XP is freezing...
A więc mam taki mega problem... otóź moźe od jakiegoś roku ciągle zawiesza mi się komputer... nauczyłem się z tym źyć, ale gdzie moge to pytam jak temu zaradzić... wygląda to mniej więcej tak:
XP zawiesić się potrafi 10 razy w 10 minut... co chwile obraz staje, reset, obraz staje itd. Niedawno zaczęły pojawiać się z tym takźe inne kłopoty. Kiedy zresetuje mojego kompa to potrafi juź niewstać! Wtedy to mogę się męczyć z resetowaniem nawet 20 razy~ Wiecie co jest najbardziej zadziwiające? Kiedy komp juz się zawiesi ze 10–15 razy to tak jakby mu się znudziło i odpuszcza... wtedy na cały dzień mam spokój... ZAWSZE tak jest... Szukałem w Googlach znalazłem forum gdzie grono (koło setki? :P) innych osób miało dokładnie ten sam problem z Windą XP! Wszyscy, którzy mówili o tym problemie mieli właśnie XP. Inni próbowali pomóc róźnymi poradami lecz one nie działały w moim przypadku... zwracam się do Was gdyź wiem, źe wypowiada się tu wiele ludzi... licze na waszą pomoc.
Robiłem juź reinstalke systemu, oczywiście skan antywirami, spybotem, ad–warem i nic –.–"
Komp razem z systemem:
AMD Athlon 2000+ (czyli 1.7 GHz)
512 MB SDRAM (neidawno miałem 256 DDRAM i było to samo co teraz...)
GeForce MX 440
System Windows XP Proffesional SP 1 (jak zainstalowałem SP 2 to to samo siędziało...)
Wszelkie pytania zadawajcie tutaj mogło się zdaźyć, źe czegoś zapomniałem napisać. Liczę na waszą pomoc.
XP zawiesić się potrafi 10 razy w 10 minut... co chwile obraz staje, reset, obraz staje itd. Niedawno zaczęły pojawiać się z tym takźe inne kłopoty. Kiedy zresetuje mojego kompa to potrafi juź niewstać! Wtedy to mogę się męczyć z resetowaniem nawet 20 razy~ Wiecie co jest najbardziej zadziwiające? Kiedy komp juz się zawiesi ze 10–15 razy to tak jakby mu się znudziło i odpuszcza... wtedy na cały dzień mam spokój... ZAWSZE tak jest... Szukałem w Googlach znalazłem forum gdzie grono (koło setki? :P) innych osób miało dokładnie ten sam problem z Windą XP! Wszyscy, którzy mówili o tym problemie mieli właśnie XP. Inni próbowali pomóc róźnymi poradami lecz one nie działały w moim przypadku... zwracam się do Was gdyź wiem, źe wypowiada się tu wiele ludzi... licze na waszą pomoc.
Robiłem juź reinstalke systemu, oczywiście skan antywirami, spybotem, ad–warem i nic –.–"
Komp razem z systemem:
AMD Athlon 2000+ (czyli 1.7 GHz)
512 MB SDRAM (neidawno miałem 256 DDRAM i było to samo co teraz...)
GeForce MX 440
System Windows XP Proffesional SP 1 (jak zainstalowałem SP 2 to to samo siędziało...)
Wszelkie pytania zadawajcie tutaj mogło się zdaźyć, źe czegoś zapomniałem napisać. Liczę na waszą pomoc.
Odpowiedzi: 5
W sumie to faktycznie nic nie wiadomo.
W takiej sytuacji i przy takiej usterce pierwsze to testuje się kaźdy podzespół na innym kompie.
Czyli teraz najpierw testujesz komponenty kompa i tylko w taki sposób wstępnie do czegoś dojdziesz.
Bo moźe być wszystko.
Przypomne najwaźniesze.
Reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.
Zasilacz podmień na inny i sprawdź.
Pamięć na błędy.
Dysk na błędy.
Procesor czy rdzeń nie ukruszony.
Sprawdź na płycie kondensatory elektrolity czy nie nabrzmiałe i czy się za bardzo nie grzeją.
Temperatury wszystkiego.
System i szkodniki.
I jak wszystko zrobisz to napisz co i jak.
Pomoc w razie czego
Przygotowanie dysku do wgrania świeźego systemu.
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=9576&hl=delpart
Wgranie świeźego systemu – dotyczy róźnych systemów.
Na początek konserwacja kompa,czyli odkurzanie wnętrza,czyszczenie złączy stykowych kart PCI i AGP,pamięci,sprawdzenie chłodzenia procesora,karty grafiki – wyczyszczenie radiatorów i wentylatorów oraz sprawdzenie zamocowania dysków i napędów,sprawdzenie taśm,kabli i zworek – ogólnie wszystkiego.
