Wygląd ikonek plików mpeg,avi

Witam mam doś banalny problem zmienił mi się wyglą tych że ikon z takich okrągłych (obramowanie kolorowe a w srodku trójkat) na takie prostakątne jakby kartki z kliszą filmową w srodku.Chciałbym zmienić spowrotem ich wygląd na te okragłe obydwa te formaty mam przypisane do media playera 11 i odtwarza je bez problemu. Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji.Padczas śćiągania trailera gry Dawn of War pobrałem program o nazwie Haali Media Splitter nie mam pojęcia zielonego jak go wykasować? on w sumie mi nie przeszkadza wiem że powiązany jest z jakimis kodekami ja korzystam z kodeków w Allplayer tam jest taka funkcja update kodek i wszystko sie instaluje automatycznie bo nie znam się na tym za bardzo Dziękuje

Odpowiedzi: 12

uff dodałem tego fix-a i już mam te rozszerzenia spowrotem, chciałem bardzo podziękować wszystkim za zainteresowanie sie moim problemem Aves81 Ucho dziekuje i pozdrawiam
jarecki-vi
Dodano
03.09.2008 22:46:52
Dziekuje że odpisałes mam jeden z tych programików i pomogło dzieki,co do plików to wiem juz w czym twki problem mpeg i mpg już mam spowrotem ale za to nie mam wmv i avi nie ma ich w typach plikow ani nawet w rejestrze patrzyłem jest na to mysle lekarstwo bo tak mi kiedys znikneły mpeg i mpg i otrzymalem to sie chyba fix nazywa kliknalem w to i szybko sie uzupełniło i już są.Nie mam pojęcia jak mogły sie wykasować ciężko mi jest znaleźć coś podobnego.Byłem na takiej stronce piccaso ale tam o odzyskiwani rosszerzen jest tak napisane że nie za wiele rozumiem z tego jesteś mi w stanie pomóc? w rejestrze byłem ze 3 razy w zyciu system kładłem sam 2 razy i podłączyłem se grafe + sterowniki i nowy dysk twardy i to cała moja wiedza na temat komputera dzieki z góry i pozdrawiam
jarecki-vi
Dodano
03.09.2008 01:22:00
Tak tez można ale to zadziała dopiero jesli wyczyścisz rejestr np programikiem Ccleaner, bo allplayer sam z siebie nie usuwa powiązań powiązania mniej więcej zostają. Tak nawiasem mówiac to Ccleanr powinien usunąć tez problem z tym Haali w panelu sterowania on takie sprawy brakujące w panelu sterowania też wykrywa. Ale jesli chodzi o powiązania to właściwie nie mam pojęcia czemu kolega się tak przejmuje jesli do odtwarzania plików jest używany pożądany odtwarzacz zto nie ma problemu. z czasem takie coś się samo naprawia. nieraz tak miałem. Kto wie czy przypadkiem samo wyczyszczenie rejestru Ccleanerem nie rozwiąże wszystkich kłopotów. Źle przypisane ikony, niepotrzebne elementy w panelu sterowania, niepotrzebne rozszerzenia on to wszystko wykrywa i zamiata. Pozdro
Aves81
Dodano
03.09.2008 01:14:53
  • Ucho 03.09.2008 22:05:27

[quote=Aves81]Tak tez można ale to zadziała dopiero jesli wyczyścisz rejestr[/quote] Tu bym polemizował, ale mniejsza ... [b]jarecki-vi[/b], przeszukaj forum szukajką. Ten problem był wiele razy roztrząsany i nie ma co go powielać. Na przykład to sprawdź : http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=154978

