczas przełaczania uzytkowników jeżeliby tak zrobić. W razie gdyby skrypt uruchamiał sie z uprawnieniami uzytkownika logującego się (a więc uzytkownika z ograniczeniami) i nie miałby on uprawnien do zmiany bramy to moznaby wykorzystać polecenie runas i jego przełacznik /savecred
jakie połączenie.... nie bardzo wiem o co pytasz... ethernet??
Tak, konto z ograniczeniami
Jakie połaczenie ??
Konto któremu chcesz zabronić korzystania to konto ograniczone ??
Strona 1 / 1