Wygląd Vista? – Pomocy!!
Mam wielką prośbe.
Wczoraj zassalem ze strony cedar.prv.pl nakladke na wndows XP "Universal Vista Inspirat Brico Pack 1.1" zmieniajaca (podobno)caly wyglad pulpitu na taki jak jest w nowym windowsie. Fakt, pasek zadań i ikony systemowe ulegly zmianie ale to na czym najbardziej mi zaleźalo czyli przeźroczysty wyglad okien niestety nie :–(
W cześci forum poświęconej calkowicie Viście znalazlem podobny post na temat przeźroczystosci okien i tam urzytkownik podobno mial za slaba karte graficzną (GeForce2) by wyświetlić wlasnie takie okna.
Osobiscie posiadam karte Radeon 9600XT i wydaje mi sie ze jej moc powinna pozwolic na wyswietlanie takich eleganckich okienek.
Nie wiem czy aby mieć te śliczne okienka :–) trzeba zainstalować calą beta wersje systemu Vista, czy wystarczy tylko ta nakladka?
I ostatnie pytanko teź w sprawie tej nakladki: po jej zainstalowaniu w shematach kolorów doszly 3 nowe themy ale przy ich przelączaniu nic kompletnie sie nie zmienia :–( jest tak jak by tylko jeden, dziwna sprawa.
Jesli ktoś z Was mial doczynienia z tą nakladka i zna odpowiedzi na moje pytania to z góry dzięki za odpowiedź.
Wczoraj zassalem ze strony cedar.prv.pl nakladke na wndows XP "Universal Vista Inspirat Brico Pack 1.1" zmieniajaca (podobno)caly wyglad pulpitu na taki jak jest w nowym windowsie. Fakt, pasek zadań i ikony systemowe ulegly zmianie ale to na czym najbardziej mi zaleźalo czyli przeźroczysty wyglad okien niestety nie :–(
W cześci forum poświęconej calkowicie Viście znalazlem podobny post na temat przeźroczystosci okien i tam urzytkownik podobno mial za slaba karte graficzną (GeForce2) by wyświetlić wlasnie takie okna.
Osobiscie posiadam karte Radeon 9600XT i wydaje mi sie ze jej moc powinna pozwolic na wyswietlanie takich eleganckich okienek.
Nie wiem czy aby mieć te śliczne okienka :–) trzeba zainstalować calą beta wersje systemu Vista, czy wystarczy tylko ta nakladka?
I ostatnie pytanko teź w sprawie tej nakladki: po jej zainstalowaniu w shematach kolorów doszly 3 nowe themy ale przy ich przelączaniu nic kompletnie sie nie zmienia :–( jest tak jak by tylko jeden, dziwna sprawa.
Jesli ktoś z Was mial doczynienia z tą nakladka i zna odpowiedzi na moje pytania to z góry dzięki za odpowiedź.
Odpowiedzi: 15
WindowsVISTA na XP:
Na witrynie Stardock.com moźna pobrać juź wersję "Beta" nowej odsłony WindowsBlinds oznaczonej numerkiem 5. Niestety aby móc pobrać ta wspaniałą aplikacje naleźy być juź prawowitym uźytkownikiem poprzedniej wersji. Do zalet nowej wersji naleźą:
+ Efekt przezroczystości (znany z WindowsVISTA)
+ Skiny odwzorowujące opisany powyrzej system
Minusem będzie zapewne cena tej aplikacji wynosząca około $50.
A tu jest zdjęcie:
http://windows.mocny.com/poland/od.jpg
Na witrynie Stardock.com moźna pobrać juź wersję "Beta" nowej odsłony WindowsBlinds oznaczonej numerkiem 5. Niestety aby móc pobrać ta wspaniałą aplikacje naleźy być juź prawowitym uźytkownikiem poprzedniej wersji. Do zalet nowej wersji naleźą:
+ Efekt przezroczystości (znany z WindowsVISTA)
+ Skiny odwzorowujące opisany powyrzej system
Minusem będzie zapewne cena tej aplikacji wynosząca około $50.
A tu jest zdjęcie:
http://windows.mocny.com/poland/od.jpg
mettal:
Amon–Ra ja wiem ze to nie jest dokladnie przezroczystosc taka jak ma byc w Viscie
Tak teź sądzę, ale chyba najlepszym sposobem na ominięcie błędów interpretacji (oczywiście mając na myśli innych uźytkowników) była w tym wypadku riposta przywołująca na myśl i jednocześnie uzupełniająca niejako konwersację :roll:.
Cóź, dydaktyzm zwycięźył :wink:.
To tak OT.
