Wysokie zużycie CPU przez proces "system"

Wszystko zaczęło się tak, że kupiłem sobie dysk i spoko, podlączyłem i luz. Ale że nowy dysk jest dwukrotnie szybszy to zainstalowałem system na nowym dysku i wsio, po paru godzinach użytkowania zauważyłem, że coś nie działa jak należy. Gadu-gadu otwiera się minute, tak samo Opera. Samo wgrywanie stron sprawia, że system dostaje czkawki, ale dźwięk w winamp się nie tnie, a gry działają dobrze.
Początkowo myślałem, że może dyski przestawiły się na PIO lub SiI3112 (kontroler SATA na płycie Abit NF7-S) nie radzi sobie z dyskiem SATAII, czy może jest jakiś konflikt sterowników, którego nie było. Ale stwierdziłem, że przywróce system na stary dysk... i cóż po paru godzinach to samo i nie wiem, what da f%ck . To wczoraj nowa instalka, nie instalowałem sterów od chipsetu nForce2 i luz. Ale zrobiłem obraz partycji ghostem to stwierdziłem, że zaryzykuję. I oki, wszystko działało jak należy. I teraz najlepsze. Uaktywniłem konto Gościa, zalogowałem się i zobaczyłem, że już jest coś nie tak, oczywiście tam nie miałem podglądu procesu System. Więc wróciłem na konto głowne i koszmar wróćił. Wszystko nie tak. Na szczęscie miałem obraz i przywrócilem system. To samo po utworzeniu dodatkowego konta oczywiście ograniczonego, bo tworzyłem je, żeby inni mogli korzystać z mojego komputera.

Jakiś wirus... raczej nie, bo Norton Antivirus nic nie wykrywa, a problem pojawia się po utworzeniu nowego konta i zalogowaniu na nie. Ad aware też nic nie wykrył.
Zupełnie nie mam pomysłu, bo od zawsze miałem co najmniej dwa konta na kompie - moje administracyjne i drugie dla wszystkich.
Nie wiem czy to pomoże, ale ogólnie na starym dysku miałem taki swój katalog, w którym wszystko trzymam. Zamiast wprowadzić zakaz dodatkowym kontom podglądu itp to ja usunąłem możliwość przeglądania go przez zwykłych użytkowników. Teraz za każdym razem jak stawiam system muszę zmieniać właściciela, żeby samemu z niego korzystać hehe nie mam pojęcia czy to może coś mieszać, ale warto o tym napisać.

Oki przywróciłęm standardowe ustawienie dostępu dla dysków i katalogów. Wydaje mi się, że ustawiłem jak trzeba.

Wzorując się na artykule http://www.idg.pl/porada/105597.html gdzie przyczyną były stery do grafy ja zauważyłem, że u mnie na pierwszy miejscu jest amdk7 znalazłem wiec amdk7.sys w windows/drivers. U mnie amdk7 był na pierwszym miejscu z użyciem prawie 100%... znaczy jest. Ale okazało sie, że tak powinno być. Na pewno po usunięciu problemu koleś ma na pierwszy miejscu intelppm.

I to mnie tchnęło do dalszych poszukiwań problemu.

Zrobiłem dodatkowe konto i oczywiście problem występuje. Ale jest powiedzmy "śmiesznie", bo oczywiście jak używam kernrates(krview) to jest na pierwszym miejscu amdk7 i tak powinno być. Ale teraz zrobiłem sobie podgląd w czasie gdy gg włącza się minutę czy więcej oraz opera i sprawa wygląda tak
ntoskrnl with 47% of total hits, then Ntfs with 30% hits, next SYMEVENT with 10% hal with 7% SAVRT with 3%. Nie ma co tłumaczyć na polski. Widać, że ntoskrnl ma duże użycie, ale one wynika z problemów, takich samych co miał ten kolo ze sterownikami do karty, ale ntfs na poziomie 30% tu musi być coś nie tak.
Po przywróceniu systemu z obrazu Ghost sytuacja wygląda tak "44% of total hits for amdk7, next is ntoskrnl 28%, NavEx15 6%, hal 5%, Ntfs with only 2%, NAVENG 2%, SYMEVENT 2% and so on"
Móże jakieś nowe sugestie? :)

