Wyciszanie dysku
Dziś w pracy dostałem pudełko, od dysku Fujitsu, do którego wsadziłem swojego głośnego Samsunga i teraz w ogóle go nie słyszę. Jestem aź dumny z siebie.
Ale teraz problem.
Dysk ułoźony jest pionowo, bo poziomo się nie zmieścił. Niby tam moźe pracować w ten sposób, ale jakie są Wasze opinie? Ja u wujka w serwisie, to mimo, źe pracuję dorywczo drugi rok to jeszcze raczej się nie spotkałem z tak ułoźonym dyskiem. [To raczej chyba kwestia mojego przyzwyczajenia, ale nie chcę popaść w jakąś chorobę psycho–dyskową]. Czy dysk nie będzie się zbytnio grzać? Niby jest tam tunel, źeby powietrze go opływało, ale to moja maszynka i chcę dla niej jak najlepiej. I niby pracując radzę innym, ale chcę wiedzieć więcej. I proszę o odpowiedzi.
Ale teraz problem.
Dysk ułoźony jest pionowo, bo poziomo się nie zmieścił. Niby tam moźe pracować w ten sposób, ale jakie są Wasze opinie? Ja u wujka w serwisie, to mimo, źe pracuję dorywczo drugi rok to jeszcze raczej się nie spotkałem z tak ułoźonym dyskiem. [To raczej chyba kwestia mojego przyzwyczajenia, ale nie chcę popaść w jakąś chorobę psycho–dyskową]. Czy dysk nie będzie się zbytnio grzać? Niby jest tam tunel, źeby powietrze go opływało, ale to moja maszynka i chcę dla niej jak najlepiej. I niby pracując radzę innym, ale chcę wiedzieć więcej. I proszę o odpowiedzi.
Odpowiedzi: 8
Mój ma juz trzeci rok i cały czas działa. W kaźdej chwili mogę mieć nowy, ale narazie nie jest mi potrzebny.
źywotnośc dysku to jest około 8 lat ale wiadomo jak to jest ze sprzetem:) nigdy nic niewiadomo
Najwyźej szybciej kupie nowy. Na pewno tak jest?
mówie o tym źe jeźeli masz dysk nie w takim połoźeniu jak powinien być to skracasz jego źywotność(np zamiast pracować 10000000 godzin. szczeli ci po połowie tego czasu)niewiezysz poczytaj w internecie po to on jest.Napisałem ci źe jeźeli chodzi o wydajność to nietraciszna tym,ale psujesz sobie dysk.chodzi o to źe taleźe z głowica nie są w takim połoźeniu jak powinny.Jak masz go naodwrót to taleźe naciskają na głowice a tak niepowinno być(ty owszem masz go w pionie ale połoźenie jest i tak złe)ale kaźdy robi tak jak mu pasuje.
Krysiek, o czym Ty mówisz?
Oczywiście, mam Smarta – Dysk SAMSUNG SV3063H. Jego obsługa została włączona BIOSie i nie krzyczy przy uruchamianiu. To, źe są dodatkowe aplikacje do przeglądania tego, co mówi Smart, to się domyślam, ale teraz muszę lecieć do pracy. Moźe macie coś godnego polecenia? Dzięki za wszystko;)
Oczywiście, mam Smarta – Dysk SAMSUNG SV3063H. Jego obsługa została włączona BIOSie i nie krzyczy przy uruchamianiu. To, źe są dodatkowe aplikacje do przeglądania tego, co mówi Smart, to się domyślam, ale teraz muszę lecieć do pracy. Moźe macie coś godnego polecenia? Dzięki za wszystko;)
skrócisz jego źywotność,niewiem o ile ale jeźeli jest dogóry nogami to jego zywotność skraca sie o połowe.ale na wydajność to niewpływa
McScr@by:
Co do dysku montowanego pionowo IMO nie będzie miało to jakiegoś kluczowego wpływu na jego pracę.
Dowodem obudowy desktopowe firmówek, w których dyski tak własnie były montowane – obrócone o 90 stopni na osi podłuźnej, a nie poprzecznej.
Jeśli HDD ma SMART to sobie sprawdzisz jaka temp. jest obecnie a jaka jest podawana jako krytyczna w EVEREST i będziesz wiedział czy się grzeje czy nie.
Gdy brak SMART`a to sprawdz łapą czy się grzeje.
Przyjmuje się, źe temp krytyczna to ~ 50*C czyli mniej więcej taka, gdy czujesz jak dysk jest gorący.
Co do dysku montowanego pionowo IMO nie będzie miało to jakiegoś kluczowego wpływu na jego pracę.
Gdy brak SMART`a to sprawdz łapą czy się grzeje.
Przyjmuje się, źe temp krytyczna to ~ 50*C czyli mniej więcej taka, gdy czujesz jak dysk jest gorący.
Strona 1 / 1