xp padl jak sie dostac do dosu?
witam padl mi dzis windows xp i jak chce na nowo zaintalowac to musze zrobic format na dysku c, bo brako miejsca. mozna sie jakos dostac do tego dysku przez dosa i kilka plikow usunac?
pozdro
Odpowiedzi: 6
No więc XanTyp przydarzyło mi się to w zamierzchłych czasach jeszcze przed SP1. System zainstalował mi się w nowym katalogu o nazwie Windows1 o stary katalog z niesprawnym XP pozostał na dysku jako śmieć.
A co do sposobu naprawy to nadal z uporem maniaka wskazuję 'drugie R' z płyty instalacyjnej. Jest o tym mowa w pomocy Microsoftu o tu właśnie http://support.microsoft.com/kb/315341/pl.
Dwa razy zainstalowany system? Co ty piszesz? :D
Adamie, chyba nigdy tego nie robiłeś, skoro tak twierdzisz o.O
To najzwyczajniejszy i najprostszy sposób na uzdrowienie zwalonego zupełnie systemu, po to by odzyskać dostęp do danych, jeśli nie ma innego kompa/dysku pod ręką - ergo - unikamy formatowania partycji systemowej.
Drugim sposobem teoretycznie wykonalnym, jest odpalenie Linuxa z LiveCD i poprzenoszenie plików.
Ale nie o Linie jest tu teraz mowa.
Kombinujesz, jak nie powiem co...
Płyta z instalatorem XP w napęd, ruszasz z instalacją systemu, tylko czytając dokładnie kolejne kroki instrukcji wybierasz opcję instalacji bez formatowania systemu na istniejącej partycji.
I problem rozwiązany.
Instalator usunie pliki systemowe, skopiuje tam nowe, system nabierze fabrycznej nowości i niczego nie utracisz.
Jedyne, co będziesz musiał dopracować, to ponowna instalacja wszystkich podstawowych sterowników.
Mając już sprawny system, poprzenoś/skopiuj te niezwykle cenne pliki na inne partycje/nośniki i zapamiętaj, że takich rzeczy nigdy się nie trzyma na partycji systemowej - właśnie z takich powodów, jakie tu nam sam przedstawiłeś.
I tak na marginesie: w od systemu XP, Microsoft zrezygnował z DOS-u.
Więc się do niego nie dostaniesz.
-
[quote=XanTyp]Kombinujesz, jak nie powiem co... Płyta z instalatorem XP w napęd, ruszasz z instalacją systemu, tylko czytając dokładnie kolejne kroki instrukcji wybierasz opcję instalacji bez formatowania systemu na istniejącej partycji.[/quote] No nie za bardzo, bo w ten sposób będzie miał system zainstalowany dwa razy, a zważając na to co pisał o braku miejsca to chyba nie przejdzie. Natomiast opcja naprawy systemu poprzez 'drugie R' (także opisane na forum) wydaje się być lepszym wyjściem.
wlasnie nie chce formatowac dysku bo mam tam bardzo wazne dane, a jak daje przy instalacji naprawiaj to pisze ze nie moze naprawic, bo za malo miejsca i musze sformotowac dlatego musze innym sposobem cos usunac
adam dzieki poczytalem o tej konsoli i wlasnie tego mi trzeba bylo :) ale mozesz potwierdzic czy to dobrze zrobie, bo nie chce niczego zepsuc :(
jak sie zaloguje to bede w C:\Windows
dam cd ..
i bede w C:\ ?
i wtedy jak moge skasowac folder z filmami? pewnie folderu calego sie nie da wiec robie
cd filmy
i wtedy
del film1.avi
del film2.avi ?
najlepiej jakby sie dalo caly folder
prosze o odpowiedz bo nie chce czegos zepsuc :(
pozdro
[quote=krzysiek93]witam padl mi dzis windows xp i jak chce na nowo zaintalowac to musze zrobic format na dysku c, bo brako miejsca. mozna sie jakos dostac do tego dysku przez dosa i kilka plikow usunac?
pozdro[/quote]
Konsola odzyskiwania (wpisz w szukajkę forumową to dowiesz się więcej) z płyty instalacyjnej.
Tylko nie bardzo rozumiem co ma 'brak miejsca na dysku' do 'formatowania'
Jeśli coś chcesz zrobić na dysku, np. odzyskać jakieś pliki, to najlepiej na chwilę powinneś podłączyć go u kolegi/koleżanki w miejsce CD/DVD.
Natomiast przy ponownej instalacji nic nie musisz robić, odpalasz komputer z płyty instalacyjnej i formatujesz dysk.
Strona 1 / 1
[quote=adam_broda] przydarzyło mi się to w zamierzchłych czasach jeszcze przed SP1[/quote]Zauważyłeś, że mamy już dłuższy czas po SP3? A już od pierwszego SP, kiedy się pojawił - taki problem jakoś nie zaistniał u mnie/u znajomych czy mniej znajomych - ani razu, a reinstalacja bez formatu była dość częstym, jak na zapotrzebowanie - rozwiązaniem.
[quote=adam_broda] przydarzyło mi się to w zamierzchłych czasach jeszcze przed SP1[/quote]Zauważyłeś, że mamy już dłuższy czas po SP3? A już od pierwszego SP, kiedy się pojawił - taki problem jakoś nie zaistniał u mnie/u znajomych ani razu, a reinstalacja bez formatu była dość częstym, jak na zapotrzebowanie - rozwiązaniem.