XP Prof się nie uruchamia
Witam.
Gralem dzisiaj w NFS, nagle Win XP Prof sie zawiesił. Trzeba było go ręcznie zrestartować. Niestety po restarcie sytuacja wygląda tak, że system długo się ładuje, a następnie sam się restartuje. Nie działa żaden tryb awaryjny...
Płyta: ASRock ConRoeXFire-eSATA2
Z góry dzięki,
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
[quote=yaray0]Witam.
Gralem dzisiaj w NFS, nagle Win XP Prof sie zawiesił. Trzeba było go ręcznie zrestartować. Niestety po restarcie sytuacja wygląda tak, że system długo się ładuje, a następnie sam się restartuje. Nie działa żaden tryb awaryjny...
[/quote]
ja przed chwilą miałem podobny kłopot i wystarczyło włożyć płytę z xp, dać na naprawę, w konsoli wpisać 'chkdsk c: /p /r' i xp się uruchamia
S może miast bawić isę w przepisywacza moich literówek skupiłbyś się nad tą częścią postu, w której ich nie było i pokusił isę od odpowiedź na zadane pytanie?
Ad rem:
chkdsk służy do sprawdzenia stanu spójności danych na dysku i ew. naprawie błędów w nich stwierdzonych.
Operacji można dokonać zarownio z wiersza polecenia z wymuszeniem sprawdzenia przy starcie jak i z konsoli odzyskiwania.
Expand - ma i swój "zamiennik", ale o nim nie ma co pisać skoro do systemu nie wchodzisz. Stąd i tego polecenia użyć należy z konsoli odzyskiwania.
Pojęcia, paramerty, składnai itp. odnioszące isę do chkdsk, wiersza polecenia, konsoli odzyskiwaia oraz expand są omówione w pomocy windowsa, występują ównież w archiwum forum więc nie ma powodu bym je przytaczał.
Czy mógłbym prosić o bardziej szczegółową pomoc? Bo nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, a "chkdek z niej ny wrócić go do życia, am oze coś z expand trzeba kombinować" mi duzo nie mówi...
A "się restartuje" na jakim etapie ładowania? = Moze wystarczy tylko konsola i chkdek z niej ny wrócić go do życia, am oze coś z expand trzeba kombinować.
Jest jednak mozliwe i to, że problem jest po stronie sprzetu, a tego w domu młotkiem i majzlem nie załatwisz.
No dzięki, ale nie wymienie od razu płyty głównej... Najpierw trzeba sprawdzić, czy to nie wina systemu...
mi sie komp resetował sam i pomogła wymiana płyty głównej
Strona 1 / 1