Wydajność
Witam,
jestem od niedawna posiadaczem n/w sprzetu i mam kilka pytan:
- mam wrazenie ze jak na takie parametry to komp powinien byc szybszy, tzn. mam folder ze zdjeciami (około 3G) no i gdy otwieram to troche trwa zanim sie podglad fotek sie załaczy,
- dzisiaj zauwazyłem ze jak wejde we własciwosci paska zadan i menu start i nawet nic nie robiac tylko odrazu OK to tez chwile dłubie (chociaz na procku nic sie nie dzieje).
Zainstalowany XP ma SP 2, mam Nod-a 32 ale jak go wyłacze to nic nie zmienia. Powiem tylko ze sciagłem wszystkie aktualizacje.
Jak poprawic szybkosc/wydajnosc?
Parametry:
Rodzina produktów. DELL INSPIRON 6400
Klasa procesora Dual Core
Kod procesora T2450
Predkosc procesora 2 GHz
Czestotliwosc szyny FSB 533 MHz
Pojemnosc pamieci podrecznej 2 MB
Pojemnosc dysku 160 GB SATA
Zainstalowana pamiec 2x1024 MB 667 MHz
Rodzaj pamieci SODIMM DDR2
Przekatna ekranu LCD 15,4 cali
Typ ekranu TFT WXGA TrueLife
Maksymalna rozdzielczosc LCD 1280x800
Typ karty graficznej Intel GMA950 256MB
Napedy wbudowane DVD±RW Super Multi Dual Layer
Rodzaj baterii Li-Ion
Zlacza zewn. • 15-stykowe D-Sub (wyjscie na monitor)
• wejscie na mikrofon
• wyjście na telewizor S-Video:7-pin mini-DIN connector
• FireWire (IEEE 1394)
• wejscie na mikrofon
• wyjscie sluchawkowe
• 4 x USB 2.0
Bezprzewodowa karta sieciowa Tak
Typ bezprzewodowej karty sieciowej IEEE 802.11g
Bluetooth Tak
Wyposazenie standardowe • 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45)
• Modem 56K V.92
• glosniki stereo
Gwarancja/rekojmia Gwarancja na 3 lata !
Szerokosc 356mm
Glebokosc 265 mm
Wysokosc 39 mm
Masa brutto 2.8 kg
Odpowiedzi: 18
O ile się orientuję, to plomba na komputerze służy jako kontrolka w przypadku zwrotu komputera w ciągu bodaj 48 godzin - jej zerwanie nie powoduje utraty gwarancji, ale:
1. w dokumentach komputera powinna być informacja na ten temat
2. jeśli masz wątpliwości to nie otwieraj komputera tylko zanieś do serwisu.
Mam nadzieję, że uda Ci się przekonać serwismenów, że jednak coś jest nie tak - komputer wszak działa...
Powodzenia
PS. Przyszła mi do głowy jedna rzecz - zobacz w BIOSie jakie są ustawienia dysku, pamięci podręcznej procesora itp. mające wpływ na wydajność komputera. Hasło "ustawienia BIOSu" w googlach powinno dać właściwe rezultaty.
Rejestr żadnych błędow nie wyrzuca. Widze, ze zaczyna sie wyzsza szkoła jazdy z tym otwieraniem. Ja nie bede go otwierał, nie bede ryzykował zerwaniem gwarancji. Chyba przyjdzie mi go wysłac na gwarancje jak nic innego nie wymysle.
Zakładając, że:
1. dysk pracuje w optymalnym trybie
2. winda nie jest modyfikowana
przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania:
1. najnowsze stery do płyty głównej i aktualizacje windows.
2. uszkodzenie sprzętowe: kabla sygnałowego, dysku, kontrolera dysku.
Czy rejestr zdarzeń wyrzuca jakieś błędy?
Jeśli sprzęt nie jest plombowany można spróbować użyć innego kabla sygnałowego, podpiąć do innego kontrolera na płycie, pobawić się z innym dyskiem.
zrobiłem format C no i gdy zainstalowałem sterownikiy sytuacja sie powtorzyła (stery oryginalne), co ciekawe ze gdy odpale kompa i wykonam ta czynnosc to jest ok ale juz nastepne to zmulenie.
