Wymuszenie rozdzielczości (uruchomienie w oknie) dla programów nie-windosowych w trybie grafic
Witam,
Mam taki problem : mam stary progam który działa w trybie graficznym , jednak nie jest napisany pod środowisko Windows. Sam program uruchamia się pod XP na całym ekranie 19" Wygląda to fatalnie , pomyśałem że jeśli uda się wymusić uruchomienie programu w oknie np. 640x480 lub innym , będzie znacznie czytelniejszy.
Czy istnieje pod XP jakiś konfigurator , który pozwoli zdefiniować sposób uruchamiania programu właśnie w okienku lub może istnieją programy zewnętrzne które realizują taką funkcję ?
DosBox odpada.
pozdrawiam Boogaloo
Odpowiedzi: 2
Boogaloo:
Mam taki problem : mam stary progam który działa w trybie graficznym , jednak nie jest napisany pod środowisko Windows. Sam program uruchamia się pod XP na całym ekranie 19" Wygląda to fatalnie , pomyśałem że jeśli uda się wymusić uruchomienie programu w oknie np. 640x480 lub innym ,
Z twojego pytania zrozumiałem, że Masz program napisany pod DOS'a, a uruchamiasz go z systemu XP?.
A czy Alt+Enter nie działa - zmiana okna na mniejsze i odwrotnie.
Jesli nie, to Utwórz sobie skrót do programu na pulipcie lub w dowolnym miejscu. W właściwościach tego skrótu ustaw rozmiar okna.
Ponadto w okienko uruchom wpisz cmd.exe, po otwarciu okienka kliknij prawym przyciskiem myszki na niebieski pasek/ wbierz Właściwości i tam ustaw rozmiar okna.
Lub możesz sobie dodać coś takiego do rejestru na użytkowniku, na którym
uruchamiasz ten program
HKEY_CURRENT_USER\Console
"ScreenBufferSize"=dword:012c0050 (tj. bufor 80x300)
"WindowSize"=dword:00190050 (tj.okno 80x25)
oraz stworzyc plik.bat odwołujący się do tego programu i wpisac w nim przed
wywołaniem programu mode con: cols=80 lines=25
Boogaloo:mam stary progam który działa w trybie graficznym , jednak nie jest napisany pod środowisko Windows. Sam program uruchamia się pod XP na całym ekranie 19"
Przyznam , że nie rozumiem.. Jeśli nie jest napisany pod Windows , to nie może się uruchamiać pod XP . XP jest Windowsem wg Ciebie czy nie jest?
<p>uruchom program poprzez wiersz poleceń z komendą <strong>start /max</strong>, start-> uruchom-> </p><p><BLOCKQUOTE><div>start /max scieżka_nazwa_pliku.rozszerzenie</div></BLOCKQUOTE> </p>
<p>Dziękuję za wszystkie rady.Problem jest bardziej skomplikowany bo to program pisany dla DOS ale pracujący trybie graficznym VGA 640x480 Wszytskie Wasze rady odnoszą się do programów pod DOS w trybie tekstowym. A jak wymusić (zdefinoować) okienko - nawet o rozmiarach 640x480 pikseli pod Windowsem z tym dosowskim programem ? </p><p> pozdrawiam B</p>