Wymyszenie wygasania hasła w XP Home

Witam, jak włączyć wymuszanie zmiany hasła w XP Home? Czy da sie w ogóle to zrobić (np. poprzez rejestr)? Skoro w rejestrze jest wpis dotyczący komunikatu o wygasającym haśle to musi być też możliwość ustawienia, że hasło wygasa. A może daje się też w rejestrze zmienić długość ważności hasła z 42 na 30 dni? Ktoś wie może? Program Fajo raczej nie rozszerza możliwości haseł, tylko zabezpieczeń plików.

Odpowiedzi: 2

Nie, w poprzednim temacie chodziło o komunikat przypominający o wygasaniu hasła. Teraz chodzi mi o wymuszenie wygasania hasła w XP Home (w Prof można to zrobić bez problemu). W Home pozostaje jedynie grzebanie w rejestrze. Jednak nie wiem, czy da się to zrobić (wymuszenie + zmiana czasu ważności do 30 dni). Acha, i chodzi jeszcze o to, by ograniczenie ważności hasła dotyczyło tylko konta usera a nie administratora. Rozumiem że net accounts ustawi mi długość i ważność hasła. Ale jak zrobić, żeby hasło wygasało dla konta usera, a nie wygasało dla administratora? Na dodatek net accounts ustawiło zasady ale nie wymusiło zmiany co 30 dni. W zasadzie można pewnie zrobić to za pomocą skryptu vbs wywoływanego co 30 dni. Skrypt taki musiałby być zaplanowany do uruchomienia cyklicznie, powinien wołać od usera po zalogowaniu nowe hasło lub po prostu uruchamiać systemową zmianę hasła, a po jego zmianie otwierać przeglądarkę internetową z adresem aplikacji do zmiany hasła w SAMBIE. Czy ktoś ma pomysł jak taki skrypt mógłby wyglądać?
skuzmik
Dodano
27.09.2007 09:44:51
To co De Niro podawał w Twoim poprzednim temacie ??
Żółty
Dodano
26.09.2007 18:26:05
skuzmik
Dodano:
26.09.2007 17:28:44
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1