XP Home SP2 - problemy co najmniej dziwne

Komputer: Athlon 4000+ 64 AM2, 1GB RAM PC667 w 2 kościach, HDD Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATA, DVD-REC LG SATA, FDD, stary dysk Samsung 40GB jako drugi - sam nie wiem po co, płyta Gigabyte (modelu nie pamiętam), karta PCI TV Pixel, modem Sagem F@st 800 Netia USB. Ze starego kompa pochodzi TV i dysk - tam nie było problemów. Objawy - komp chodzi super idealnie około 2-3 tygodnie. Potem przy wyłączaniu wyskakuje, że jakiś program wykonał nieprawidłową operację, po czym komp się nie podnosi. Wywala czarny ekran że brak plików, ostatnio brak PCI.SYS, ale bywały i inne. Podpiąłem dysk do swojego kompa, na dzień dobry scandisk znalazł kupę plików uszkodzonych i je przywrócił, teraz skanuję antywirem - czysto, f-secure pokazuje tylko ryzykowne elementy, nic więcej. Jakieś sugestie? Pamięci rąbnięte? Pracują teraz w moim kompie bez zarzutu. Dysk? Konfiguracja?

Odpowiedzi: 4

Sugeruję, że albo elektronika dysku może wysiadać, albo kontroler na płycie (z większym wskazaniem na to drugie).
domin45670
Dodano
25.01.2008 00:43:58
Pamięci sprawdziłem - zero problemów. Dysk - też. Jeszcze do dysku ściągnąłem program diagnostyczny ze strony producenta, więc przetestuję, ale wątpię żeby coś wykazał. Sam nie wiem co o tym myśleć. Swoją drogą że tam hula net z netii, dzieci, a więc gry, programy, pierdoły, bywały i trojany i wirusy, słowem ciekawa menażeria...
papieju
Dodano
24.01.2008 16:31:20
A ja twierdzę że to wina interfejsu SATA. Proste równanie: Vista + SATA (HDD) = zwiechy, uszkodzone pliki, brak zapisanych ustawień. Trzeba zainstalować z Windows Update poprawkę do SATA.
AndrewSpec
Dodano
24.01.2008 00:31:23
Pamięci mogą być rąbnięte, albo gryzą się z płytą. Sama płyta, też może być popsuta. Puść na kilka godzin test memtestem86 i zobacz co wykaże. Możesz też poeksperymentować z częstotliwością pamięci, timingami i napięciami. Dysk, taśma sygnałowa do sprawdzenia. Jak wyglądają napięcia w zasilaczu?
SLAY3R
Dodano
24.01.2008 00:16:46
papieju
Dodano:
23.01.2008 12:52:42
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1