xp nie chce wystartować

Witam mam taki problem:
Gdy włączę kompa na czarnym ekranie pojawia sie napis:

Grub version 0.93 (693K lower (261040 upper memory)

[Minimal BASH–like editing is supported.For the first eord, TAB lists possible command completions.Anywhare else TAB lists the possible completions of a device/filename]
grub>
po wciśnięciu TABa pisze:
grub>
Possible commands are: background blocklist boot cat chainloader clear cmp color configfile debug displayamp displaymem embed find foreground fstest geometry half help hide impsprobe in trd installioprobe kernel lock mekactive map5 crypt module modulenounzip pager partnew parttype password pause read reboot root rootnoverify savedefaul serial setkey setup splashimage terminal terminfo testload testvbe unhide uppermen vbeprobe.
grub>
Proszę o pomoc, będę wdzięczny

Odpowiedzi: 3

Dystrybucji jakiej uźywasz? Czy dysków czasem nie dokładałeś?

Spróbuj tak:
Lokację bootowania podaj:
grub> find /boot/grub/stage1
(hd0,0)

Potem "root device" wybierz:
grub> root (hd0,0)

I na koniec zapisać gruba w MBR:
grub> setup (hd0)

(oczywiście (hd0)i (hd0,0) jest przykładowe – prawidłowo wpisać musisz względem systemu swojego)
Potem z górki juź:
kończymy bootowanie
grub> root (hd0,0)
grub> kernel /boot/vmlinuz–2.4.21 root=/dev/hda1 ro
grub> boot

Oczywiście, zawsze fdisk /mbr pozostaje Ci :)
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
25.05.2004 19:41:20
to prawde źe mam 2 sys ale to sie pojawia zanim wybiore z jakiego systemu chcę skorzystać
chodzi mi o taką pomoc jak to wyłączyć bo nigdy mi to nie wyskakiwało
Anonymous
Dodano
25.05.2004 18:40:36
W ramach pomocy oświecę Cię – to informacje z linuksowego loadera, a dział , którym ten post się znajduje jest poświęcony Windowsowi XP.

Pominę juz taki robiazg, źe nie bardzo wiadomo o jaką pomoc Ci chodzi – jeźeli o Linuksa to ..... :(
Rebe
Dodano
25.05.2004 18:38:25
Anonymous
Dodano:
25.05.2004 18:34:10
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1