Wymiana obudowy co z naklejką?

Mam taki problem, chciałbym wymienić obudowe ale co zrobić z naklejką od windowsa nie da się jej odklejić. Co mam teraz zrobić? POMOCY!

Odpowiedzi: 5

Możesz spróbować ją odkleić kiedyś jak zmieniałem szybę podglądnąłem gościa w zakładzie jak prosto ale sprawnie sobie poradził z naklejkami za opłaty za autostradę naklejka z Austrii miała hologram po przyklejeniu jej na inną szybę nie było znaku gość wziął nuż taki do skalpela chwycił za dwa końce i przejechał pod nalepką nie wiem jak będzie to wyglądać na obudowie ale możesz spróbować jak nie będzie szło to zostawisz
sharp
Dodano
02.06.2007 11:05:31
stolarzvip - dzisiaj zweryfikowałem w "naturze" sposoby odzysku naklejki. Jest jednak sposób. Jeśli masz drugą część naklejki - taka pozostałość na folii z numerkami, to M$ jest wstanie odtworzyć naklejkę z kluczem. Jest to dość żmudna droga, a na pewno czasochłonna. Wpierw Pani mnie wypytała o pozostałe części pakietu( rachunek wymagany obowiązkowo), musiałem nawet opisać jakie hologramy i w którym miejscu są na płytce cd :lol: . Później po poprawnej weryfikacji, zostałem poproszony o spakowanie całości + kopia faktury i wysłanie do M$. Cała procedura ile ma trwać- nie wiem, nie byłem w stanie wyciągnąć tego od konslutantki.
kulczykowski
Dodano
01.06.2007 01:50:43
Nic się nie zmienia. Zgodzisz się ze mną że partycja recovery jest potraktowana jako nośnik?? Do preinstalowanych zawsze masz dołączoną książeczkę. Zainteresowanym radzę przyjrzeć się jak łatwo zostać producentem komputera wg M$, i różnic w licencji z tego wynikających.
kulczykowski
Dodano
30.05.2007 23:22:35
Naklejka nie jest jedynym dowodem świadczącym o legalności .Jest jeszcze nośnik , dokument zakupu .Poza tym jesli koniecznie chcesz spróbować, to gorącym powietrzem z suszarki , czy opalarki (z tym ostrożnie by nie spalić) i podważając z jednej strony próbować odkleić .Powodzenia
Seeker
Dodano
23.05.2007 20:07:11
  • kulczykowski 27.05.2007 13:04:10

[quote=Seeker]Naklejka nie jest jedynym dowodem świadczącym o legalności .Jest jeszcze nośnik , dokument zakupu .[/quote] I aby mieć w pełni legalny system należy mieć je wszytskie tzn. naklejkę, nośnik, rachunek. Co prawda dopuszczony jest nośnik uszkodzony, czasami nawet brak nośnika- ale to zależy od audytora, jeden przyjmie inny nie. Brak naklejki powoduje utrate legalności systemu. Sprawdzonego sposobu na ściągnięcie naklejki niestety nie mam, myślę że podgrzanie kleju jest najlepszym pomysłem. Na przyszłość proponuję na obudowe przykleić taśmę przeźroczystą i na nią kleić naklejkę. Jest to sposób dopuszczany przez specjalistów microsoft od licencjonowania.

• XanTyp 30.05.2007 18:55:10

[quote=kulczykowski]I aby mieć w pełni legalny system należy mieć je wszystkie tzn. naklejkę, nośnik, rachunek.[/quote] Mylisz się. Wystarczy mieć dwie części z trzech - czyli: [b]1. hologram[/b] [b]2. nośnik[/b] [b]3. książeczka[/b] załączana w zestawie. Druk na rachunku może z czasem się utlenić do stopnia zupełnej nieczytelności i dla tego nie jest brany pod uwagę, jako dowód oryginalności oprogramowania. Z resztą - rachunek można sobie załatwić - trzeba tylko wiedzieć jak... ale to nie o tym rozmawiamy :P Dwie części z trzech w zupełności wystarczają. W razie zaginięcia lub zniszczenia hologramu lub nośnika - płyta nie ma znaczenia - można zastosować każdą inną z tym samym oprogramowaniem a klucz uzyskać z Microsoftu, powołując się na dane, jakie się podało podczas aktywacji systemu.

