Xp na dysk 500 GB

Witam, Mam mały problem a w zasadzie dla mnie jest to duży problem, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem nowego komputera. I dzisiaj przy instalacji Windowsa XP wersja 2002 wystąpił mi mały problem: Otóż jestem posiadaczem dysku 500 GB ale po zakończeniu instalacji i wejściu w dysk twardy okazało się że ma on pojemność 131 GB, na początku myślałem że mnie w ***** zrobili ale po wejściu w Biosa i sprawdzeniu sprzętu okazało się że dysk faktyczne 500 Gb posiadam a na Windowsie widzi mi tylko 131 Gb. Dysk twardy to WDC WD5000AAKS-00A7B2 a płyta główna to M3A76-CM firmy Asus i tak posiadam service packa 3 i w związku z tym proszę o pomoc :neutral: Z góry dzięki za pomoc. :neutral:

Odpowiedzi: 7

Jeszcze raz wielkie dzięki :D Naprawdę bardzo mi pomogliście a zwłaszcza i przede wszystkim "Ucho" za co jeszcze jeszcze raz dzięki :D Pozdrawiam i temat uważam za zamknięty :D
boy91
Dodano
13.09.2009 17:23:28
Dysk już jest na Auto, System plików to NTFS, Brak nowszej wersji Bios-u, sprawdzić ustawienia zworek nie mogę bo mam plomby (gwarancja) i już widze pozostałą cześć dysku i figuruje jako nie przydzielona więc wielkie dzięki :D Czy móglbys mi tak na przyszlośc objasnic dlaczego tak było???? I jeszcze jedno niezbyt inteligentne pytanie czy po usunięciu partycji na której coś się znajduje to coś nie zostanie usunięte wraz z nią??? DZIĘKUJE :P
boy91
Dodano
13.09.2009 14:44:47
  • Ucho 13.09.2009 15:55:24

[quote=boy91]Dysk już jest na Auto[/quote] Od zawsze było wiadomo, że XP przy złym ustawieniu trybu pracy w BIOS-ie (i nie tylko dlatego) nie widzi partycji większych niż ok. 127 GB. Taki już jest :lol: Starsze BIOS-y też miały z tym problemy. Teraz na nieprzydzielonej możesz utworzyć pozostałe partycje. [quote=boy91]I jeszcze jedno niezbyt inteligentne pytanie[/quote] Nie ma w nim nic niezbyt inteligentnego. [quote=boy91]czy po usunięciu partycji na której coś się znajduje to coś nie zostanie usunięte wraz z nią??? DZIĘKUJE :P [/quote] Tak. Dlatego trzeba dane przerzucić na inną lub inny dysk. Tu tylko mała uwaga: jeżeli dane są na partycji rozszerzonej, a usuwamy podstawową to też dane stracisz ponieważ rozszerzona jest zależna od podstawowej.

Na początek: - sprawdź w BIOS-ie w jakim trybie pracuje dysk, ustaw na Auto - sprawdź wersję BIOS-u. Jak jest nowsza to uaktualnij - sprawdź w Zarządzaniu dyskami, czy widać pozostałe wolne miejsce - sprawdź na dysku ustawienia zworek. Na dyskach SATA też są. Dysk powinien figurować jako pojedynczy Master (zakładam, że tak jest). I jeszcze jedno: jaki masz system plików ?
Ucho
Dodano
13.09.2009 13:34:08
Przy instalacji nie tworzyłem na razie partycji tylko kliknąłem na: zainstaluj na wolne miejsce i przy nim pisało to 131 Gb a jak zrobiłem tak jak radzicie pisało że mam tylko 8Mb wolnego miejsca. Może wyjdę na tępaka ale nie kumam :(. Robienu tego z płytki instalacyjnej jeszze raz nic nie daje a jak klikam na te 8 Mb to i tag nie mogę tego podzielić na partycje bo jest to pamieć potrzebna przy tworzeniu partycji, może dodam że mam win xp proffesional, macie jakies pomysły??? Bo zaczynam załować tego zakupu i byc poirytowany ta całą sytuacją :( Jeśli moglibyście mi coś doradzić byłbym wdzięczny:) (nie zawadziło by wytłumaczenie łopatologiczne :D ) Pozdrawiam i proszę o pomoc :)
boy91
Dodano
13.09.2009 11:57:09
  • XanTyp 13.09.2009 19:48:33

To na deser offtopowa perełka dla oka:[quote=boy91](...)to i tag nie mogę tego podzielić[/quote]Tag, tag. 8 zawsze zostaje. Ten instalator tag już ma :lol:

Zrób taj jak kolega wyżej radzi, ja raz miałem problem takiego typu, że z dysku 160GB mogłem wykorzystać 100GB.. Okazało się, że jak tworze partycje na kompie za pomocą xp professionala to gdzieś mi znika 50GB a jak stworze xp home to jest już wszystko ok.. Ale co mnie zawsze po tym rozwalało to to że przy wybieraniu partycji (gdzie się wind ma znajdować) na xp professional miałem informacje że dysk ma 100 GB jak sama partycja D: miała 132 :P Ale to tylko jeden taki przypadek...
power351
Dodano
12.09.2009 22:42:09
Uruchom instalator systemu z płyty, dojdź do miejsca, gdzie ustawiasz wielkość partycji i tam znajdziesz pozostałą część pamięci dyskowej - jako nie przypisaną. Z niej utwórz drugą partycję i po kłopocie. Btw... mieć dwie partycje to podstawa. W razie nieodwracalnych uszkodzeń systemu - masz drugą na trzymanie tam swoich najważniejszych plików.
XanTyp
Dodano
12.09.2009 21:51:17
Witam!!! Otóż chodzi o to że partycja systemowa w tym przypadku C: może mieć max 132Gb, nie da się ustawić więcej.. (pamiętaj że zawsze coś z Ci dysku odpadnie np masz dysk 500GB to w rzeczywistości jest ok 460GB)
power351
Dodano
12.09.2009 18:01:27
  • boy91 12.09.2009 20:09:48

[quote=power351]Witam!!! Otóż chodzi o to że partycja systemowa w tym przypadku C: może mieć max 132Gb, nie da się ustawić więcej.. (pamiętaj że zawsze coś z Ci dysku odpadnie np masz dysk 500GB to w rzeczywistości jest ok 460GB)[/quote] Pamiętam o tym tylko nie wiem jak się "dobrać" do pozostałej części dysku??? Bo przy partycjowaniu gdy utworzyłem już ta max. partycję to pokazywał mi wolne 0 MB na tworzenie pozostałych partycji, byłbym wdzięczny gdybyś mi to wytłumaczył lub ktokolwiek inny, pozdrawiam i oczekuje pomocy :mryellow:

boy91
Dodano:
12.09.2009 17:32:02
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1