Wydajność ciąg dalszy.
Od dłuźszego czasu narzekam na wydajność kompa. Mam Celeron'a 1800MHz, 786 Ram (róźnych firm) DDr, Gainward GeForce 3Ti 200/450, Sound Blaster Live! Value, 2 Karty sieciowe Surecom EP–320x–r. I płytke ASUS p4s533–e, Dysk 80GB Barracuda w trybie ultra DMA 5. Komp nie jest wogule wydajny w grach. Haczą mi gry, które na gorszym sprzęcie płynnie chodzą.
Mój kumpel ma P4 1.6GHz, 256Ram, GeForce 2 MX 64 MB i Gothic 2 chodzi u niego płynnie. U mnie niesety tnie(przy tych samych detalach). Lecz u niego w 3d marku wychodzi 2500 a u mnie 6200(czyli niby lepiej) Lecz w grach nie czuje tych pkt. Co to moźe być? Płyta głowna? Procesor?
Pomoźcie prosze. Jestem strasznie wkurzony.
Pewnego dnia zostawlem w kompie tylko:
Procesor,
jedną kość ramu 512,
Płyte Główną,
I grafe,
Dzwiek ustawilem zintegrowany. Nie odczułem zadnej zmiany w wydajności.
Jak mam mój komp skonfigurować? Moźe mam zmienić proc, grafike, lub plyte głowną?
Mój kumpel ma P4 1.6GHz, 256Ram, GeForce 2 MX 64 MB i Gothic 2 chodzi u niego płynnie. U mnie niesety tnie(przy tych samych detalach). Lecz u niego w 3d marku wychodzi 2500 a u mnie 6200(czyli niby lepiej) Lecz w grach nie czuje tych pkt. Co to moźe być? Płyta głowna? Procesor?
Pomoźcie prosze. Jestem strasznie wkurzony.
Pewnego dnia zostawlem w kompie tylko:
Procesor,
jedną kość ramu 512,
Płyte Główną,
I grafe,
Dzwiek ustawilem zintegrowany. Nie odczułem zadnej zmiany w wydajności.
Jak mam mój komp skonfigurować? Moźe mam zmienić proc, grafike, lub plyte głowną?
Odpowiedzi: 13
Polceam którąś z tych płyt, sam chce kupić niedługo antka 2000+ i po przejrzeniu testów oraz róźnych artykułów zdecydowałem się źe wybiore jedną z tych trzech tylko narazie nie wiem którą :wink:
Gigabyte GA–7VT600 Via KT600 – ok 339 zł
Gigabyte GA–7N400 nForce2 – ok 387 zł
Epox 8rda3 nForce2 – ok 389 zł
Pamiętaj źe na płycie nie warto oszczędzać.
Gigabyte GA–7VT600 Via KT600 – ok 339 zł
Gigabyte GA–7N400 nForce2 – ok 387 zł
Epox 8rda3 nForce2 – ok 389 zł
Pamiętaj źe na płycie nie warto oszczędzać.
XeviL:
z tym źe kumpel pracuje w chipie i tam jezeli plyta ma wygrac to sypie sie hajsy w łape.
hmmm to o tym juz mi nic nie wiadomo, bo o takich rzeczach nie pisza w Chip'ie :wink:
z tym źe kumpel pracuje w chipie i tam jezeli plyta ma wygrac to sypie sie hajsy w łape.
proponuje bys spojrzal sobie na liste (TOP 10) ktora robi czasopismo Chip
http://topten.chip.pl/topten_19427.html?tt_c1=&tt_c2=&tt_c3=&tt_col=&tt_id=18&tt_cmd=1&tt_s=MP
sa tam uszeregowane plyty od najlepszej do najgorszej (wg autorw gazety oczywiscie) , mozesz tez porownywac sobie wybrane plyty lub uszeregowac je w innej kolejnosci (np cena/jakosc )
http://topten.chip.pl/topten_19427.html?tt_c1=&tt_c2=&tt_c3=&tt_col=&tt_id=18&tt_cmd=1&tt_s=MP
sa tam uszeregowane plyty od najlepszej do najgorszej (wg autorw gazety oczywiscie) , mozesz tez porownywac sobie wybrane plyty lub uszeregowac je w innej kolejnosci (np cena/jakosc )
nikt nie ma zdania na temat płyty?
