Wymiana kabli na okrągłe
Ostatnio widziałem w sklepach komputerowych okrągłe kable zastępujące te stare taśmowe – warto wymieniać na coś takiego? dodam źe w mojej obudowie (midi tower) panuje niezły bałagan i źeby dostać się do jakiegoś podzespołu muszę sie nieźle namęczyć, nie wiem tylko jakie konkretnie kable muszę kupić.
Odpowiedzi: 13
dzięki, kapuje
Ten który podałeś jest to stacji dyskietek.
A to musi być kabel do HDD ATA 133/100/66 ( oczywiście jak to nie dysk SATA ).
A to musi być kabel do HDD ATA 133/100/66 ( oczywiście jak to nie dysk SATA ).
nie zaleźy mi zbytnio na wyglądzie, problem w tym źe mam małą budę, i wisi w niej pełno nipodłączonych taśm, nawet jak je poowijam to nie zmieni to znacząco sprawy, napewno muszę zmienić ten od mobo do twardziela bo od niego zwsa pełno wtyczek (prawdopodobnie do podłączena dodatkowych kilku dyskow) co do cd–roma i stacji dyskietek to rzeczywiście mogę zrobić tak jak napisał spierdko, tylko nie wiem który kabel muszę kupić, czy coś takiego będzie pasować?
emil808:
nie chodzi mi o ładny wygląd, zaleźy mi pozbycu się
tego bałaganu z obudowy
Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad zrobieniem porządku z okablowaniem w budzie.
IMO rozwiązanie które przedstawił spiderko jest optymalne w twoim przypadku, chyba źe modujesz bude i zaleźy Tobie na wyglądzie.
Rebe:
emil808:
tylko jakoś nie kojarze co to TG
Tele Gazeta, bo przecieź nie Tarnowskie Góry gusioo na myśli miał :wink:
Przejrzałes mnie :wink:
nie chodzi mi o ładny wygląd, zaleźy mi pozbycu się
tego bałaganu z obudowy
tego bałaganu z obudowy
Takie kabelki równierz samemu moźna zrobić, byćmoźe efekt tego nie będzie tak zachwycający jak niektóre modele kabli okrągłych mają (np.UV – świcące w ultrafiolecie) ale sama efektywność będzie ta sama. Tu masz linka do tego modu dla kabli IDE oraz zasilających.
emil808:
Tele Gazeta, bo przecieź nie Tarnowskie Góry gusioo na myśli miał :wink:
emil808:
Nie.
To okrągłe kable IDE zastępujące taśmy (hdd,cdrom).
Są o tyle lepsze źe umoźliwiają lepszy przepływ powietrza,i poprawiają estetykę oraz dostęp w wnętrzu budy.
Znajdziesz takie w komplecie większości nowych płytgł.
dzięki, właśnie o to mi chodziło, tylko są dość drogie, jeden ok. 15–20 zł, ale i tak warto powymieniać
:shock: :shock:
W TG płacisz 25 zł za komplet kabli :D
Nie.
Są o tyle lepsze źe umoźliwiają lepszy przepływ powietrza,i poprawiają estetykę oraz dostęp w wnętrzu budy.
Znajdziesz takie w komplecie większości nowych płytgł.
dzięki, właśnie o to mi chodziło, tylko są dość drogie, jeden ok. 15–20 zł, ale i tak warto powymieniać
Nie.
Znajdziesz takie w komplecie większości nowych płyt gł.
Np.
http://www.xoxide.com/roundidecables1.html
Znajdziesz takie w komplecie większości nowych płyt gł.
Np.
http://www.xoxide.com/roundidecables1.html
te nowe kable nie zastepuja starych :) jesli sie nie myle kable o ktorych mowisz to serial ata – nowe dyski i plyta ktora to obsluguje
Strona 1 / 1