Wygląd ikonek plików mpeg,avi
Witam mam doś banalny problem zmienił mi się wyglą tych że ikon z takich okrągłych (obramowanie kolorowe a w srodku trójkat) na takie prostakątne jakby kartki z kliszą filmową w srodku.Chciałbym zmienić spowrotem ich wygląd na te okragłe obydwa te formaty mam przypisane do media playera 11 i odtwarza je bez problemu.
Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji.Padczas śćiągania trailera gry Dawn of War pobrałem program o nazwie Haali Media Splitter nie mam pojęcia zielonego jak go wykasować? on w sumie mi nie przeszkadza wiem że powiązany jest z jakimis kodekami ja korzystam z kodeków w Allplayer tam jest taka funkcja update kodek i wszystko sie instaluje automatycznie bo nie znam się na tym za bardzo
Dziękuje
Odpowiedzi: 12
uff dodałem tego fix-a i już mam te rozszerzenia spowrotem, chciałem bardzo podziękować wszystkim za zainteresowanie sie moim problemem
Aves81 Ucho dziekuje i pozdrawiam
Dziekuje że odpisałes mam jeden z tych programików i pomogło dzieki,co do plików to wiem juz w czym twki problem mpeg i mpg już mam spowrotem ale za to nie mam wmv i avi nie ma ich w typach plikow ani nawet w rejestrze patrzyłem jest na to mysle lekarstwo bo tak mi kiedys znikneły mpeg i mpg i otrzymalem to sie chyba fix nazywa kliknalem w to i szybko sie uzupełniło i już są.Nie mam pojęcia jak mogły sie wykasować ciężko mi jest znaleźć coś podobnego.Byłem na takiej stronce piccaso ale tam o odzyskiwani rosszerzen jest tak napisane że nie za wiele rozumiem z tego jesteś mi w stanie pomóc? w rejestrze byłem ze 3 razy w zyciu system kładłem sam 2 razy i podłączyłem se grafe + sterowniki i nowy dysk twardy i to cała moja wiedza na temat komputera dzieki z góry i pozdrawiam
Tak tez można ale to zadziała dopiero jesli wyczyścisz rejestr np programikiem Ccleaner, bo allplayer sam z siebie nie usuwa powiązań powiązania mniej więcej zostają. Tak nawiasem mówiac to Ccleanr powinien usunąć tez problem z tym Haali w panelu sterowania on takie sprawy brakujące w panelu sterowania też wykrywa. Ale jesli chodzi o powiązania to właściwie nie mam pojęcia czemu kolega się tak przejmuje jesli do odtwarzania plików jest używany pożądany odtwarzacz zto nie ma problemu. z czasem takie coś się samo naprawia. nieraz tak miałem.
Kto wie czy przypadkiem samo wyczyszczenie rejestru Ccleanerem nie rozwiąże wszystkich kłopotów. Źle przypisane ikony, niepotrzebne elementy w panelu sterowania, niepotrzebne rozszerzenia on to wszystko wykrywa i zamiata.
Pozdro
-
[quote=Aves81]Tak tez można ale to zadziała dopiero jesli wyczyścisz rejestr[/quote] Tu bym polemizował, ale mniejsza ... [b]jarecki-vi[/b], przeszukaj forum szukajką. Ten problem był wiele razy roztrząsany i nie ma co go powielać. Na przykład to sprawdź : http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=154978
Najprościej:
odinstaluj Allplayera, zrestartuj kompa, przypisz na nowo rozszerzenia do WMP standardową metodą z PPM i zainstaluj ponownie All.... jeżeli Ci potrzebny. Przy ponownej instalacji zaznacz do odtwarzania te rozszerzenia plików, które to pliki ma odtwarzać.
Odnośnie Haali cośtam to nie możesz go usunąć z Panelu sterowania> Dodaj usuń programy ?
