XP jak Vista
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy w Windowsie XP Professional można zrobić coś takiego jak jest w Vista, że pracując na koncie z ograniczeniami mamy możliwość przeprowadzenia każdej czynności wymagającej uprawnień Administratora jedynie po podaniu hasła. Nie trzeba wchodzić na admina żeby cokolwiek zainstalować czy zmienić ustawienia systemowe. Przy próbie instalacji czegokolwiek, wyskakuje nam okienko, gdzie podajemy hasło i możemy bez przeszkód wszystko zainstalować. Czy takie coś można zrobić w XP? Co prawda w XP mamy Shift+PPM i Uruchom jako... , ale chciałbym żeby automatycznie pojawiało się takie okienko w każdej sytuacji wymagającej uprawnień admina. Czy da się zrobić coś takiego? Jeśli tak to jak?
EDIT: Naprawdę nikt nie wie czy da radę coś takiego zrobić w XP? Może już był taki temat gdzieś poruszany? Szukałem, ale nic nie znalazłem. Dodam jeszcze, że obecnie siedzę na Viście i właśnie tylko ta właściwość mnie przy niej trzyma. Poza tym taki przykład. W XP mam Office 2003 zainstalowany w wersji full. Gdy pracuję na koncie z ograniczeniami i uruchamiam np. Worda to wyskakuje okienko instalatora i coś chce instalować. Anuluję i chodzi bez problemu, ale dlaczego tak się dzieje? Na adminie tego nie ma.
Odpowiedzi: 2
Dzięki, o tym nie wiedziałem. Tylko, że w tym przypadku muszę dla każdej aplikacji tak robić? Dobrze rozumuję?
w xp to chyba tylko :
PPM=>właściwości=>zakładka skrót=>zaawansowane=>wybierz żądane właściwości zaawansowane dla danego skrótu=> zaptaszyc - uruchom z innymi poświadczeniami
Strona 1 / 1
[quote=KingArthur]Dzięki, o tym nie wiedziałem. Tylko, że w tym przypadku muszę dla każdej aplikacji tak robić? Dobrze rozumuję?[/quote] No niestety.