Sory źe w drugim poscie pisze. U drugiego kumpla te gry działają wydajniej. Ma on Athlona 2000+ 512 DDR, i GeForce4 64MB AGP8x. Gdy podmieniłem moją grafe na jego nie było znacznej róźnicy (jeźeli jakaś to na gorsze) Więc doszliśmy do wniosku zmiany płyty i procka tak jak pisałem w poprzednim topicu. Z tym źe musze mieć wszą odpowiedź. On załatwia mi te częsci po okazyjnych cenach, ale on z tego ma swoją prowizje. Czy uwaźacie źe to pomoźe (innego wyj.ścia nie widze, a wy?)? A pozatym jaką (niezbyt drogą, ale dobrą) płyte główną wybrać pod athlona 2400+ ?
Mój kumpel poradziłami zmiane płyty i procesora na Athlona 2400+. Czy to wg. was pomoźe?
GeForce to procesor obliczający takźe geometrię, czyli prawie w 100% odciąźa procesor główny. Więc tutaj raczej to nie gra róźnicy. Oczywiście przy lepszym procku zyskuje się parę klatek, ale nie tak duźo.
Ustawiam gry na idealnie takich samych detalach, jak on. Czy jest moźliwe źe to przez to źe ma Celerona a nie Pentiuma?
No tak to jest jak się czyta co drugą linijkę :)
A czy w grach włączasz antyaliasing. Sporo klatek potrafi to ustrojstwo zabrać. Poza tym wyłącz jeszcze synchronizację pionową (v sync) w grze – to teź zwiększa wydajność wyświetlania grafiki. Wyłącz filtr anizotropowy.
A czy w grach włączasz antyaliasing. Sporo klatek potrafi to ustrojstwo zabrać. Poza tym wyłącz jeszcze synchronizację pionową (v sync) w grze – to teź zwiększa wydajność wyświetlania grafiki. Wyłącz filtr anizotropowy.
Juź pisałem, zostawiłem tylko jedną kość 512. I nie było róźnicy.
No witam!
Powiedz a jakich osiągów oczekujesz? A jakie masz? No i te gierki – co to jest, w jakiej rozdzielczości to chodzi?
To źe komuś na PIV nieźle coś drepce (nawet przy słabszej grafie) to się nie dziwię... Jakby nie było masz Celerona, a więc słabiutkiego braciszka pełnego Pentiuma. Zastanawia mnie tylko wynik testu...chociaź taki test tyczy się grafiki ogólnie.
Twojej grafiki to bym ci tylko pozazdrościł i nigdy bym nie pomyślał źe mogą być problemy. Proponuję zrobić mały teścik – jeśli kolega pozwoli – przenieść jego grafikę do twojego kompa i zobaczyć co się dzieje. Moźesz teź swoją do jego. Jeśli jest fizyczna wada karty to będą problemy i na innym kompie. Moźesz teź spróbować ściągnąc inne stery i zainstalować je.
Słyszałem kiedyś o problemach z grafiką z powodu przegrzewania się pamięci na niej – moźnaby się tego uczepić i podpiąć czujnik do takiej kości patrząc co się dzieje.
Musisz popróbować – nie ma najprawdopodobniej jednoznacznego rozwiązania. Powodzenia i pozdrowionka.
Powiedz a jakich osiągów oczekujesz? A jakie masz? No i te gierki – co to jest, w jakiej rozdzielczości to chodzi?
To źe komuś na PIV nieźle coś drepce (nawet przy słabszej grafie) to się nie dziwię... Jakby nie było masz Celerona, a więc słabiutkiego braciszka pełnego Pentiuma. Zastanawia mnie tylko wynik testu...chociaź taki test tyczy się grafiki ogólnie.
Twojej grafiki to bym ci tylko pozazdrościł i nigdy bym nie pomyślał źe mogą być problemy. Proponuję zrobić mały teścik – jeśli kolega pozwoli – przenieść jego grafikę do twojego kompa i zobaczyć co się dzieje. Moźesz teź swoją do jego. Jeśli jest fizyczna wada karty to będą problemy i na innym kompie. Moźesz teź spróbować ściągnąc inne stery i zainstalować je.
Słyszałem kiedyś o problemach z grafiką z powodu przegrzewania się pamięci na niej – moźnaby się tego uczepić i podpiąć czujnik do takiej kości patrząc co się dzieje.
Musisz popróbować – nie ma najprawdopodobniej jednoznacznego rozwiązania. Powodzenia i pozdrowionka.
Ja bym zaczął zabawę od ramu. Jak piszesz masz kilka układów róźnych producentów. W sumie teoretycznie to nie powinno mieć źadnego wpływu jakie układy się stosuje, ale praktyka pokazuje zupełnie co innego. Zostaw jeden układ, resztę wyjmij i sprawdź jak będzie działać.
Strona 1 / 1