[XP Home SP3] Komputer się sam wyłącza + problem z rozruchem
Odpowiedzi: 4
-
[quote=Ucho]Najpierw sprawdź w Evereście napięcia zasilacza i zapodaj na Forum. [/quote] Teraz nie da się uruchomić normalnie komputera, a w trybie awaryjnym Everest pokazuje bardzo ograniczony raport. Zatem podam napięcia z ostatniego raportu jaki zdążyłem zapisać (kilka dni temu): [code]Napięcie rdzenia procesora: 1.52V Aux: 1.82V +3.3V: 3.18V +5V: 5.00V +12V: 11.92V -12V: -11.71V -5V: -5.15V +5V podczas wstrzymania pracy: 4.92V VBAT baterii CMOS: 3.02V[/code] A jeśli chodzi o wywołanie BSOD-a, to niestety nie mogę zainstalować Debugging Tools for Windows w trybie awaryjnym, a do normalnego trybu wejść nie mogę :(
-
Jak widać z Everesta zasilacz jest OK. [quote=Kaszmar]A jeśli chodzi o wywołanie BSOD-a, to niestety nie mogę zainstalować Debugging Tools for Windows w trybie awaryjnym, a do normalnego trybu wejść nie mogę :([/quote] Przepraszam, a co ma wywołanie BSOD-a do debugowania ? Opis masz w FAQ powyżej. Obejrzyj Podgląd zdarzeń na błędy (w czasie restartu, jak sobie przypomnisz datę, godzinę). Po dwukrotnym kliknięciu na błąd zobaczysz szczegóły.
-
[quote=Kaszmar]Też stawiałbym na zasilacz, tylko zastanawia mnie dlaczego w trybie awaryjnym i na Linuksie nie ma tych restartów.[/quote] Wszyscy czepiający się zasilacza - czy działanie zasilacza zależy od trybu pracy Windows lub od innego systemu? Raczej stawiałbym na jakiś zaawansowany sterownik sprzętowy. Tryb awaryjny uruchamia tylko podstawowe sterowniki a Linux ma swoje całkiem inne.