Najprościej: odinstaluj Allplayera, zrestartuj kompa, przypisz na nowo rozszerzenia do WMP standardową metodą z PPM i zainstaluj ponownie All.... jeżeli Ci potrzebny. Przy ponownej instalacji zaznacz do odtwarzania te rozszerzenia plików, które to pliki ma odtwarzać. Odnośnie Haali cośtam to nie możesz go usunąć z Panelu sterowania> Dodaj usuń programy ? Jeżeli nie ma go tam to zastosuj coś zewnętrznego np: http://www.programopedia.pl/podkat-101-deinstalatory/1 ale jest sporo innych
Ucho
Dodano
03.09.2008 00:41:03
Wiesz co problemem może być odtwarzać najprawdopodobniej Allplayer. Jęlsi chodzi o rozszerzenia to on ma napad maniakalny. Jak złapie to łatwo nie wypuści. Jest jeszcze jedno lekarstwo. Zewnętrzny program do zmiany ikon systemu. Mały i prosty. Nazywa sie Icon Tweaker może być 1.11. lub 1.12 bez znaczenia on ma opcję Restore all default icons - ta funkcja jest bardzo agresywna i podziała na bank. Po zastosowaniu zmian możesz wyinstalować program. W systemie nawet smród po nim nie zostanie. To na pewno pomoże jesli nie to zjem własne gacie.
Aves81
Dodano
02.09.2008 22:56:13
I cóż wywaliłem te rozszerzenia z rejestru aż mi się palce pociły z nerwów masz racje nie znam sie za dobrze no cóż i ikonki nie zrobiły sie nijakie pozostaje znalezienie fixa na przywrócenie rozszerzen ok dziekuje Ci bardzo za poswiecony czas i pozdrawiam
jarecki-vi
Dodano
02.09.2008 22:06:20
Niczego nie dodawaj. Przypomniała mi sie jeszcze jedna metoda (na głoda :))))) ). Ale skoro masz takie problemy ze zwykłymi ikonkami to trochę boję sie podać jeszcze jeden sposób na twoją dolegliwość. Boję się bo wydaje mi sie że nie jesteś biegły w komputerze (jesli się myle to przepraszam) i nie chcę abyś miał przeze mnie kłopoty. Ale zaryzykuję. Mówi ci coś pojecie rejestr? Jesli tak to dobrze. Dbrze by było gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o rejestrze. Musisz najpierw otworzyć edytor rejestru. Aby to zrobić: START > Uruchom i wpisz: regedit i kliknij enter. W oknie w którym się pojawi są dwie części lewa i prawa. Skup się na lewej (w sensie zwróć uwagę). Masz tam 5 gałęzi zaczynających się na HKEY_ Nas interesuje tylko HKEY_CLASSES_ROOT - rozwiń ją. W tej gałęzi masz wszystkie roszerzenia jakie występują na twoim komputerze. Teraz uważaj!! Odszukaj rozszerzenie które cię interesuje i klknij na nim prawym myszy i wybierz usuń - komputer się zapyta czy napewno - ty klikasz tak. I tak ze wszystkim co ciebie interesuje. Gdy wszystkie obcykasz zamykasz okno regedit. Teraz dojdź do plików o tych rozszerzeniach - nie wystrasz się moga mieć nijakie ikony (spoko tak ma być komputerowi nic nie jest - to tak jak zgubić numer telefonu do kumpla - trzeba się go jeszcze raz o to samo zapytać - i to zrobi z tobą kmputer - zapyta się o to jakim porgramem to odtworzyć. Jeśli po usunięciu wpisów ikony sie nie zrobiły nijakie to zrestartuj komputer. Jak masz ten nijaki plik klikasz dwa razy na takim pliku i powino się pokazać okno z pytaniem jak to otworzyć wybierasz opcję wybierz z listy i otworzy sie okno otwórz za pomocą. Wybierasz program, zaznaczasz zawsze do tego typu plików i klikasz ok. I po zawodach. Jęsi jeszcze będą obiekcje spróbuj jeszceze raz pozaznaczać rozszerzenia w WMP. Jeśli dalej kicha to ja to chrzanię gdzieś na forum w dziale FAQ jest temat o przywracaniu rozszerzeń może fix jaki tam jest ci pomorze. Ale na moje oko to regedit - i pozamiatane. No teraz to już napewno temat wyczerpałem. Więce jmnie nie proś bo naprawdę juz ic więcej nie wiem. Powodzenia