To może warto poeksperymentować? Jeśli masz czas i ochotę, oczywiście. Proponowałbym zmianę ustawień dysku w Biosie na AHCI, SATA, RAID (nawet przy jednym dysku!) albo coś w tym stylu, tak żeby dysk pracował w trybie SATA i reinstalację systemu od zera. Po każdym etapie mógłbyś sprawdzić czy są te opóźnienia. Może wtedy uda się zidentyfikować winowajcę.
System jest praktycznie swiezy (nie ma chyba jeszcze miesiaca), jak analizuje to defragmentacja nie jest wymagana
Czy system był dawno instalowany? Może defragmentacja coś pomoże?
Nie powinno a jest, antywira gdy wyłacze to nie robi zadnej roznicy, u siebie na starym kompie miałem takiego samego i smigało
Ultra DMA tryb 5
-
[quote=wojtek_r95]Ultra DMA tryb 5[/quote] W tym trybie nie powinieneś mieć specjalnych opóźnień:-k Może jakiś program to powoduje, np. antywirus?
A w jakim trybie pracuje twardy dysk?
[b]kierofca[/b]
pobawiłem się tymi ustawieniami folderów i tak jakby pomogło, ale pozostał problem:"dzisiaj zauwazyłem ze jak wejde we własciwosci paska zadan i menu start i nawet nic nie robiac tylko odrazu OK to tez chwile dłubie (chociaz na procku nic sie nie dzieje)". Wogóle poruszajac sie miedzy folderami/dyskami to jest zwłoka czasowa. Co z tym?
To, że plik thumbs.db nie jest tworzony świadczy raczej o usterce programowej, a nie sprzętowej. Może efekt działania jakiegoś badziewia (którego może już nie masz, a było), a może nieświadome użycie jakiegoś tweakera. W tej chwili tyle przyszło mi do głowy...
EDIT:
Może [url=http://www.tweaks.pl/czytaj,thumbs.db...html,98.html]ten artykulik[/url] coś pomoże.
To, że plik thumb.db nie jest tworzony świadczy raczej o usterce programowej, a nie sprzętowej. Może efekt działania jakiegoś badziewia (którego może już nie masz, a było), a może nieświadome użycie jakiegoś tweakera. W tej chwili tyle przyszło mi do głowy...
A więc,
[b]domin45670[/b]
System jest czysty, żadnych wirów (mam NOD-a32), na starym kompie tez go miałem i wszystko smigało znacznie szybciej. Na C mam ponad 11GB wolnego miejsca.
[b]kierofca[/b]
Opcji "nie buforuj miniatur" nie miałem zaznaczonej, tego pliku thumbs.db nie mam (w ukrytych tez go nie ma).
Panowie co radzicie jeszcze, bo nie wiem czy mam moze sprzet reklamowac?
Sprawdź w opcjach folderów czy masz zaznaczoną opcję "nie buforuj miniatur". Jeśli tak to ją "odptaszkuj". Po otwarciu katalogu ze zdjęciami zostanie utworzony ukryty plik thumbs.db zawierający cache wyświetlanych miniatur, dzięki czemu nie muszą one być za każdym razem tworzone. Ponowne wejście do katalogu ze zdjęciami powinno odbyć się już bez opóźnień w pokazywaniu miniatur.
Jeśli opcja ta nie była zaznaczona, to spróbuj skasować wspomniany plik thumbs.db z katalogu, w którym masz zdjęcia. Dalej chyba jasne: po otwarciu katalogu ze zdjęciami plik ten zostanie utworzony od nowa, a ponowne wejście do rzeczonego katalogu powinno odbyć się już bez opóźnień...
Wesołych Świąt
hmm, może jakiś program powoduje takie zamulenie? Przeskanuj system w poszukiwaniu wir'ów. To pierwsze co mi się nasuwa. Drugie, to może masz mało wolnego miejsca na dysku C?
Około 8s., co na moje jest duzo za duzo, na moim starym kompie gdzie parametry to praktycznie połowa z tego to szło natychmiast W czym moze lezec problem?
1. Chwilę to trwa... to znaczy ile? 5 sekund? 5 minut?
Strona 1 / 1