XP - BlueScreen - pytanie do profesjonalistów
Tydzień temu dorzuciłem: 256 DDR oraz HDD 40GB Maxtor.
Wyskoczył komunikat o nowym urządzeniu i dalej
Kontroler multimediów i kontroler multimedów wideo.
Po instalacji "Wystąpił problem z instalacją i Twój sprzęt może nie działać poprawnie"
Te kontrolery nie zostały poprawnie zainstalowane.
Panel sterowania/system/menedżer urządzeń są dwa żółte pytajniki.
Aktualizacja nie jest możliwa - cd instalka XP nie pomaga, gdzie szukać i czego to nie wiem.
Googlując znalazłem temat że problem może tyczyć np. tuneraTV, albo płyty głównej,
no i trzeba znaleźć odpowiedni sterownik i jest OK.
Co może być przyczyną nie wiem.
Po półtora roku znowu zaczął mi się pojawiać BSOD (blue screen), średnio dwa na dobę.
Kod błędu:
irql not less or equal
stop: 0x0000000a (0x000b89af, 0x00000002, 0x00000001, 0x804e9e18)
Wyczerpałem już wszystkie możliwości naprawy samodzielnej
{laik poziom advanced} zatem pytam profesjonalistów.
Jak naprawić? Co może być przyczyną?
Odpowiedzi: 2
hiisi:Panel sterowania/system/menedżer urządzeń są dwa żółte pytajniki.
Jakie opisy są przy tych pytajnikach ? Oba dotyczą tunera TV ? Przetestuj pamięć GoldMemory, albo Memtestem, ale najpierw ją wyjmij i przeczyściwszy (!!) dokładnie sloty pamięci np. pędzelkiem a same styki pamięci tysz (!!) osadź jeszcze raz w slotach. Ponadto odepnij nowego HDD i podepnij jeszcze raz, a najlepiej pod nową tasiemkę. Zapodaj co to dało.
Przy pytajnikach pewnie będzie standardowy opis "Nieznane urządzenie". Usuń te pytajniki z prawokliku i przy ponownym odpaleniu kompa zapisz co Ci wykrywa za "nieznane urządzenia" i zapodaj.
Poza tym jak wyciagniesz ten nowy dysk i pamięć wraca wszystko do normy ?
-
Nie próbowałem jeszcze takiego rozwiązania, jeśli może to pomóc to najwcześniej coś będę wiedział za dzień.
-
Po wyjęciu sprzetu znów się zwiesił: <br />Invalid process attach attempt <br />Stop: <br />0x00000005 <br />(0x81a52440, 0x81a52448, 0x000000000, 0x81a55428)
-
Coś nas ten Twój system w bolo robi. <br />Czytałeś wogóle to co napisał Microsoft w podanym wcześniej linku ? Co do tego kiedy dokładnie błędy zaczęły występować również nie mam pewności ,nieprecyzyjnie to opisałeś. <br />Wiadomo natomiast ,że niektóre karty TV generują błędy.Odinstaluj tę kartę narazie i wyciągnij ją z komputera ,ten dysk i pamięć też.Masz jakiegoś antyvira ,firewalla ? - jakie <br />Skanowałeś czymś na szkodniki ? - czym <br />Zainstaluj również SP2 i resztę poprawek - tu masz wszystkie wydane po SP2 http://www.softwarepatch.pl/plik/6138/23/24/uaktualnienia/AutoPatcher_XP_Lipiec_2006_Full_(polski).html poprawiają niektóre błędy ,niezgodności i powinieneś je mieć. <br />Czy cokolwiek w kompie ma inne ustawienia niż zalecają produceńci sprzętu ? (podkręcanie proca itd)
-
Błędy zaczęły się po dodaniu sprzętu - dysk i pamięć. <br />Przeglądarka Opera, Klient poczty: theBat <br />Firewall: Sygate Personal <br />Antywirus: avast. <br />plus skanery on-line oraz ad-aware LavaSoftu <br /> <br />Gdy zainstaluje SP2 znika dźwięk całkowicie, przerabiałem to już 3 razy i jedynie pomocne było format c: <br /> <br />Podkręcony był lekko athlon ze dwa lata temu z 1400 na 1600 <br /> <br />Tak, czytałem co MS pisał nt. 0x0...a <br />Wyjąłem nowe sprzęty, oprócz tunera. <br />Zrobię to w nast kolejności
-
Odinstaluj też narazie Sygate Personal ,ich produkty również mogą generować błędy.Tu jest na to poprawka ,ale wymaga SP2 którego nie masz niestety. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=D96EDB1C-79F0-443B-AC96-8B5DCA23F395 Co do dźwięku to nie wiem czy problem nie leży w DirectX - choć z niektórymi szczególnie starszymi kartami również są problemy. Być może dobrym rozwiązaniem w Twoim przypadku była by integracja SP2 i reszty poprawek bezpośrednio z instalką systemu - jednak aby to miało ręce i nogi musiał byś system na nowo zainstalować.Możesz spróbować jak masz czas i chęci zintegrować wszystko za pomocą nLite i zainstalować system na partycji D: (stary zostawiasz nienaruszony) ,na tym nowym możesz eksperymentować.
-
Wyjąłem Tuner TV, odłączyłem drugiego twardziela. <br /> <br />Dziś wyskoczył: <br />Stop 0x000000c5 (0x41764d6e, 0x00000002, 0x0000001, 0x8052f07b) <br /> <br />Nie chcę formatować dysku:) <br /> <br />Testy DDR nie wykazują niczego szczególnego. <br /> <br />Aha, zniknęły żółte pytajniki w panel sterowania>system>manadzer urządzeń.
-
Tu masz tematy na temat tego błędu ,poczytaj troszki http://portal.centrumxp.pl/search/SearchResults.aspx?q=0x000000c5&s=3
-
Podaj dokładniej opis tego BSOD-a. Powinno być coś jeszcze wyświetlone, czy chodzi o jakieś stery i o jakie.<br>
-
Początek blue screena był standartowy. <br />BSOD nie wskazał sterowników konkretnych, tylko że "przyczyną błedu są prawdopodobnie sterowniki. (...) postaraj się wymienić, sprawdź , jeśli nie pomoże to w trybie awaryjnym (...) i potem wyszczególnienie STOP. <br /> <br />Czekam kiedy znów siądzie, to może więcej spiszę ale jeśli się by pojawiła konkretna nazwa pliku, poszła by już w pierwszym poście na początku topic`u. <br />
-
Spawdź jeszcze w Podglądzie zdarzeń, może coś jest na ten temat.<br>
-
No i dalej nic. <br />Tzn znowu coś. <br />blue screen: <br />PFN LIST CORRUPT <br />stop 0x000004e (0x00000008f 0x0000009f0 0x000010860 0x00000000)
-
Miałeś zobaczyć w Podglądzie zdarzeń. Co tam wyświetla ?? Numer błędu wpisz w Google im poczytaj. Pewnikiem jakaś sprawa sprzętowa.<br>
-
W podglądzie zdarzeń nie znalazłem nic
-
O.K. Sprawdź moduły pamięci progsem GoldMemory, alboMemtest. Oba ściągniesz z neta.<br>
-
Wyjmę chyba wszystko, wybebeszę dziada. <br /> <br />Znów BSOD <br /> <br />DRIVVER IRQL NOT LESS OR EQUAL <br /> <br />0x000000d1 (0xef914836, 0x0000002, 0x00000001, 0xef9cf38a) <br /> <br />i pierwszy raz podał mi sterownik (chyba) <br /> <br />splitter.sys, address ef9cf387 base at ef9cf000 date stamp 3b7d85fa