Wyłączanie XP
Szukałem na forum ale nie znalazłem.
A więc
Gdy miałem na kompie zainstalowany Win 98 z chwilą wyłączenia systemu (Start –> Zamknij system), komp się sam wyłączał, a monitor robił to samo chwilę później.
Teraz jak mam XP, w chwili gdy robię Start –> Zamknij system, po chwili pojawia się napis Teraz moźna bezpiecznie wyłączyć komputer, a kompa muszę wyłączać ręcznie:( Monitor teź.
Da się gdzieś to ustawić, źeby sam się wyłączał (razem z monitorem)?
pozdr.
A więc
Gdy miałem na kompie zainstalowany Win 98 z chwilą wyłączenia systemu (Start –> Zamknij system), komp się sam wyłączał, a monitor robił to samo chwilę później.
Teraz jak mam XP, w chwili gdy robię Start –> Zamknij system, po chwili pojawia się napis Teraz moźna bezpiecznie wyłączyć komputer, a kompa muszę wyłączać ręcznie:( Monitor teź.
Da się gdzieś to ustawić, źeby sam się wyłączał (razem z monitorem)?
pozdr.
Odpowiedzi: 11
Thx
Ale jak napisałem wszystko jest ok. Tylko dziwne źe niby system ten sam, a inne opcje.
pozdr.
Ale jak napisałem wszystko jest ok. Tylko dziwne źe niby system ten sam, a inne opcje.
pozdr.
Rebe:
Bobi:
Właczyć ja sobie mozesz ale nie wiem tylko w jakim celu.
Wystarczy w BIOSie zmienić schemat zasilania z supportowania ACPI na starszy AMP.
Co przy pewnej dozie szczęścia pozwoli na przeprowadzenie reinstalacji systemu :wink:
Ta pewna doza to blizej pewnosci czy wątpliwosci ?? :wink:
Samo pstrykniecie ustawienia raczej do reinstalki systemu prowadzić nie powinna, natomiast zeby ustawienia zadziałały na całego pod systemem to rzeczywiscie w najlepszym wypadku naprawa przez nakładke sie kłania.
Bobi:
Wystarczy w BIOSie zmienić schemat zasilania z supportowania ACPI na starszy AMP.
Co przy pewnej dozie szczęścia pozwoli na przeprowadzenie reinstalacji systemu :wink:
Witam ponownie
Problem rozwiązałem dzięki Waszym radom – THX
Jeszcze tylko taka sytuacja
Niedawno jacyś forumowicze się sprzeczali:
Jeden doradzał aby w opcjach zaawansowanych zasilania przełączyć na zakładkę Zaawasowane zarządzanie energą APM i zaptaszyć jedyne znajdujące się tam okienko. Ten drugi odpowiedział źe nie ma takiej zakładki... Na to ten pierwszy... To ja nie wiem jakiego ty masz win XP PRO...
Do czego zmierzam?
Mam Win XP PRO, moja dziewczyna ma ten sam system. Ona ma tą zakładkę a ja jej na oczy nie widzę w moim systemie. Macie screenshot parę postów wyźej – to zrzut z mojego XP–ka.
Mozna tę zakładkę sobie doinstalować ale skąd i jak to pytajcie na forum
pozdr.
Problem rozwiązałem dzięki Waszym radom – THX
Jeszcze tylko taka sytuacja
Niedawno jacyś forumowicze się sprzeczali:
Jeden doradzał aby w opcjach zaawansowanych zasilania przełączyć na zakładkę Zaawasowane zarządzanie energą APM i zaptaszyć jedyne znajdujące się tam okienko. Ten drugi odpowiedział źe nie ma takiej zakładki... Na to ten pierwszy... To ja nie wiem jakiego ty masz win XP PRO...
Do czego zmierzam?
Mam Win XP PRO, moja dziewczyna ma ten sam system. Ona ma tą zakładkę a ja jej na oczy nie widzę w moim systemie. Macie screenshot parę postów wyźej – to zrzut z mojego XP–ka.
Mozna tę zakładkę sobie doinstalować ale skąd i jak to pytajcie na forum
pozdr.
Poczytaj i zastosuj.
http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031.
http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031.
Czasami zdarzy sie i tak, ze pomimo zalaczonej w BIOSie funkcji ACPI, XP przy instalacji nie potrafi jej wykryc i w zwiazku z tym niepoprawnie obsluguje Hardware Abstraction Layer (HAL).
Pozostawaloby uaktualnic BIOS, sprawdzic czy rzeczywiscie w BIOSie zalaczona jest ACPI i ponownie zainstalowac system.
Pozostawaloby uaktualnic BIOS, sprawdzic czy rzeczywiscie w BIOSie zalaczona jest ACPI i ponownie zainstalowac system.
urwisss:
Rebe, Co ty na to?
pozdr.
Kompletnie nic, bo nie oglądam obrazków, posty czytam po łebkach, a z ACPI w źyciu problemów nie miałem. :( Jak mi się kiedy trafi to Ci odpiszę co zrobiłem i dlaczego. :lol: :wink:
Zakładki nie musi byc wcale jesli komputer jest z ACPI i tenze mechanizm jest w BIOSie uaktywniony.
Zreszta to widac na załaczonym obrazku.
Moze PowerdownAfterShutdown a moze NT APM/Legacy Support ??
Update: Edytuj posty zamiast nowe wysyłać po sobie
Zreszta to widac na załaczonym obrazku.
Moze PowerdownAfterShutdown a moze NT APM/Legacy Support ??
Update: Edytuj posty zamiast nowe wysyłać po sobie
Rebe, Co ty na to?
pozdr.
pozdr.
Dzieki,
znalazlem co trzeba, ale czy to zadziała to zobaczymy. Jednak mam pewną wątpliwość. Zaciekle któryś z forumowiczów próbował dowieść źe w zaawansowanych opcjach zasilania Wina XP pro jest opcja APM –> a jej tam nie ma! Poniźej screenshot!
pozdr. myślę jednak źe z tą juź nabytą wiedzą dam sobie radę
thx
znalazlem co trzeba, ale czy to zadziała to zobaczymy. Jednak mam pewną wątpliwość. Zaciekle któryś z forumowiczów próbował dowieść źe w zaawansowanych opcjach zasilania Wina XP pro jest opcja APM –> a jej tam nie ma! Poniźej screenshot!
pozdr. myślę jednak źe z tą juź nabytą wiedzą dam sobie radę
thx
Strona 1 / 1