XP i 98
Cześć, mam problem.
Aktualnie mam zainstalowany WinXP Home.
Posiadam narzędzia Paragon Hard Disk Manager 5.6.
Chciałbym na oddzielnej partycji zainstalować mój drugi system Windows 98. Jak to zrobić?
W Instalatorze Win98 pisze źebym sformatował partycje C: a tam jest XP. Utworzyłem partycje L: z kawałka C: i próbowałem, ale nadal to samo.
C: to NTFS a L: to FAT32.
Proszę o pomoc :cry:
Aktualnie mam zainstalowany WinXP Home.
Posiadam narzędzia Paragon Hard Disk Manager 5.6.
Chciałbym na oddzielnej partycji zainstalować mój drugi system Windows 98. Jak to zrobić?
W Instalatorze Win98 pisze źebym sformatował partycje C: a tam jest XP. Utworzyłem partycje L: z kawałka C: i próbowałem, ale nadal to samo.
C: to NTFS a L: to FAT32.
Proszę o pomoc :cry:
Odpowiedzi: 6
Nie musi, a gdyby nawet, na dysku moga byc cztery podstawowe. W98 wymaga jedynie plikow startowych na pierwszej partycji i w tym wypadku (C:\ = NTFS) bedzie to niemozliwe.gusioo:
Bo 98 musi być instalowany na partycji podstawowej
Wyjsciem jest uzycie zewnetrznego bootloadera ktory bedzie czytal NTFS. Jakiego ? Pare razy podawalem juz przykladowe nazwy tych programow.
Za zmiane litery partycji podstawowej nawet sie nie bierz.
Moźe zamienić litery partycji?
Bocian36:
Chcę wszystko przenieść razem z rejestrem, czyli wystarczy Image dysku? Super :)
Szanse nikłe gdyź teraz masz np.: c:\program files, a na partycji z inną literką juź będzie l:\program files.
Chcę wszystko przenieść razem z rejestrem, czyli wystarczy Image dysku? Super :)
Bo jest tez opcja "Przenieś partycję", kliknąłem to i mogę przenieść to do innej partycji.
Bo jest tez opcja "Przenieś partycję", kliknąłem to i mogę przenieść to do innej partycji.
Bocian36:
A istnieje jakaś moźliwość w obrębie Windows XP przenieść wszystkich danych bezstratnie do D: ?
Bo system XP musi pozostać :(
Co chcesz dokładnie ocalić, jakieś pliki ? To przenieś na inną partycje. Cały Windows chcesz ocalić ? To zrób Ghost'a.
A istnieje jakaś moźliwość w obrębie Windows XP przenieść wszystkich danych bezstratnie do D: ?
Strona 1 / 1