Amon–Ra ja wiem ze to nie jest dokladnie przezroczystosc taka jak ma byc w Viscie, ale dalem to tym spragnionym ktorzy umra jak nie bedzie im ramka choc troche przeswitywac bo tak jest Trendy – bo tak ma Vista :wink:
Mettal, przyjrzyj się dobrze zrzutom ekranowym i sposobom osiągnięcia tej "przezroczystości" – nijak ma się to do graficznego silniku Avalon. Tutaj w sprytny sposób posłuźono się optycznym złudzeniem, rozbijając niektóre elementy (ramki okien w tym wypadku) na naprzemiennie występujące, bardzo cienkie paski o zerowej lub całkowitej przezroczystości; taki efekt moźna uzyskać dowolnym edytorem zasobów, wklejając do pliku *.msstyles spreparowany odpowiednio plik graficzny (składający się z właśnie takich pasków – załóźmy naprzemiennie czarnych (RGB(0,0,0) i czerwonych (RGB(255,0,0)) i dopisując odpowiednie linie ustawiające przezroczystość danego koloru (najpewniej Transparent = True oraz TransparentColor = 255 0 0 dla osiągnięcia pełnej przezroczystości czerwonych pasków) w tekstowym pliku konfiguracyjnym.
Mateush:
A nie da sie czegos takiego ustawic przypadkiem w Vista Inspirat?
O jakim programie jestm owa w poscie otwierającym ten topic ?
A nie da sie czegos takiego ustawic przypadkiem w Vista Inspirat?
Odswierze troche temat. na deviantART jest kilka schematow ktore maja przezroczystosc samych obwodek okien, menu start.... Jest to normalny styl vizualny .msstyles. Nie trzeba dodatkowych programow typu WindowBlinds.
http://www.deviantart.com/deviation/22068550/
http://www.deviantart.com/deviation/22614060/
http://www.deviantart.com/deviation/22068550/
http://www.deviantart.com/deviation/22614060/
Bez dodatkowych programów (np. Object Desktop, WindowBlinds) nie osiągniesz w interfejsie Windows XP wyglądu powłoki WinVi.
To co oprócz tej nakładki potrzebuje jeszcze 3 dodakowe programy źeby ramki były przeźroczyste? Hmmm
Prosze o jakieś dokładniejsze informacje.
Prosze o jakieś dokładniejsze informacje.
ściagnij avalon, indygo i progra napisany pod te porgramy a będziesz miał przezroczyste obramowania
Nie po to zaloźylem ten temat źebyście sie klócili który jest mądrzejszy, tylko źeby ktos mi pomógl!!!!
Dziwi mnie to źe niby tylko Vista moze obslógiwać takie przeźroczyste obramowania, bo przecieź winamp'a moźna zrobić bez problemu prześwitującego jak i cale okna na pulpicie (tak jak zaprezentowal kolega).
No cuź moźe faktycznie Vista ma zarezerwowane dla siebie takie obramowania.
Jesli jest inaczej dajcie znać.
Dziwi mnie to źe niby tylko Vista moze obslógiwać takie przeźroczyste obramowania, bo przecieź winamp'a moźna zrobić bez problemu prześwitującego jak i cale okna na pulpicie (tak jak zaprezentowal kolega).
No cuź moźe faktycznie Vista ma zarezerwowane dla siebie takie obramowania.
Jesli jest inaczej dajcie znać.
Wiem co gadam, bo nie pisales o pasku, tylko o przezroczystych okienkach, wiec w czym masz problem ???
Co do przezroczystosci, mozna ja ustawic, a to na obrazku to akurat 50%, mozna ustawic mniej by bylo wygodnie.
Co do przezroczystosci, mozna ja ustawic, a to na obrazku to akurat 50%, mozna ustawic mniej by bylo wygodnie.
czy ty wiesz chłopie co gadasz, nie o taka przezroczystośc mu chodziło a taka jak ma vista, a vista ma przezroczyste nie całe okienka tylko same obramówki, i to jest normalna przezroczystośc okienek, a to co ty zaprezentowałes to dla mnie jest shit, faktycznie bardzo wiyraźne jest i ładnie sie czyta...okienka przezroczyste jakie ma vista będą dostepne tylko w viście
tenemos:
na xp nigdy nie będziesz miał przezroczystych okienek, to jest niemoźliwe, taka opcję będzie oferował tylko system vista
Hmmm, bzdury kolego opowiadasz. XP moze byc przezroczysty. Zalezy to tylko od karty graficznej i ustawienia takowych mozliwosci w jej sterownikach.
Spojrz na obrazek.

na xp nigdy nie będziesz miał przezroczystych okienek, to jest niemoźliwe, taka opcję będzie oferował tylko system vista
Strona 1 / 1