wylaczyli prad system sie wykrzaczyl
taki problem: stacja robocza z xp prof sp2 dziala poprawnie az tu wylaczaja na chwile prad i system nie chce sie uruchomic. czarny ekran wyboru startu systemu (awaryjny, awaryjny z obsluga sieci.. ostatnia znana konf.. normalnie) w zadnej opcji system nie startuje tzn proboje proboje pojawia sie logo wxp ale komputer sie resetuje i tak w kolko.
probowalem z plytki instalacyjnej xp naprawic system prze "r" choc za bardzo sie na tym nie znam.
ostatecznie zainstalowalem system od nowa.
czy na przyszlosc ktos mogl by mi podpowiedziec co nalezy zrobic w takiej systuacji (moze jakis plik systemowy wyedytowac lub zgrac z plytki) by nie musiec go formatowac?
pozdrawiam i dzieki za sugestie
Odpowiedzi: 3
Jeszcze chciałem poruszyć inny aspekt związany z awarią zasilania. Strona techniczna jest taka że w trakcie poprawnego wyłączania komputera idzie polecenie do dysku do odparkowania głowic zapisu/odczytu. W momencie odcięcia napięcia wspomniana głowica pozostaje w pozycji roboczej i stwarza pole magnetyczne. Pytanie polega na tym czy jest opcja fizycznego uszkodzenia danych zawartych na dysku a nawet uszkodzenia dysku? Ewentualnie jaka mogłaby być rozległość uszkodzeń (cały talerz czy fragment)?
no wlasnie nie znam sie za bardzo na opcji napraw "r" z plytki instalacyjnej... nie wiem jakich plikow dotykac i co z nimi robic? moze cos z plyty instalacyjnej skopiowac/edytowac?
W takich sytuacjach to najlepszym wyjściem byłoby zainwestowanie z jakiegoś UPS.
Co do systemu, trudno orzec co też mogłoby być nie tak i co dokładnie zaszło po nagłym wyłączeniu zasilania. W znakomitej większości przypadków naprawa systemu powinna pomóc, jeżeli jakiś plik jest uszkodzony, a nie jest to problem sprzętowy. U Ciebie mam rozumieć się to nie udało?
Strona 1 / 1