Wyjący PC
Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi odpowiedzieć na pytanie jakie mam szanse na darmową wymianę coolera (sprzęt ma 10–mcy,składak) w punkcie zakupu? Strasznie przeszkadza mi jego wycie zwłaszcza gdy pracuję wieczorem.Chyba jest coraz glośniejszy... Czy będę musiał wysupłać parę groszy na zakup nowego?
Odpowiedzi: 4
Blazkowicz:
zkg:
[...]jakie mam szanse na darmową wymianę coolera (sprzęt ma 10–mcy,składak) w punkcie zakupu? [...]
Niestety, to wiedzą tylko sprzedawcy – a ci róźnie pochodzą do klienta. Zadzwoń i zapytaj.
No właśnie. wszystko zaleźy od sprzedawcy. Moźesz wymienić wiatraczek poprzez rozkręcenie obudowy zasilacza.
Moźna to zrobić na dwa sposoby:
1. Rozkręcić większość zasilacza i odlutować kabelek od coolera, a następnie przylutować kabelek od innego coolera.
2. W połowie kabelka od starego coolera obciąć kabelek i przylutować pod niego kabelek od nowego coolera, a następnie zaizolować rurką termokurczliwą, bądź taśmą izolacyjną.
Niestety części, które się zuźywają typu:
–coolery itp.
Mogą nie podlegać gwarancji. Naleźy jednak spróbować, bo moźe sprzedawca wymienić cały zasilacz (o ile go nie otworzysz).
Pozdrawiam
zkg:
[...]jakie mam szanse na darmową wymianę coolera (sprzęt ma 10–mcy,składak) w punkcie zakupu? [...]
Niestety, to wiedzą tylko sprzedawcy – a ci róźnie pochodzą do klienta. Zadzwoń i zapytaj.
Ja osobiście, na miejscu sprzedawcy, powiedziałbym ci źe wiatraki nie podlegają wymianie gwarancyjnej, jest to część mechaniczna i podlega zwykłemu zuźyciu. Dobrym rozwiązaniem byłoby zakupienie witraków Arctic Pro TC, są na allegro po 13zł/szt. Ja ostatnio dosyć sporo takich wiatraków montuje u swoich klientów, zazwyczaj w zasilaczach, ale takźe zdaźa się na procesorach jeśli jest moźliwość zamontowania wiatraka 80x80. Są to bardzo ciche wiatraki z automatyczną regulacją prędkości, mam takie w zasilaczu i na CPU. Co do grafiki to juź zaleźy jaki to model karty, jeśli starszy model to radiator jak najbardziej (np. Zalman NB47), w innym wypadku Arctic VGA Silencer (około 58zł) byłby bardzo dobrym zakupem. W maty dzwiękochłonne raczej nie polecam się pakować, podwyźszają temperature w środku PCeta, a głośność obniźają nieznacznie.
PS Z niedrogich i dobrych coolerów na CPU polecam Spire WhisperRock'a 4
PS Z niedrogich i dobrych coolerów na CPU polecam Spire WhisperRock'a 4
Mozesz pojsc i sie powiedziec ze za glosno chodzi a od nowosci bylo cicho.Powinni wyczyscic.
Ewentualnie jak masz wiatrak na grafie mzoesz go zmienic na radiator.Wiatrak przy procku mozna zwolnic ale nie za darmo niestety.
Ewentualnie jak masz wiatrak na grafie mzoesz go zmienic na radiator.Wiatrak przy procku mozna zwolnic ale nie za darmo niestety.
Strona 1 / 1