Wskazana diagnostyka pamięci i dysku na błędy.
a/ pamięci
http://www.goldmemory.cz/
b/ dysku
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
Odłącz kabel od netu z kompa – wyjmij wtyczke.
Odłącz wszystkie kable z urządzeń USB od kompa oprócz klawiatury i myszy jak masz.
Wgraj świeźy system XP z SP1 lub SP2 lub inny.
Wgraj stery do płyty głównej.
Wgraj stery do grafiki i muzyki i inne.
Wgraj directX 9.0 b lub c.
Wgraj oprogramowanie antywirusowe z firewalem.
Wgraj poprawki systemowe w wypadku wgrania XP z SP1.
Oprogramowanie i reszta.
Obowiązkowo zdejmij partycje z dysku,załóź i sformatuj.
Powodzenia
W takiej sytuacji i przy takiej usterce pierwsze to testuje się kaźdy podzespół na innym kompie.
Czyli teraz najpierw testujesz komponenty kompa i tylko w taki sposób wstępnie do czegoś dojdziesz.
Bo moźe być wszystko.
Przypomne najwaźniesze.
Zasilacz podmień na inny i sprawdź.
Pamięć na błędy.
Dysk na błędy.
Procesor czy rdzeń nie ukruszony.
Sprawdź na płycie kondensatory elektrolity czy nie nabrzmiałe i czy się za bardzo nie grzeją.
Temperatury wszystkiego.
System i szkodniki.
I jak wszystko zrobisz to napisz co i jak.
Pomoc w razie czego
Przygotowanie dysku do wgrania świeźego systemu.
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=9576&hl=delpart
Wgranie świeźego systemu – dotyczy róźnych systemów.
Na początek konserwacja kompa,czyli odkurzanie wnętrza,czyszczenie złączy stykowych kart PCI i AGP,pamięci,sprawdzenie chłodzenia procesora,karty grafiki – wyczyszczenie radiatorów i wentylatorów oraz sprawdzenie zamocowania dysków i napędów,sprawdzenie taśm,kabli i zworek – ogólnie wszystkiego.
Wskazana diagnostyka pamięci i dysku na błędy.
a/ pamięci
http://www.goldmemory.cz/
b/ dysku
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
Odłącz kabel od netu z kompa – wyjmij wtyczke.
Odłącz wszystkie kable z urządzeń USB od kompa oprócz klawiatury i myszy jak masz.
Wgraj świeźy system XP z SP1 lub SP2 lub inny.
Wgraj stery do płyty głównej.
Wgraj stery do grafiki i muzyki i inne.
Wgraj directX 9.0 b lub c.
Wgraj oprogramowanie antywirusowe z firewalem.
Wgraj poprawki systemowe w wypadku wgrania XP z SP1.
Oprogramowanie i reszta.
Obowiązkowo zdejmij partycje z dysku,załóź i sformatuj.
Powodzenia
Teraz tonie dlatego ze nie starasz sie przedstawić dokładnej tresci tych błedow z dziennika podgladu zdarzeń.
Bo "jakies" to zbyt ogolne stwierdzenie.
Poza tym rozwin temat dot. wersji BIOSu (byc moze jest nowszy do Twojej plyty), napięć, chkdsk–ów innych systemowych narzedzi które uzywałes lub nie, rotacji kart na PCI, rotacji pamiatek w bankach, rotacji konktolerów IDE, zainstalowanego softu, czy formatowałes przez ten czas system i czy do ponownej instalacji problem sie powtarza (co mogłoby wskazywac na bład sprzetowy), OC...
Bo "jakies" to zbyt ogolne stwierdzenie.
Poza tym rozwin temat dot. wersji BIOSu (byc moze jest nowszy do Twojej plyty), napięć, chkdsk–ów innych systemowych narzedzi które uzywałes lub nie, rotacji kart na PCI, rotacji pamiatek w bankach, rotacji konktolerów IDE, zainstalowanego softu, czy formatowałes przez ten czas system i czy do ponownej instalacji problem sie powtarza (co mogłoby wskazywac na bład sprzetowy), OC...
Pisze dlatego, źe temat tonął i nigdy nei uzyskałbym pomocy. Przepraszam. Ale dziwne bo wystapily błędy jak nikogo przy komputerze nie było, nie był włączony. To były jakieś Application Hang i VSS :|
Są jakieś błędy aplikacji PrefNet i Perflib :? Dziwne bo wcześniej nic nie widziałem w zdarzeniach O.o
Podejrzyj błedy w podgladzie zdarzen – to na poczatek.
Strona 1 / 1