Wyzwanie dla fachowców – Msinstaller
Witam serdecznie na forum, źeby nie tracić czasu przejdę od razu do rzeczy. :D
Postanowiłem zainstalować na moim kompie z systemem Windows XP PROF SP2 pewne oprogramowanie.
Wszystko idzie gładko do momentu, w którym instalator wykonuje czynność polegającą na rejestracji grupy bibliotek. W tym momencie pojawia się komunikat instalatora:
Product:–– Error 1904.
Module C:\..........Bin\3DAnalystUI.dll failed to register. HRESULT –2147023898.
Contact your support personnel.
moźliwości, któe proponuje mi komunikat to:
Zrezygnuj, ponów lub ignoruj.
Przeglądając zdarzenia znajduję taki oto log:
Ewidentnie błąd znajduje się po stronie msinstalera. Aktualizacja systemu o Windows Installera 3.1 nic nie daje.
Czy ktoś z was potrafi rozwiązać mój problem?
Postanowiłem zainstalować na moim kompie z systemem Windows XP PROF SP2 pewne oprogramowanie.
Wszystko idzie gładko do momentu, w którym instalator wykonuje czynność polegającą na rejestracji grupy bibliotek. W tym momencie pojawia się komunikat instalatora:
Product:–– Error 1904.
Module C:\..........Bin\3DAnalystUI.dll failed to register. HRESULT –2147023898.
Contact your support personnel.
moźliwości, któe proponuje mi komunikat to:
Zrezygnuj, ponów lub ignoruj.
Przeglądając zdarzenia znajduję taki oto log:
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: MsiInstaller
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 11904
Data: 2005–10–06
Godzina: 18:30:28
Uźytkownik: STANOWISKO\Administrator
Komputer: STANOWISKO
Opis:
Product: Error 1904. Module C:\........\Bin\3DAnalystUI.dll failed to register. HRESULT –2147023898. Contact your support personnel.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
Dane:
0000: 7b 35 44 43 38 44 30 35 {5DC8D05
0008: 46 2d 32 46 45 41 2d 34 F–2FEA–4
0010: 44 38 42 2d 42 33 30 30 D8B–B300
0018: 2d 41 38 46 32 46 37 35 –A8F2F75
0020: 38 43 35 33 46 7d 8C53F}
Ewidentnie błąd znajduje się po stronie msinstalera. Aktualizacja systemu o Windows Installera 3.1 nic nie daje.
Czy ktoś z was potrafi rozwiązać mój problem?
Odpowiedzi: 6
fantom:
Seeker:
Uźyj opcji... "szukaj" a się dowiesz :idea:
Jak jesteś taki mądry to wyszukaj mi problem błędu 1904.
Jak znajdziesz stawiam browara. :D
Seeker o zupie, Ty o..... – tak trudno pojąć do czego się sugestia dot. szukania odnosiła?
Zasada jest prosta – forum słuźy przedstawianiu problemów, których rozwiązania niem ozna znaleźć samodzielnie.
Niemoźność znalezienia zaś nie oznacza dysgiiglii i awarsji do przeglądania ,a rzeczywistego braku informacji na temat tego czego się szuka.
PS.
I to jest koniec tego OT – kolejne posty z dywagacjami na temat roli forum polecą.
Seeker:
Jak jesteś taki mądry to wyszukaj mi problem błędu 1904.
Jak znajdziesz stawiam browara. :D
fantom:
Tak na marginesie źyczyłbym sobie i innym tego rodzaju pomoc na tym forum a nie radzenie wyszukiwania w google. Bo w takim razie po co to forum?
gusioo:
Nie trza fachowca zeby wpisać w google: Error 1904 i kliknąc w trzeci adres.
Niekaźdy ma dostęp do internetu nostop. :D
No tak :D problem rozwiązany, byłem ciekaw czy forumowicze znają przyczynę tego błędu i tyle.
Dobra rada dla wszystkich, jeźeli macie zbyt dobre komputery taki problem moźe dotyczyć kaźdego. Myślę, źe po to to forum istnieje źeby nie szukać w google wszystkiego ale podzielić się swoją wiedzą z uźytkownikami Win XP SP2.
I tak:
Jeźeli macie procesory nowej generacji, mam na myśli procesory Intela (np. Pentium 4 na 800 lub 533 Mhz lub nowsze) oraz AMD 64 (Athlon, XP) moźe wystąpić problem opisany powyźej i niekoniecznie dotyczyć konkretnego oprogramowania.
Procesory te mają "coś w sobie" co powoduje, źe przy instalowaniu WinXP SP2 następują pewne ograniczenia w DEP (Data Execution Prevention)czyli Funkcja Zapobieganie wykonywaniu danych. Powoduje to skonfigurowanie pliku systemowego Win boot.ini w sposób uniemoźliwiający instalację pewnych rodzajów software'ów. Naleźy wtedy edytować ów plik i zamienić funkcję NoExecute=OptIn na NoExecute=AlwaysOFF.
Problem znika momentalnie. Po instalacji w celu dalszej ochrony naleźy tą funkcę przywrócić. I tyle :D .
Tak na marginesie źyczyłbym sobie i innym tego rodzaju pomoc na tym forum a nie radzenie wyszukiwania w google. Bo w takim razie po co to forum?
Pozdrawiam i miłego łindołsowania :lol:
Nie trza fachowca zeby wpisać w google: Error 1904 i kliknąc w trzeci adres.
moźe to głupie pytanie, ale to co chcesz zainstalować na pewno ma działać pod XP? ;)
Strona 1 / 1