wykrywanie sprzetu podczas uruchamiania systemu

Witam
Mam problem z nagrywarką DVD. Podczas uruchamiania komp system nie wykrywa nagrywarki DVD (uruchamia się bardzo długo). Muszę zamknąć system i ponownie uruchomić, wtedy systuacja jest OK. System musi zostać jednak zamknięty przez przycisk "Zamknij system", naciskanie "Uruchom ponownie" nie pomaga. Mam następująco ustawione urządzenia. IDE 0 – HDD jako master i Cd–Rom jako slave, na IDE 1 – nadrywarka DVD jako master i nagrywarka Cd–Rom jako slave. Czy moze ktos mi pomoc i wyjasnić co moźe byc przyczyną takiej sytuacji?.
Dane o sprzecie: P IV 1,8 Ghz, 512 MB Ram, nagrywarka DVD – Liteon 1213S, nagrywarka Cd–Rom : LG, naped Cd – Lg. System Win XP prof, SP2.
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

Witam
Dzieki za pomoc. Dlugo mnie nie bylo wiec nie moglem odpowiedziec. Zrobilem jak radziles. Nadal dziala bez zadnej logiki. Czasami wykrywa od razu a czasami musz restartowac. Chyba zmienie tasme.
Pozdrawiam i sorki za spozniona odpowiedz. :oops:
Mackow
Dodano
26.01.2005 17:41:53
Reset biosu na defaults.

Ustaw napędy i tryby pracy napędów na auto.

Wymień taśme sygnałową na kanale drugim IDE.

Menadzer urządzeń i odinstaluj drugi kanał IDE,restart kompa i zobacz.

Wgraj ASPI 4.71.2

Zostaw samą nagryware DVD na drugim kanale IDE jako Master podpięta na ostatniej wtyczce taśmy i zobacz,później podepnij nagryware CDRW jako Slave na środkowej wtyczce taśmy.

Poczytaj:

http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=2
JNJN
Dodano
27.12.2004 11:17:40
Mackow
Dodano:
26.12.2004 20:41:39
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1