Wymuszenie rozdzielczości (uruchomienie w oknie) dla programów nie-windosowych w trybie grafic

Witam,

Mam taki problem : mam stary progam który działa w trybie graficznym , jednak nie jest napisany pod środowisko Windows. Sam program uruchamia się pod XP na całym ekranie 19" Wygląda to fatalnie , pomyśałem że jeśli uda się wymusić uruchomienie programu w oknie np. 640x480 lub innym , będzie znacznie czytelniejszy.

Czy istnieje pod XP jakiś konfigurator , który pozwoli zdefiniować sposób uruchamiania programu właśnie w okienku lub może istnieją programy zewnętrzne które realizują taką funkcję ?

DosBox odpada.

pozdrawiam Boogaloo

Odpowiedzi: 2

Boogaloo:

Mam taki problem : mam stary progam który działa w trybie graficznym , jednak nie jest napisany pod środowisko Windows. Sam program uruchamia się pod XP na całym ekranie 19" Wygląda to fatalnie , pomyśałem że jeśli uda się wymusić uruchomienie programu w oknie np. 640x480 lub innym ,

Z twojego pytania zrozumiałem, że Masz program napisany pod DOS'a, a uruchamiasz go z systemu XP?.
A czy Alt+Enter nie działa - zmiana okna na mniejsze i odwrotnie.
Jesli nie, to Utwórz sobie skrót do programu na pulipcie lub w dowolnym miejscu. W właściwościach tego skrótu ustaw rozmiar okna.
Ponadto w okienko uruchom wpisz cmd.exe, po otwarciu okienka kliknij prawym przyciskiem myszki na niebieski pasek/ wbierz Właściwości i tam ustaw rozmiar okna.      

Lub możesz sobie dodać coś takiego do rejestru na użytkowniku, na którym
uruchamiasz ten program
HKEY_CURRENT_USER\Console
"ScreenBufferSize"=dword:012c0050 (tj. bufor 80x300)
"WindowSize"=dword:00190050 (tj.okno 80x25)
oraz stworzyc plik.bat odwołujący się do tego programu i wpisac w nim przed
wywołaniem programu mode con: cols=80 lines=25

Piotr P.
Dodano
25.09.2006 18:17:29
  • De Niro 26.09.2006 00:18:13

<p>uruchom program poprzez wiersz poleceń z komendą <strong>start /max</strong>, start-&gt; uruchom-&gt; </p><p><BLOCKQUOTE><div>start /max scieżka_nazwa_pliku.rozszerzenie</div></BLOCKQUOTE>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;</p>

• Boogaloo 27.09.2006 16:04:09

<p>Dziękuję za wszystkie rady.Problem jest bardziej skomplikowany bo to program pisany dla DOS ale&nbsp;pracujący &nbsp;trybie graficznym VGA 640x480 Wszytskie Wasze rady odnoszą się do program&oacute;w pod DOS w trybie tekstowym. A jak wymusić (zdefinoować) okienko - nawet o rozmiarach 640x480 pikseli pod Windowsem&nbsp; z tym dosowskim programem ? </p><p>&nbsp;pozdrawiam B</p>

Boogaloo:

mam stary progam który działa w trybie graficznym , jednak nie jest napisany pod środowisko Windows. Sam program uruchamia się pod XP na całym ekranie 19"

Przyznam , że nie rozumiem.. Jeśli nie jest napisany pod Windows , to  nie może się uruchamiać pod XP . XP jest Windowsem wg Ciebie czy nie jest? 

Seeker
Dodano
25.09.2006 16:11:15
Boogaloo
Dodano:
25.09.2006 15:04:57
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1