Wymiana płyty głównej i graficznej-brak dźwieku

Witam Mam nast[color=red]ę[/color]pujący problem:wymieniłem płyte główną na Gigabyte ep45ds3r i kart[color=red]ę[/color] graficzną na [color=red]R[/color]adeon 5670. Zainstalowałem sterowniki do obu i nie mam dźwi[color=red]ę[/color]ku[color=red],[/color] tzn karty są widziane i sterowniki, niby wszystko ok a w głośnikach cisza. W menedżerze Realtec podświetlony jest tylko przedni panel audio, którego w ogóle nie mam i nie miałem i nie da się tego zmienić - próbowałem w opcjach, tylny panel audio jest nie aktywny a tam mam podł[color=red]ą[/color]czone głośniki i też próbowałem wkładać do róż[color=red][/color]nych gniazd to nawet nie wykrywa zmian, próbowałem już wszystkiego-przeinstalowałem sterowniki- próbowałem różnych sterowników,[color=red]wyłanczałem[/color] (wyłączałem) grafik[color=red]ę[/color] w panelu sterowania i nadal cisza. Nie wyskakują żadne błędy, dźwięk jest zintegrowany. Tej płyty wsześnie[color=red]j[/color] nie testowałem, ale gość od którego ją kupiłem zarzeka[color=red]ł[/color] się, że u niego wszytko grało na or[color=red]y[/color]ginalnych sterownikach. Mam wykryte 2 karty dźwi[color=red]ę[/color]kowe[color=red],[/color] ale [color=red]wyłanczanioe[/color] (wyłączanie) tej z grafiki nic nie daje. Może ktoś pomoże coś zrobić? Nie wiem, może pomoże format i od nowa system + poprawki + sterowniki[color=red],[/color] ALE to ostateczność. [color=red]S[/color]przęt: Windows xp sp3 Gigabyte ep45ds3r, [color=red]R[/color]adeon 5670, Intel Core Duo E6600, pamięci na razie zastępcze 1 GB, [color=red]z[/color]asilacz Qultec 550W.

Odpowiedzi: 7

A więc założyłem Sound Blastera Audigy 2 i dźwięk pieknie ruszył. Dziękuje wszystkim za pomoc.
bartek240
Dodano
2012-10-03 12:22:32
Ok udało mi sie odtworzyć plik dźwiękowy w linusie i efekt jest taki ze słychać tylko lekki szum w lewym głosniku. Wydaje mi sie ze dźwiękówka na płycie jest uszkodzona, postanowiłem juz kupić osobną karte dźwiękową i mam nadziej ze komp da głos.
bartek240
Dodano
2012-09-22 16:47:31
Przecież system ma wbudowany odtwarzacz. Jeśli system nie wykryje NTFS/FAT32 to wrzuć jakieś mp3 na pena http://www.knoppix.pl/aplikacje/sound/
e4nd
Dodano
2012-09-22 12:12:39
Mam Knoppixa ale nie wiem jak go używać.System się załadował i nie potrafie nic więcej. Chciałbym tylko sprawdzić czy działa dźwiek.
bartek240
Dodano
2012-09-21 19:11:16
Spróbuj uruchomić system z live-cd dystrybucji linuxa to może pomóc w sprawdzeniu czy płyta jest uszkodzona
e4nd
Dodano
2012-09-18 20:17:43
Własnie próbowałem już różnych ustawień, jedyne co mi się udało to to, że realtec wykrywa panel przedni którego wogóle nie mam podłaczonego.Tylny jest nieaktywny pomomo wyłączenia przedniego. Zrobiłem nowy system+stery i dalej to samo.Nie mam już pomysłów. Pozostaje mi chyba wymiana tej płyty na inną.Jeszcze wpadłem na pomysł, żeby pokombinować z tym stykiem na panel przedni- coś kiedyś czytałem że można zworke założyć ale czy wtedy nie spale tego badziewia???? W manualu nie doczytałem sie takiej opcji ze zworką.
bartek240
Dodano
2012-09-18 00:20:18
Kiedy miałem taki problem z płytą główną Gigabyte EP35-DS4 i szczerze powiedziawszy dokładnie nie pamiętam jak to naprawiłem :neutral: , ale na na pewno nie jest to wina karty graficznej czy sterowników. Najprawdopodobniej jest to jakiś drobny błąd w konfiguracji realtek'a Moje ustawienia [URL=http://www.imagebanana.com/view/m3nowgz4/Image1.png][IMG]http://img6.imagebanana.com/img/m3nowgz4/thumb/Image1.png[/IMG][/URL]
e4nd
Dodano
2012-09-13 20:49:12
bartek240
Dodano:
2012-09-12 02:24:57
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1