XP- instalator na dysku?
Witam,
Kolezanka zakupila ponad rok temu laptopa Acer, jedak nie dostala do iego zadnych CD, niczego- sam laptop. Byl na nim wgrany juz windows XP. Sprzedawca przy sprzedazy poinformowal kolezanke iz XP'ka moze sama nagrac gdy podcyzas uruchamiania komputeraz wcisnie F2. Ta instalacja ma teoretycznie zajmowac 6CD lub 1 DVD. To wszystko co jej powiedzial. Win XP powinien byc legalny bo laptop z normalnego sklepu komputerowego, oraz posiada naklejke na obudowie.
I teraz moje pytanie czy to mozliwe?
Po pierwsze przyciskiem F2 wchodzimy do BIOSu- wiec wydaje mi sie coś nie tak bo BIOS jest niezalezny sprzetowo-softwwareowo z oprogramowaniem. Wiec albo kolezanka zle doslyszala (ale twierdzi ze F2 w 100% mowil sprzedawca) albo faktycznie jakos sie da zrobic tę CD instalacyjna?
Po drugie 6CD to coś za duzo na instalke XP'ka? Moze to nie sam system XP tylko jakies recovery XP, ze sterownikami etc....?
Wiec moje osobiste zdanie jest ze to jest Recovery XP nagrany na jakiejs ukrytej partycji, tylko jak do niej sie dostac? I jak ja wogole podejrzec, gdyz format plikow to NTFS wiec spod wiersza polecen nic nie widac, a w "Moj komputer" są tylko 2 zwykłe partycje.
I kolejne pytanie jak juz powiecie jak tę partycje podejrzec to jak zgrać te pliki na CD by mieć normalna bootowalna DVD, ewentualnie (właściwie jeszcze lepiej) jakby to zgrać na dysk twardy by moc nagrać te wszystkie pliki innym komputerem gdyż w owym nagrywarka troche szwankuje.
Z góry serdecznie dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1
A moze tak:
1. Manual w łapki i przed oczki i poczytać co na temat ew. obecnosci partycji recovery oraz sposobu dostania isę do niej w nim napisano?
2. Strona Acera i rozejrzenie isę za jakimś narżedziem do zrzucania zawartosci recovery na płyty, a gdyby okazłąo się, że tam nie ma nic takiego ( część producentów dostarcza je, inni mają to w nosie ) to wypada rozglądnąć isę za czymś w stylu XPISOBuildera ( producent programu przebąkuje, że umie on utworzyć płytę z zawartości recovery ).
3. Zawsze jeszce mozna pójść i potupać u dystrybutora, by nosnik - co go pod ladą schował - oddał ( czasem udaje się to na krzyk, a czasem trzeba dopłacić ).
PS.
Szwankująca nagrywarka może być problemem.
Strona 1 / 1