XP Prof. - krótkie nazwy plików na dyskietce

Pliki zawierajace długie nazwy, zapisane na dyskietke i przeniesione do "feralnego" komputera (tam i tutaj XP Prof) rozpoznawane są jako krótkie nazwy tzn. 8.3. (oczywiście wycięte do pierwszej kropki, lub z tyldą - ewentualne polskie znaki jako "krzaczki". Unicode?). Kto wie w czym tkwi problem? Na dysku twardym wszystko w najlepszym porządku.
Prosze o pomoc. :cry:

Odpowiedzi: 8

Przepraszam, że "uciekł" mi temat. Komputer wrócił z naprawy (wymieniono płytę główną). Zaczął szwankować również kontroler HDD. Bardzo dziękuję wszystkim ale w szczególności Żółtemu. Pozdrawiam.
e.berdzik
Dodano
19.07.2007 12:07:27
Była "naprawa systemu", następnie reinstacja z formatem dysku. Użyłem innego CD z systemem. Z płytki odpalałem Mini PE, którego wielokrotnie używałem na innych komputerach. Nie zrobię już żadnej próby, bo jednostka pojechała do serwisu. Obiecuję odpowiedzieć, czym zakończyło się "serwisowanie" Mam podobne zdanie - jeśli to nie system, to jakieś cuda!
e.berdzik
Dodano
20.04.2007 23:00:13
Nie kurna to nie może być sprzęt ... Reinstalacje systemu w jaki sposób zrobiłes ?? Format + instalacja czy nakładka ?? Z tej samej płytki instalacyjnej ?? MiniXP sam robiłeś czy ściągnąłeś ?? Weź sprawdź jeszcze jedno - włącz w secpol.msc (o ile to XP Profesjonalny) dostęp z poziomu konsoli do dyskietek (Zadady lokalne -> Opcje zabezpieczeń -> Konsola odzyskiwania: zezwalaj na kopiowanie ...) i dodatkowo polecenie juz pod konsolą set AllowAllPaths = True Potem odpal konsolę odzyskiwania (ale z innej płyty instalacyjnej) i poleceniem copy przekopiuj jakis plik z dysku na dyskietkę. Albo odpal jakiegos Linuksa Live i tam podmontuj partycje Windowsowe i przekopiuj jakis plik.
Żółty
Dodano
19.04.2007 17:10:12
Flopa wymieniałem, przyznam - tasiemki nie. Ale - problem dotyczy również zapisu na pendrive. :)
e.berdzik
Dodano
19.04.2007 16:53:20
Dzięki ŻÓŁTY, to że milczałem, co nie oznacza, że problem sam się rozwiązał. Jak już zrobiłem czysty start XP i reinstalację XP, przekonałem się, że problem nie tkwi w systemie. Z odłączonym dyskiem systemowym, przy starcie Mini XP z CD jest to samo. Resetowałem wszystko (wyjmując baterię BIOS-a) i to samo. Więc co jest? Sprzęt?
e.berdzik
Dodano
18.04.2007 22:44:13
  • Żółty 19.04.2007 16:19:34

[quote=e.berdzik]Więc co jest? Sprzęt? [/quote] Wygląda na to, że ... tak. Najszybciej sprawdzisz podłączając inna stacje dyskietek i/lub inną tasiemkę łączącą flopa z płytą główną.

Szkoda, ze nikt nie jest w stanie mi pomóc. Zakończę chyba naprawa systemu. Tak, czy inaczej, dziękuje za próby udzielenia pomocy.Wilted Flower
e.berdzik
Dodano
14.02.2007 21:12:56
  • Żółty 14.02.2007 21:27:33

<P>No a co z tym trybem awaryjnym ??</P> <P>Aha - jeszcze jedno - na innym koncie jest OK ??</P>

Moje ustawienia w rejestrze:

HKEY_LOCAK_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem

NtfsDisable8dot3NameCreation   > 0

Win31FileSystem > 0

Win95TruncatedExtensions > 1

Wygląda OK ?

Zwracam uwagę, że problem krótkich nazw nie dotyczy plików na dysku twardym. Oczekuję pomocy. Dziękuję.

e.berdzik
Dodano
13.02.2007 09:29:23
  • Żółty 13.02.2007 10:00:23

Problem jest z każda dyskietką ?? Próbowałeś reformatować dyskietki ?? <br>

• e.berdzik 13.02.2007 12:01:41

Tak - z każdą dyskietką (to nie jest sprawa nośnika. Sprawdzałem.). Pliki zapisane na innym komputerze na tym feralnym są widziane (i obsługiwane) jak w zgłoszonym problemie. Ta dyskietka przeniesiona na inny komputer funkcjonuje OK z długimi nazwami. Jeśli na feralnym komputerze użyję pliku (np Notatnikiem otworzę i zapiszę, już uzyska on krótką nazwę - widzianą jako krótka na innych komputarach).

• Żółty 13.02.2007 12:21:50

<p>Teoria mówi, że długimi nazwami plików na wszystkich partycjach FAT steruje wpis Win31FileSystem. Ale u Ciebie jest na 0 - czyli prawidłowo. Sprawdź jeszcze czy jest on typu REG_DWORD - jak nie to usuń ten wpis i stwórz ponownie właśnie typu REG_DWORD.</p><p>Sprawdź jeszcze czy w trybie awaryjnym czy też po wykonaniu czystego rozruchu (<a href="http://support.microsoft.com/kb/310353" target="_blank" title="http://support.microsoft.com/kb/310353">http://support.microsoft.com/kb/310353</a>) problem będzie występował.</p><p>Jak to nie to to spróbowałbym jeszcze sfc /scannow wpisać w start -&gt; uruchom bo być może jakieś pliki systemowe uszkodzeniu uległy i należy je przywrócić.<br></p>

• e.berdzik 13.02.2007 16:18:09

<P>sfc po kilkudziesięciu minutach i ..... pudło.</P> <P>Dziwne, że na dysku twardym wszysko hula OK, na dyskietce klapa. Zauważyłem, że system skraca nazwy plików <STRONG>.doc</STRONG>, <STRONG>.bat </STRONG>a nie rusza <STRONG>.txt</STRONG> Ktoś to rozumie?</P>

Zajrzyj do rejestru "feralnego" komputera

Start >> Uruchom >> regedit >> odszukaj

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem 

NtfsDisable8dot3NameCreation >> wartość powinna być 0 (zero)

Wink 

Leon$
Dodano
11.02.2007 23:21:18
e.berdzik
Dodano:
11.02.2007 20:31:14
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1