XP Home Edition SP2 - BlueScreen, potem się już nie włączył
Witam, mam XP Home Edition SP2. Pewnego razu włączyłem komputer, po załadowaniu BIOSU i ładowaniu systemu pojawił się BlueScreen, komputer się zresetował i od tego czasu już nie ładuje się Windows. Próbuje bawić się z płytką instalacyjną, jednak nie wiem sam jaka komenda mi pozwoli przywrócić system z konsoli odzyskiwania systemu - na stronie Microsoftu jest napisane że tak się nie da, jest może jakaś inna metoda ? Natomiast gdy chcę uaktulanić system (po wsadzeniu płyty windowsa) Szary pasek na dole nie ładuje się do końca przez nawet pół godziny. Co mogę z tym zrobić ?
Odpowiedzi: 3
Jeśli tak to:
1) podmień taśmę napędu CD
2) ew. pożycz inny napęd CD
3) zobacz na innej instalce Windy
4) ew. zmień kanał podpięcia CD
Może być też tak, że masz instalkę XP SP1, a SP2 dograłeś poźniej jako aktualizację. Wtedy instalka nie pójdzie, bo wykrywa system istniejący jako nowszy niż ten co masz na płycie. Jednak wtedy powinien pokazać się odpowiedni komunikat. Jeżeli masz instalkę z SP1 to najpierw zintegruj z SP2 i wtedy instaluj.
Tylko ten BlueScreen był tylko raz, potem już się nie powtarzał. A właśnie nie mogę przejść do instalacji xp (pierwsze enter) bo wtedy się nie ładuje do końca.
Na drugi raz spisuj numer błędu z Bluescreena. Po odpaleniu kompa z płyty instalacyjnej możesz naprawić system nie z konsoli, ale troszkę dalej na tzw. drugie R. Na propozycję naprawy przez R z konsoli dajesz Enter (instaluj), potem wykryje Ci instalację Windowsa i zapyta czy ją naprawić (przez drugie R :lol: ).
Strona 1 / 1