XP SP2 Compal FL90 problem z trybem AHCI
Witam!
Kupilem nowego lapka, zainstalowalem windowsa, poinstalowalem sterowniki. Wszystko ladnie dziala, ale spostrzeglem sie, ze w Biosie tryb ahci jest wylaczony. Gdy go wlacze, windows juz sie wiecej nie wlaczy.
1. Czy musze instalowac jeszcze raz windowsa?
2. Moze wystarczy dograc jakas latke?
Dzieki za wszelkie info
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 4
System probuje sie odpalic, ale nagle wyskakuje niebieski ekran i od razu sam sie resetuje. Nic nie mozna zrobic.
A stery sporbuje scalic w najblizszym czasei. Moze cos pomoze, jesli w ogole da sie tak zainstalowac.
Pozdrawiam
po co mam sie wqrzac na samego siebie, ze czegos nie zauwazylem. Stery sa zainstalowane i w menedzerze urzadzen widnieje kontroler Serial ATA. Ale mimo wszystko system sie nie uruchamia. Stad sie zastanawiam czy nawet jak beda stery scalone w instalatora, to pomoze? Pewnie i tak dowiem sie dopiero jak sprobuje na wlasnej skorze :/
A co do tych wyrzotow... to nie do konca tak. Skoro taki tryb jes mozliwy do uzycia, to czemu mialby caly czas byc wylaczony.
Obecnie walcze rownoczesnie z linuxem i tam akurat ten tryb fajnie sie sprawdza, wiec nie chce mi sie co chwila zmieniac ustawien w Biosie.
Pytanie: Czym scalic te stery z instalka?
-
[quote=stachmen]Ale mimo wszystko system sie nie uruchamia. [/quote] Jaki charakter ma to nieuruchamianie się ?? Niebieski ekran na starcie wita ?? Czy może cos innego ?? [quote=stachmen]Pytanie: Czym scalic te stery z instalka? [/quote] Np za pomocą nLite
Jesteś wyjątkowo delikatny pisząc o wątpliwości.
Zacząć by pewnie trzeba od początku - scalenie instalki ze sterownikami , zmiana ustawienia (Włączenie AHCI) - instalacja.
Inna rzecz, że nie ma najmniejszego powodu by z racji tego "disable" czynić sobie wyrzuty . Tata opcja w żaden sposób nie wpływa negatywnie na pracę sprzętu i systemu (o XP mowa) .
Może sterowniki nalezy zainstalować do kontrolera. Choc mam wątpliwości czy to przyniesie skutek pozytywny.
Strona 1 / 1