Jeżeli nie ma go tam to zastosuj coś zewnętrznego np:
http://www.programopedia.pl/podkat-101-deinstalatory/1
ale jest sporo innych
Wiesz co problemem może być odtwarzać najprawdopodobniej Allplayer. Jęlsi chodzi o rozszerzenia to on ma napad maniakalny. Jak złapie to łatwo nie wypuści. Jest jeszcze jedno lekarstwo. Zewnętrzny program do zmiany ikon systemu. Mały i prosty. Nazywa sie Icon Tweaker może być 1.11. lub 1.12 bez znaczenia on ma opcję Restore all default icons - ta funkcja jest bardzo agresywna i podziała na bank. Po zastosowaniu zmian możesz wyinstalować program. W systemie nawet smród po nim nie zostanie. To na pewno pomoże jesli nie to zjem własne gacie.
I cóż wywaliłem te rozszerzenia z rejestru aż mi się palce pociły z nerwów masz racje nie znam sie za dobrze no cóż i ikonki nie zrobiły sie nijakie pozostaje znalezienie fixa na przywrócenie rozszerzen ok dziekuje Ci bardzo za poswiecony czas i pozdrawiam
Niczego nie dodawaj. Przypomniała mi sie jeszcze jedna metoda (na głoda :))))) ). Ale skoro masz takie problemy ze zwykłymi ikonkami to trochę boję sie podać jeszcze jeden sposób na twoją dolegliwość. Boję się bo wydaje mi sie że nie jesteś biegły w komputerze (jesli się myle to przepraszam) i nie chcę abyś miał przeze mnie kłopoty.
Ale zaryzykuję. Mówi ci coś pojecie rejestr? Jesli tak to dobrze. Dbrze by było gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o rejestrze. Musisz najpierw otworzyć edytor rejestru. Aby to zrobić: START > Uruchom i wpisz: regedit i kliknij enter.
W oknie w którym się pojawi są dwie części lewa i prawa. Skup się na lewej (w sensie zwróć uwagę). Masz tam 5 gałęzi zaczynających się na HKEY_
Nas interesuje tylko HKEY_CLASSES_ROOT - rozwiń ją. W tej gałęzi masz wszystkie roszerzenia jakie występują na twoim komputerze.
Teraz uważaj!! Odszukaj rozszerzenie które cię interesuje i klknij na nim prawym myszy i wybierz usuń - komputer się zapyta czy napewno - ty klikasz tak. I tak ze wszystkim co ciebie interesuje. Gdy wszystkie obcykasz zamykasz okno regedit.
Teraz dojdź do plików o tych rozszerzeniach - nie wystrasz się moga mieć nijakie ikony (spoko tak ma być komputerowi nic nie jest - to tak jak zgubić numer telefonu do kumpla - trzeba się go jeszcze raz o to samo zapytać - i to zrobi z tobą kmputer - zapyta się o to jakim porgramem to odtworzyć. Jeśli po usunięciu wpisów ikony sie nie zrobiły nijakie to zrestartuj komputer.
Jak masz ten nijaki plik klikasz dwa razy na takim pliku i powino się pokazać okno z pytaniem jak to otworzyć wybierasz opcję wybierz z listy i otworzy sie okno otwórz za pomocą. Wybierasz program, zaznaczasz zawsze do tego typu plików i klikasz ok. I po zawodach. Jęsi jeszcze będą obiekcje spróbuj jeszceze raz pozaznaczać rozszerzenia w WMP.
Jeśli dalej kicha to ja to chrzanię gdzieś na forum w dziale FAQ jest temat o przywracaniu rozszerzeń może fix jaki tam jest ci pomorze. Ale na moje oko to regedit - i pozamiatane.
No teraz to już napewno temat wyczerpałem. Więce jmnie nie proś bo naprawdę juz ic więcej nie wiem.