Odpowiedzi: 2

Moje podejrzenia co do partycji ntfs jest sprawdziły, choć moment pojawiania się problemu był bardzo mylący. Partycje były robione partition magic i widać program zrobił klopsa. Skasowałem partycje i porobiłem pierwszą z poziomu instalatora windowsa a reszte juz z poziomu windowsa i jest dobrze. Dzięki za pomoc.
arturnow
Dodano
18.03.2007 11:08:25
  • arturnow 18.03.2007 17:20:14

Jednak problem nadal instniał, ale ja zlokaliwołem jego źródło... NORTON ANTIVIRUS :| Po zainstalowaniu programu i zalogowaniu się na konto ograniczonego użytkownika wyskoczyła informacja "Norton ... configuration is not complete. You must have administrator privileges to complete the configuration using Configuration Wizard". To znalazłem odpowiedź na ten błąd. Dałem większe uprawnienia skasowałem pare wpisów z rejestru i ponowne logowanie i nie ma błędu, ale problem istniej. No to skasowałem NAV 2004 i tyle. A jak wpadłem na to, że to ten shit robił problemy. Otóż jak wyłączałem auto-protection wszystko działało jak należy. Dziwne jest to, że nigdy przedtem, nie miałem problemu z tym programem...

konsola odzyskiwania

cd system32\config

ren system system.odl

copy system.old system

Również zainstaluj program Process Explorer może coś nam to więcej powie

kamaa
Dodano
13.03.2007 23:49:06
  • arturnow 14.03.2007 22:25:09

chyba o tym nie napisalem, ale w trybie awaryjnym jest wszystko ok. Czyli jakiś sterowników wtedy nie ładuje i nie ma problemów. Ale to tylko domysł i jakich sterownów, jeżeli to jest problem hmmm<BR><BR>Process Explorer pokazywał, że to System zużywa tyle CPU, procesy pod nim zachowywały się normalnie. <BR>Czemu miałbym robić cd ... i te reszte i czy mogę zrobić ren system system old... bo normalnie nawet nie mogę skopiować tego pliku bo jest używany. <BR>

• saperox 15.03.2007 10:29:01

<P>Proces 'System' to pseudo proces, nie jest to żaden exe. Służy on jako 'kotwica' dla sterowników które właśnie są uruchamiane, lub potrzebują więcej czasu (niż 50-100 mikro sekund) na wykonanie jakiejś operacji, na przykład jakiejś synchronizacji, jak oczekiwanie na sygnał od innego sterownika.<BR>Takie operacje mogłyby bardzo skutecznie blokować cały system, więc wymyślono wątki, które polegają na cyklicznym przerywaniu jednego programu/wątku i oddawania kontroli dla innego programu/wątku.<BR>Jeden proces może mieć wiele wątków co daje wrażenie wiele funkcji wykonuje się jednocześnie. Podobnie jest z procesem system - każdy sterownik może zażądać stworzenia wątku, który zostanie uruchomiony w kontekście procesu system.</P> <P>Process Explorer potrafi wylistować wszystkie wątki procesu system (kliknij 2 razy na procesie i przejdź do zakładki Threads), więc łatwo można odnaleźć sterownik który zabiera czas procesora.<BR>Nazwa wątku to nazwa sterownika, wykrzyknik, offset startowy wątku lub nazwa funkcji, podawana gdy masz zainstalowane "symbols".<BR>Przykładowo:<BR>&nbsp;USBPORT.SYS!USBPORT_WorkerThread+0x3c<BR>&nbsp;RtkHDAud.sys+0x41414</P> <P>Znając nazwę pliku sterownika można szybko znaleźć który to sterownik i go czasowo zablokować, a może nawet zatrzymać z linii poleceń:<BR>"net stop nazwa_usługi"</P>

• arturnow 17.03.2007 11:54:45

Process Explorer pokazuje mniej niz krview. Wyszło, że to ntoskrnl.exe+0xd196 zużywa tyle CPU...

arturnow
Dodano:
12.03.2007 22:39:14
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1