XP i Mandrake

Zainstalowałem na drugim dysku Mandrake przy odłączonym dysku z XP. Teraz źeby odpalić linuxa muszę przekładać kabelki w dyskach. Moźna coś namieszać źeby mieć wybór między XP a Mandrake przy starcie? Dodałem do boot.ini wpis o mandrake ale linux nie uruchamia się. Pisze o problemach ze sprzętem.

Odpowiedzi: 3

Dzięki za porady. Wrzuciłem instalkę Mandrake od początku i teraz wszystko odpala tak jak powinno być.
daniow
Dodano
28.10.2004 11:52:14
Autor powyzszego posta ma racje tylko w pierwszym zdaniu: Lepiej uzywac Lilo do uruchamiania obu systemow. Zeby to zrobic musisz w BIOS'ie ustawic start sytemu z dysku z Mandrakiem, a w lilo.conf dopisac odpowiednia linijke. I nie jest to wcale trudne. W tej chwili nie podam ci dokladnej recepty, bo nie mam przed soba swojego lilo.conf ale zapewniam ,ze odpowiedz znajdziesz na www.mandrake.pl. Skorzystaj z wyszukiwarki.
Mozna tez to zrobic jeszcze prosciej – w Centrum Sterowania Mandrake masz konfiguracje programu startowego czyli LiLo. Tam wystarczy tylko wybrac z listy systemow operacyjnych OTHER i wskazac na liscie partycje z Windowsem (u ciebie bedzie to pewnie hda1, albo hdb1)

Jesli natomiast chcialbys miec Linuxa w bootloaderze Windows to looknij na ten topic:
http://www.mandrake.pl/index.php?showtopic=4787
BeteNoire
Dodano
27.10.2004 15:54:14
Wiesz do wyboru miedzy Linuxem a Windowsem lepszy jest bootloader Linuxowy (dla Mandrake będzie to Lilo). Teraz to juź cięźko będzie "dograć" Lilo ale spróbuj z płytki bootującej wybrać opcję Napraw program bootujący czy cuś takiego:) Jeśli jesteś bardziej zaawanowanym(lub lubiącym się uczyć) to edytuj plik lilo.conf i tam dodaj odpowiednie wiersze. O edycji poszukaj na googlach. Windowsowy boot.ini moźe nie spełniać roli dobrego bootloadera poniewaź jest roźnica formatów patrycji między partycją Linuxową a Windowsową.

Pozdrówka Siesiu
siesiu
Dodano
26.10.2004 18:50:10
daniow
Dodano:
26.10.2004 18:41:49
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1