Aves81
Dodano
02.09.2008 21:13:49
jeszcze coś w typach plików jest taka zakładka jak "nowy" więc wszedłem tam i ręcznie dopisałem pliki WMV i AWI no i wszystko jest ok z wyglądem ikonek ale nie podświetla mi się opcja zastosuj poprostu z tamtąd wychodzę i ikony wyglądają ok ale chcę je odtworzyć to pojawia się okienko abym wybrał program z listy no to tak rabie i tam wybieram WMP zaznaczam aby zawsze ten typ otwierał i wychodze aplikacja się otwiera leci film wszystko ok ale jak to wyłącze to ikonki wracają do poprzedniego wyglądu i tak w Koło Macieju nie trzyma tych ustawien myśle że problem tkwi w sposobie dodania przeze mnie tych rozszerzeń hmmm ale nie wiem sam ..... jesteśmy blisko ale coś nie tak jeszce jest
jarecki-vi
Dodano
02.09.2008 19:24:17
Ale sie siesze z mpeg udalo się,lecz pozstała sprawa z plikami WMV i AVI nie mam ich w opcjach folderów ==typy plików wydaje mi się ze powinny tam być? hmnm możemy je przewrócic? a Ty je masz ? moge je przeznaczyc dla Allplayera albo Winampa ale cos tu chyba nie gra tak mi sie wydaje.
jarecki-vi
Dodano
02.09.2008 18:48:26
Po pierwsze - pisaleś że używasz Allplayera - ja tez nigdy mi sie nie wpieprza WMP gdy chcę ikonę Allplayera i na odwrót. To się wszystko da. Najpierw odznacz wszystkie typy plików w ustawieniach Allplayera i zastosuj zmiany i ponów typy plików w ustawieniach WMP. Jak nie młotkiem go to siekierą. Sa jeszcze 2 wyjścia z problemu. Weź znajdź na dysku lub samemu zrób typ liku video o jaki ci idzie. Kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz otwórz za pomocą a tam wywierz opcję przeglądaj... Wybierz program jakim chesz otwierać ten plik w tym przypadku twój WMP, zaznacz kratkę choćby ponownie zawsze używaj do tego typu plików i OK. Odśwież ze 2 - 3 razy na pulpicie i sprawdź. Jeśli to nic nie dało spróbuj jeszcze raz z ustawieniami typów plików WMP. Jesli to nie pomoże to Ostatnie wyjście to użycie systemowego narzędzia. Otwórz Mój komputer lub panel sterowania. W moim komputerze kliknij menu narzędzia i wybierz opcje folderów. Opcje folderó są też w Panelu sterowania. Tam w karcie typy plików po załadowaniu poszukaj swoje formaty i przy każdym zrób taką rzecz. Przy każdym jest opis jaki program jest domyślnie używany i jesli był zmieniany domyslny program to powinien być dostępny przycisk przywórć. Kliknij go i zrób tak samo z każdym interesującym cię formatem. Teraz zastosuj zmiany i odśwież ze 2 razy na pulpicie. Jeśli nadal nic zrestartuj komp. Jęlsi nadal nic ostatni raz ponów ustawienia typów plików WMP. Odśwież na puplicie ze 2 razy i sprawdź. Jeśli nadal nic to już nie mam na to rady. Powiedziałem ci juz wszystko co wiem na ten temat. Powodzenia.
Aves81
Dodano
02.09.2008 15:37:35
nie nic nie dało ale ja to kiedyś zmieniałem wyglą tych ikonek ale zapomniałem jak! kiedy wejde w WMP narzedzia==opcje==typy plikow zaznaczylem wszystko od nowa zrobiłem restart i nic dalej mam te klisze a miałem takie fajne kółko ono tam jest w opcjach obok niego jest napisane "Dostosuj ustawienia aktualizacji i odtwarzacza" będziesz przynajmniej wiedział o jaką ikonke mi chodzi
jarecki-vi
Dodano
02.09.2008 13:47:42
Otwórz WMP i tam w menu narzędzia są opcje. Z opcji wejdź w karte typy plików. Zaznacz ponownie te typy co chcesz odtwarzać w nim i kliknij zastosuj. Powinno podziałać. A jak nie to czasem zmiany zachodzą po restarcie.
Aves81
Dodano
02.09.2008 10:23:26
jarecki-vi
Dodano:
02.09.2008 10:02:34
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1