XP sam włącza kompa po kilka razy dziennie

hey,
problem mojej siostry to to źe sam system się odpala,
sam komputerek się włącza i z tego co mi mówiła włącza się jakis kreator czy coś..... kom jest nowy, ogrinalny – prosto ze sklepu, nie ma teź napewno wiruska bo uaktualniłem jej nortona 2003,
czy to moźliwe źeby jakis kreator w biosie sam włączał kompa?
wiem źe komp sie moźe włączać sam przez jakieś tam ustawienia w biosie ale nikt tam nie grzebał więc nie sądzę aby problem dotyczył biosu

szukałem po forum ale niemogłem znaleśc źadnych odpowiedzi....
proszę o jak najszybszą pomoc bo siostra wychodzi juź z siebie..... :(

Odpowiedzi: 9

robert200:
W niektórych płytach w BIOSie jest PCI CARD power on, a jak ma modem to jak ktos zadzwoni na phone to modem uruchamia kompa – moźe to to.

Słuszna uwaga, sprawdzie czasem czy aby nie włącza się zawsze gdzy zadzwoni telefon. Teź miałem kiedyś modem i taki problem. Trzeba w biosie wyłączyć wtedy tę opcję.
aligator
Dodano
20.03.2004 09:38:33
W niektórych płytach w BIOSie jest PCI CARD power on, a jak ma modem to jak ktos zadzwoni na phone to modem uruchamia kompa – moźe to to.
robert200
Dodano
20.03.2004 04:33:31
Sprawdź czy przypadkiem przycisk power ci nie szwankuje. Moźe coś w nim zwiera i komp się włącza.
No i ofkorz sprawdź zasilacz, moźe on coś knoci.
SLAY3R
Dodano
20.03.2004 01:41:51
Albo jeszcze lepiej zawsze wylaczac listwe zasilajaca 8)
TuneR
Dodano
19.03.2004 20:41:56
i mysle ze dotyczy to jakichś ustawień w XP [...]

Pomyśl chwilkę i zweryfikuj to co piszesz... :? Jak Windows moźe mieć tutaj jakiekolwiek znaczenie skoro w momencie "działania" jest on wyłączony...

WoL – WakeupOnLan – w BIOS–ie wyłaczyć.

To jest za pewne rozwiązanie problemu...
Pawek
Dodano
19.03.2004 19:08:06
i mysle ze dotyczy to jakichś ustawień w XP, w harmonogramie zadań tego niema, moźe gdzieś sie ustawia jakies automatyczne kreatory itp. czemu kurde on sie sam włącza i to o tych samych poraz ze 3 razy dziennie??/
marcelll
Dodano
19.03.2004 18:44:20
ale ona nie jest na LANie tylko na modemie 56 k i do tego on jest wyłączony, nawet jak komp sie sam włącza to modem sie nie włacza a w biosie nic nie było ruszane....
to źe się sam komp odpala dotyczy w jakiś sposób XP
.... cos mi siostra mówiła źe az w takiej sytuacji odpalił jej sie jakis kreator usuwania nieistniejacych lików czy cos takiego ( ale nie chodzi mi o neta tylko o samego kompa – załuźcie źe on niema dostępu do sieci najlepiej) POMOCY!! :cry:
Anonymous
Dodano
19.03.2004 18:40:07
Rebe:

Albo wyjac taki kabelek zasilajacy od karty sieciowej :lol:
BIOS mozna takze "zaprogramowac" zeby sam sie wlaczal (np. po to zeby nagrywal sie program z karty TV – jesli oczywiscie jest wlaczonaw kompie).
TuneR
Dodano
19.03.2004 18:19:52
Rebe
Dodano
19.03.2004 17:14:34
Anonymous
Dodano:
19.03.2004 16:48:04
Komentarzy:
9