Wyjący PC

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi odpowiedzieć na pytanie jakie mam szanse na darmową wymianę coolera (sprzęt ma 10–mcy,składak) w punkcie zakupu? Strasznie przeszkadza mi jego wycie zwłaszcza gdy pracuję wieczorem.Chyba jest coraz glośniejszy... Czy będę musiał wysupłać parę groszy na zakup nowego?

Odpowiedzi: 4

Blazkowicz:
zkg:
[...]jakie mam szanse na darmową wymianę coolera (sprzęt ma 10–mcy,składak) w punkcie zakupu? [...]

Niestety, to wiedzą tylko sprzedawcy – a ci róźnie pochodzą do klienta. Zadzwoń i zapytaj.

No właśnie. wszystko zaleźy od sprzedawcy. Moźesz wymienić wiatraczek poprzez rozkręcenie obudowy zasilacza.
Moźna to zrobić na dwa sposoby:
1. Rozkręcić większość zasilacza i odlutować kabelek od coolera, a następnie przylutować kabelek od innego coolera.
2. W połowie kabelka od starego coolera obciąć kabelek i przylutować pod niego kabelek od nowego coolera, a następnie zaizolować rurką termokurczliwą, bądź taśmą izolacyjną.

Niestety części, które się zuźywają typu:
–coolery itp.
Mogą nie podlegać gwarancji. Naleźy jednak spróbować, bo moźe sprzedawca wymienić cały zasilacz (o ile go nie otworzysz).

Pozdrawiam
Mrówek
Dodano
14.07.2004 15:33:29
zkg:
[...]jakie mam szanse na darmową wymianę coolera (sprzęt ma 10–mcy,składak) w punkcie zakupu? [...]

Niestety, to wiedzą tylko sprzedawcy – a ci róźnie pochodzą do klienta. Zadzwoń i zapytaj.
Blazkowicz
Dodano
14.07.2004 12:37:38
Ja osobiście, na miejscu sprzedawcy, powiedziałbym ci źe wiatraki nie podlegają wymianie gwarancyjnej, jest to część mechaniczna i podlega zwykłemu zuźyciu. Dobrym rozwiązaniem byłoby zakupienie witraków Arctic Pro TC, są na allegro po 13zł/szt. Ja ostatnio dosyć sporo takich wiatraków montuje u swoich klientów, zazwyczaj w zasilaczach, ale takźe zdaźa się na procesorach jeśli jest moźliwość zamontowania wiatraka 80x80. Są to bardzo ciche wiatraki z automatyczną regulacją prędkości, mam takie w zasilaczu i na CPU. Co do grafiki to juź zaleźy jaki to model karty, jeśli starszy model to radiator jak najbardziej (np. Zalman NB47), w innym wypadku Arctic VGA Silencer (około 58zł) byłby bardzo dobrym zakupem. W maty dzwiękochłonne raczej nie polecam się pakować, podwyźszają temperature w środku PCeta, a głośność obniźają nieznacznie.

PS Z niedrogich i dobrych coolerów na CPU polecam Spire WhisperRock'a 4
spiderko
Dodano
14.07.2004 12:20:48
Mozesz pojsc i sie powiedziec ze za glosno chodzi a od nowosci bylo cicho.Powinni wyczyscic.
Ewentualnie jak masz wiatrak na grafie mzoesz go zmienic na radiator.Wiatrak przy procku mozna zwolnic ale nie za darmo niestety.
theboss78
Dodano
14.07.2004 02:26:29
zkg
Dodano:
14.07.2004 02:19:09
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1