wylogowanie zaraz po zalogowaniu ( xp home) - problem
- totalne zalamanie
Włączam dzis komputer (xp home), mam tam 1 użytkownika z prawami
administratora i konto goscia
i na kazdym userze po wpisaniu hasła ( lub bez hasła na gosciu) sesja ładuje
sie, a następnie pokazuje się ekran logowania i od nowa (ciekawe, ze przez
siec wewneczna mam dostep do udostepnionych zasobow)
kumpel powiedzial, ze to jqkis worm i ze on musial formatowac (przywracanie
systemu nie pomoglo)
- dla mnie to nie do przezycia - wiec moze jaoks inaczej mi pomozecie
(arcavir mi nic wczesniej nie wykrywal)
pomocy
PS - mam legalnego windowsa wiec to nie jakieś "coś" ze złym kluczem
Odpowiedzi: 3
Więcej informacji na forum Arcabitu:http://forum.arcabit.pl/viewtopic.php?t=439
1. Podłącz sie do rejestru felernego komputera (regedit -> Plik -> Podłącz rejestr sieciowy) z innego komputera z Windowsem i sprawdź w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon sprawdź wpis Userinit - powinien mieć wartość %systemroot%\System32\userinit.exe, (przecinek na końcu) - jeżeli ma inną to zmień na taką co podałem
2. Sprawdź obecność pliku userinit.exe w ścieżce %systemroot%\System32\ (ścieżka oczywiście na tym felernym komputerze) - jeżeli go nie ma to przywróć ten plik z płytki instalacyjnej systemu (poleceniem expand rozpakujesz plik). Plik jest kopiowany również do %systemroot%\System32\DllCache - stamtąd też można przywrócić go.
3. Sprawdź czy w trybie awaryjnym pójdzie logowanie.
%systemroot% określa katalog systemu (domyślnie c:\windows\). Jeżeli nie masz udostępnionego dysku c to skorzystaj z domyślnych udziałów systemu i spróbuj dostać się przez \\nazwa_komputera\dysk$ wpisane w Start -> Uruchom
-
Witam<br><br>Mam w firmie 5 sztuk Win XP Home i miałem dokładnie ten sam problem. W rejestrach wszystko jest OK, znikł tylko plik <b>userinit.exe</b>. Po dograniu wszystko jest jak dawniej. Problem w tym, że w jednym momencie wysypały się wszystkie XP Home. <br>Może jakiś bug w okienkach? :-)<br><br>Grunt, że da się to szybko naprawić.<br><br>pozdrawiam<br><br>MikeN<br>
-
Okazało sie, ze brakuje felernego userinit.exe. Po skopiowaniu z innego windowsa wszystko ruszyło (choc to tak dziwne, zeMikeN`owi tez znikło - moze jakis bug) w kazdym razie arcavir nic nie wykrył<br><br>pozdrawiam i dziekuje za pomoc Bartek<br>
-
Heh, śmieszny zbieg okoliczności - 10 czerwca (czyli przedwczoraj) przydarzyło mi się dokładnie to samo - niestety zakończyło się formatem (a niezaplanowany format to chyba największy ból użytkownika komputera ;)). No nic, teraz będe wiedział jak sobie z tym poradzić.<br>