• kulczykowski 30.05.2007 22:04:14

[quote=XanTyp][quote=kulczykowski]I aby mieć w pełni legalny system należy mieć je wszystkie tzn. naklejkę, nośnik, rachunek.[/quote] Mylisz się.[/quote] Racja zapomniałem o książeczce. [quote=XanTyp] Druk na rachunku może z czasem się utlenić do stopnia zupełnej nieczytelności i dla tego nie jest brany pod uwagę, jako dowód oryginalności oprogramowania. [/quote] Oczywiście ale nikt nie będzie trzymał faktury dłużej niż 15 lat, toż to co najmniej trzy pokolenia sprzętu. A teraz mi powiedz jak udowodnisz że system zakupiłeś z tym komputerem. [quote=XanTyp]Dwie części z trzech w zupełności wystarczają. W razie zaginięcia lub zniszczenia hologramu lub nośnika - płyta nie ma znaczenia - można zastosować każdą inną z tym samym oprogramowaniem a klucz uzyskać z Microsoftu, powołując się na dane, jakie się podało podczas aktywacji systemu.[/quote] Już to widzę jak dzwonisz do M$, mówisz polska ( do aktywacji jest wymagane podanie regionu) i dostajesz klucz licencyjny. Po prostu nie ma takiej możliwości, o ile płytę możesz dokupić to zaledwie koszt 120 zł to naklejki nie dokupisz. A co do zdania "płyta nie ma znaczenia - można zastosować każdą inną z tym samym oprogramowaniem " oczywiście każdy obywatel ma komplet dwóch windows'ów w domu. Podsumowując, chciałbym zobaczyć minę audytora robiącego u Ciebie kontrolę legalności. A propos [quote=stolarzvip]Mam taki problem, chciałbym wymienić obudowe ale co zrobić z naklejką od windowsa nie da się jej odklejić. Co mam teraz zrobić? POMOCY![/quote] Natknąłem się dziś na ciekawy sposób dopuszczony przez M$. Otóż dopuszczają zrobienie zdjęcia ewentualnie zeskanowanie naklejki i naklejenie tego czegoś na obudowę( swoją drogą radziłbym i tak wyciąc naklejkę z kawałkiem obudowy i zachowanie na wszelki wypadek).

• BeteNoire 30.05.2007 22:27:09

[quote=XanTyp][quote=kulczykowski]I aby mieć w pełni legalny system należy mieć je wszystkie tzn. naklejkę, nośnik, rachunek.[/quote] Mylisz się. Wystarczy mieć dwie części z trzech - czyli: [b]1. hologram[/b] [b]2. nośnik[/b] [b]3. książeczka[/b] załączana w zestawie.[/quote] Jasne. A co z systemami preinstalowanymi? Jest tylko naklejka i partycja recovery+partycja systemem. Innych nośników brak.

• XanTyp 01.06.2007 00:47:33

[quote=kulczykowski][quote=XanTyp] Druk na rachunku może z czasem się utlenić do stopnia zupełnej nieczytelności i dla tego nie jest brany pod uwagę, jako dowód oryginalności oprogramowania. [/quote] Oczywiście ale nikt nie będzie trzymał faktury dłużej niż 15 lat, toż to co najmniej trzy pokolenia sprzętu. A teraz mi powiedz jak udowodnisz że system zakupiłeś z tym komputerem.[/quote] Paragony fiskalne bledną już po niecałym roku... po trzech czy czterech będziesz miał już tylko jakieś żółtawe robaczki... Kto tu mówi o 15 latach :neutral: [quote=kulczykowski]Już to widzę jak dzwonisz do M$, mówisz polska ( do aktywacji jest wymagane podanie regionu) i dostajesz klucz licencyjny. Po prostu nie ma takiej możliwości, o ile płytę możesz dokupić to zaledwie koszt 120 zł to naklejki nie dokupisz.[/quote] Się dzwoni a potem się listy pisze. Takie zwykłe. Analogowe :P A de facto... jeśli wszystko jest weryfikowalne? Nie widzę przeciwwskazań ani specjalnych komplikacji. [quote=kulczykowski]A co do zdania "płyta nie ma znaczenia - można zastosować każdą inną z tym samym oprogramowaniem " oczywiście każdy obywatel ma komplet dwóch windows'ów w domu.[/quote] Zgadza się. Tak mi się wydawało, że słyszałem ton wesołości w głosie pani z M$, kiedy poruszyła ten temat :lol: *** [quote=kulczykowski]Podsumowując, chciałbym zobaczyć minę audytora robiącego u Ciebie kontrolę legalności.[/quote] Chciałbym zobaczyć Twoją, gdybyś mógł zobaczyć jego... zdziwienie #-o

[quote=stolarzvip]Mam taki problem, chciałbym wymienić obudowe ale co zrobić z naklejką od windowsa nie da się jej odklejić. Co mam teraz zrobić? POMOCY![/quote] Postawić obok.
wojtt
Dodano
23.05.2007 09:12:42
  • stolarzvip 23.05.2007 18:23:51

A tak na serio?

• wojtt 23.05.2007 20:22:32

[quote=stolarzvip]A tak na serio?[/quote] To było na serio. Tak mi powiedzieli kiedyś jak dzwoniłem do M$. Ewentualnie wyciąć kawałek obudowy razem z naklejka i to przykleić na tą nową.

stolarzvip
Dodano:
23.05.2007 07:40:31
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1