xp + 2003
otóź mam 4 partycje... no dobra .. dla uproszczenia:
mam 2 partycje oznaczone odpowiednio C i D.
na C zainstalowałem XP, pozniej na D 2003, i wszystko chodzilo ok,
kilka dni temu postanowiłem "odświeźyć" sobie instalke XP, i ponownie go zainstalowałem na dysk C...
i.......... straciłem dostęp do windowsa 2003 z partycji D, tzn nie moge go uruchomić :/
dodam iź przy starcie systemu pojawia sie wybór:
1. XP,
2. 2003.
ten drugi oczywiscie nie działa, pojawia się czarny ekran i migający kursor i koniec :/
w boot.ini jest all ok, tzn wpis odnośnie 2003 napewno wskazuje na dobrą partycję (tzn opcja partition)
ma ktoś jakiś pomysł jak sprawić by jeden i drugi system działał ? :roll:
pozdro !
/solari
mam 2 partycje oznaczone odpowiednio C i D.
na C zainstalowałem XP, pozniej na D 2003, i wszystko chodzilo ok,
kilka dni temu postanowiłem "odświeźyć" sobie instalke XP, i ponownie go zainstalowałem na dysk C...
i.......... straciłem dostęp do windowsa 2003 z partycji D, tzn nie moge go uruchomić :/
dodam iź przy starcie systemu pojawia sie wybór:
1. XP,
2. 2003.
ten drugi oczywiscie nie działa, pojawia się czarny ekran i migający kursor i koniec :/
w boot.ini jest all ok, tzn wpis odnośnie 2003 napewno wskazuje na dobrą partycję (tzn opcja partition)
ma ktoś jakiś pomysł jak sprawić by jeden i drugi system działał ? :roll:
pozdro !
/solari
Odpowiedzi: 11
dziękuję za pomoc :!: wszytko działa :wink:
solari:
Rebe:
Podmienić poprzez expand przy uźyciu konsoli.
Rabinie ;) a czy mógłbyś powiedziec z jakiego pliku albo katalogu zgrać pliki i jakie dokładnie pliki... ? :wink:
będę dźwięczny 8)
thx i pozdro !
Dwa pliki: ntdetect.com i ntldr – powinny znajdować się w katalogu I386 na płycie instalacyjnej Windowsa 2003. Wydaje mi się, źe wystarczy je po prostu przekopiować (nie potrzeba do nich expanda) do katalogu głównego partycji rozruchowej (domyślnie c:\)
Rebe:
Rabinie ;) a czy mógłbyś powiedziec z jakiego pliku albo katalogu zgrać pliki i jakie dokładnie pliki... ? :wink:
będę dźwięczny 8)
thx i pozdro !
Żółty:
A z jakiej płytki to robiłeś ?? Windows XP czy W2003 ?? Bo coś mi się zdaje (ale pewności nie mam), źe naprawa plików startowych powinna nastąpić z poziomu konsoli odzyskiwania Windowsa 2003 – z tej racji, źe Windows 2003 jest nowszym systemem od Windowsa XP i podobna zaleźność moźe być jak w przypadku Windowsa 2000 i Windowsa XP. Zatem moim zdaniem naprawa powinna wyglądać tak:
Konsola odzyskiwania Windows 2003 –> fixboot –> przegranie z płytki (nadpisanie) plików ntldr, ntdetect.com
robiłem z płytki 2003, próbowałem opcji: fixboot, fixmbr, bootcfg /rebuild i NADAL bez skutku !
i własnie jakoś mi sie nie wydaje by po fixboot przywrócił powyzsze pliki :/
czy mozną je jeszcze na jaki kolwiek sposob przywrocic bez ponownej instalacji 2003 ?
pozdro !
solari:
Bobi:
Tak w konsoli odzyskiwania, z jakiej płyty to chyba w tym momencie nieistotne i XP i W2k3 powinny obie instalacje wykryć.
niestety nic to nie dało, nadal to samo :(
czy ma ktoś jeszcze jakies sugestie ? :>
/solari
A z jakiej płytki to robiłeś ?? Windows XP czy W2003 ?? Bo coś mi się zdaje (ale pewności nie mam), źe naprawa plików startowych powinna nastąpić z poziomu konsoli odzyskiwania Windowsa 2003 – z tej racji, źe Windows 2003 jest nowszym systemem od Windowsa XP i podobna zaleźność moźe być jak w przypadku Windowsa 2000 i Windowsa XP. Zatem moim zdaniem naprawa powinna wyglądać tak:
Konsola odzyskiwania Windows 2003 –> fixboot –> przegranie z płytki (nadpisanie) plików ntldr, ntdetect.com
Trza było przed ponowna instacją xp skopiowac pliki sytempowe o Command.com i Ntdetect.com oraz boot.ini.
Teraz nie pozostaje ci nic innego jak dać naprawa systemu windows 2003 ( reinstalacja kiedy znajdzie d:\windows daj naprawa systemu faktycznie ci przeinstalije system windows 2003 ) po tym zabiegu wszytkie ustawienia zostaną zachowane w windows 2003 i systemy powinny chodzić prawidłowo.
Z
Teraz nie pozostaje ci nic innego jak dać naprawa systemu windows 2003 ( reinstalacja kiedy znajdzie d:\windows daj naprawa systemu faktycznie ci przeinstalije system windows 2003 ) po tym zabiegu wszytkie ustawienia zostaną zachowane w windows 2003 i systemy powinny chodzić prawidłowo.
Z
Bobi:
Tak w konsoli odzyskiwania, z jakiej płyty to chyba w tym momencie nieistotne i XP i W2k3 powinny obie instalacje wykryć.
niestety nic to nie dało, nadal to samo :(
czy ma ktoś jeszcze jakies sugestie ? :>
/solari
nie probowałem :/
pod XP mam to wklepac czy w recovery console z płytki 2003 ?
thx z góry !
/solari
pod XP mam to wklepac czy w recovery console z płytki 2003 ?
thx z góry !
/solari
Probowałes juź bootcfg /rebuild ?
Strona 1 / 1