XP OEM czy zawsze z SP2
Czy na ogół XP są sprzedawane z SP2 ? Bo kupuje notebooka bez systemu i chce dokupić system oddzielnie.
W sklepie centrumxp jest wersja Windows XP Home Edition PL OEM za 309 zł
i Windows XP Home Edition Polish CD SP2 BOX za 989 zł, sugeruje tak jakby OEM nie miał SP2 ?
http://sklep.centrumxp.pl/45,0,kategoria,Home_Edition.aspx
Jeżeli zdarza się, że OEM nie ma SP2, to czy trzeba zainstalować xp, a dopiero potem ścigać ze strony MS SP2, czy też sprzedawca powinien zapewnić SP2 ? Czy przed instalacją SP2 można zainstalować firewalla i programy antywirusowe (by bezpiecznie połączyć się z siecią) lub inne programy ?
Odpowiedzi: 4
Początkowa część mojej wypowiedzi odnosi się do systemu. Druga to dygresja - może znajdzie się ktoś na świecie, co poprawi kompatybilność gry z tymi bibliotekami. Sorry., ale jestem zdesperowany w/w faktem.
rysiek50 - zacytowąłeś ślicznie, lae w swej wypowiedzi nie zqauważyłeś końcowej częsci cytowanego zdania - ja pisąłem o systemie, a nie o tym czy co i dlaczego z aplikacji nie działa.
[quote]Pamietać tylko trzeba, że systme bez SP nie ma domyślnie łaczonej zapory oraz nie obsłuduje "z marszu" partycji większych niż 120GB ( to są te najistotniejsze óznice dotyczące instalacji i fazy pierwszych chwil po niej. [/quote]
Nie tylko. Z tego, co zauważyłem, zmienia też biblioteki DirectX z 8.1 na 9.0c. Prze tą zmianę nie chodzi mi gra Kurka Wodna 2 i 3, po prostu mnie z niej wyrzuca, ale, niestety, producent gry, firma Topware, jak i Microsoft, mają swoich klientów serdecznie w D......użym poważaniu.
Wszystko zależy od daty "tłoczenia" płyty - moga być dostępne gołe, są z SP1 i z SP2.
Czy ten dodatek zawierają wynika z oznaczeń , ale nawet brak SP nie ma speacjanego znaczenia ( sprzedawca nie ma takich obowiązków o jakie pytasz ). SP można dołożyć na dwa sposoby -
1. Postaiwć systme i dograć yten dodatek wraz z innymi poprawkami ściągniętymi z sieci.
2. Scalić instalkę z SP i od razu używać systemu w wersji z SP.
Zainstalować mozesz wszystko i większość z tego co zainstalujesz powinna działać po aktualizacji.
Pamietać tylko trzeba, że systme bez SP nie ma domyślnie łaczonej zapory oraz nie obsłuduje "z marszu" partycji większych niż 120GB ( to są te najistotniejsze óznice dotyczące instalacji i fazy pierwszych chwil po niej.
Strona 1 / 1