Powodzenia
jeszcze coś w typach plików jest taka zakładka jak "nowy" więc wszedłem tam i ręcznie dopisałem pliki WMV i AWI no i wszystko jest ok z wyglądem ikonek ale nie podświetla mi się opcja zastosuj poprostu z tamtąd wychodzę i ikony wyglądają ok ale chcę je odtworzyć to pojawia się okienko abym wybrał program z listy no to tak rabie i tam wybieram WMP zaznaczam aby zawsze ten typ otwierał i wychodze aplikacja się otwiera leci film wszystko ok ale jak to wyłącze to ikonki wracają do poprzedniego wyglądu i tak w Koło Macieju nie trzyma tych ustawien myśle że problem tkwi w sposobie dodania przeze mnie tych rozszerzeń hmmm ale nie wiem sam ..... jesteśmy blisko ale coś nie tak jeszce jest
Ale sie siesze z mpeg udalo się,lecz pozstała sprawa z plikami WMV i AVI nie mam ich w opcjach folderów ==typy plików wydaje mi się ze powinny tam być? hmnm możemy je przewrócic? a Ty je masz ? moge je przeznaczyc dla Allplayera albo Winampa ale cos tu chyba nie gra tak mi sie wydaje.
Po pierwsze - pisaleś że używasz Allplayera - ja tez nigdy mi sie nie wpieprza WMP gdy chcę ikonę Allplayera i na odwrót. To się wszystko da. Najpierw odznacz wszystkie typy plików w ustawieniach Allplayera i zastosuj zmiany i ponów typy plików w ustawieniach WMP. Jak nie młotkiem go to siekierą. Sa jeszcze 2 wyjścia z problemu. Weź znajdź na dysku lub samemu zrób typ liku video o jaki ci idzie. Kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz otwórz za pomocą a tam wywierz opcję przeglądaj... Wybierz program jakim chesz otwierać ten plik w tym przypadku twój WMP, zaznacz kratkę choćby ponownie zawsze używaj do tego typu plików i OK. Odśwież ze 2 - 3 razy na pulpicie i sprawdź.
Jeśli to nic nie dało spróbuj jeszcze raz z ustawieniami typów plików WMP.
Jesli to nie pomoże to Ostatnie wyjście to użycie systemowego narzędzia. Otwórz Mój komputer lub panel sterowania. W moim komputerze kliknij menu narzędzia i wybierz opcje folderów. Opcje folderó są też w Panelu sterowania. Tam w karcie typy plików po załadowaniu poszukaj swoje formaty i przy każdym zrób taką rzecz. Przy każdym jest opis jaki program jest domyślnie używany i jesli był zmieniany domyslny program to powinien być dostępny przycisk przywórć. Kliknij go i zrób tak samo z każdym interesującym cię formatem. Teraz zastosuj zmiany i odśwież ze 2 razy na pulpicie. Jeśli nadal nic zrestartuj komp. Jęlsi nadal nic ostatni raz ponów ustawienia typów plików WMP. Odśwież na puplicie ze 2 razy i sprawdź. Jeśli nadal nic to już nie mam na to rady. Powiedziałem ci juz wszystko co wiem na ten temat.
Powodzenia.
nie nic nie dało ale ja to kiedyś zmieniałem wyglą tych ikonek ale zapomniałem jak! kiedy wejde w WMP narzedzia==opcje==typy plikow zaznaczylem wszystko od nowa zrobiłem restart i nic dalej mam te klisze a miałem takie fajne kółko ono tam jest w opcjach obok niego jest napisane "Dostosuj ustawienia aktualizacji i odtwarzacza" będziesz przynajmniej wiedział o jaką ikonke mi chodzi
Otwórz WMP i tam w menu narzędzia są opcje. Z opcji wejdź w karte typy plików. Zaznacz ponownie te typy co chcesz odtwarzać w nim i kliknij zastosuj. Powinno podziałać. A jak nie to czasem zmiany zachodzą po restarcie.
Strona 1 / 1