Wybory do sejmu 2005
Po pytaniu o wybory prezydenckie przyszło pytanie o wybory do sejmu...
Głosujcie :!:
Głosujcie :!:
Odpowiedzi: 17
a Cimosziewiczowi grozili ;( booooźe co za pajac:/ GDYBY mnie(rodzinie) groźono to nie rozpowiadałbym tego całej Polsce :roll: ZONK i tyle
ide na PiS :lol:
ide na PiS :lol:
Seeker:Fiuu, fiu , ale dałes wykład
Czasami mi się zdarza, ba, czasami nawet mówię z sensem :wink:.
A sytuacja polityczna mnie przytłacza, faktycznie poruszony został w tym temacie niezwykle istotny problem społeczny – brak wszelkiego krytycyzmu wobec demagogicznych postaw prezentowanych przez niektórych polityków, z liderami (i boźyszczami) LPRu i Sy na czele.
Mam nadzieje – wciąź, źe nadejdą takie czasy kiedy ludzie zaczną mówić co dana partia czy rząd zrobiły dla kraju, bo jak narazie to tylko się mówi co kto nakradł. Źle się dzieje w państwie duńskim.
Fiuu, fiu , ale dałes wykład, ale to muszę zacytować:
Nareszcie jakiś trzeźwo obrazujący sprawę pogląd.
Bowiem sedno w tym , źe nie widać, nie zauwaźyłem, nie ma, zmiany filozofii podejścia do sposobu sprawowania rządów, niestety w dalszym ciągu wygląda to jak skok na kasę i ewentualny podział łupów w przypadku wygranej.
Dlatego teź , nie waźne kto rządzi, ale kto w opozycji jest, dlaczego? głupia opozycja jest tak samo groźna jak głupia władza – o ile nie groźniejsza.
Amon–Ra:. Nie ma naprawdę znaczenia, która z partii wygra wybory....
Nareszcie jakiś trzeźwo obrazujący sprawę pogląd.
Bowiem sedno w tym , źe nie widać, nie zauwaźyłem, nie ma, zmiany filozofii podejścia do sposobu sprawowania rządów, niestety w dalszym ciągu wygląda to jak skok na kasę i ewentualny podział łupów w przypadku wygranej.
Dlatego teź , nie waźne kto rządzi, ale kto w opozycji jest, dlaczego? głupia opozycja jest tak samo groźna jak głupia władza – o ile nie groźniejsza.
Postawmy sprawę tak – polityka jest z gruntu załoźenia amoralna i od wszelkich jej przejawów stroniąca; najlepiej wyraził to chyba Niccolo Machiavelli w swoim Księciu. Nie ma naprawdę znaczenia, która z partii wygra wybory – liczyć musimy się z tym, źe w tegorocznym wyścigu parlamentarnym zaobserwujemy nie tyle starcie politycznych organizacji, jakimi są partie, ale osobnych sposobów sprawowania władzy, prerogatyw, pryncypiów i załoźeń ideologicznych – zauwaźcie, źe tutaj sprawa wydaje się być rozstrzygnięta – w miejsce skompromitowanego SLD pojawia się polityczny – nie ideowy – substytut w postaci Platformy, która stanie się trzonem przyszłego, prawicowego aparatu prawodawczego i w największej mierze będzie naraźona na dotkliwe ataki ze strony sfrustrowanej, lewicowej opozycji. Walka partyjna w tym wypadku schodzi chyba na drugi plan, ustępując miejsca niemalźe filozoficznej potyczce ideologii, programów i załoźeń.
W końcu nastąpi ostateczna konfrontacja nurtu politycznego chaosu, którego ucieleśnieniem, nie ukrywam, jest w moim przekonaniu Samoobrona i po części LPR, z kontrastującym nurtem demokratycznego porządku – i jak na razie, zgodnie z moimi przewidywaniami, drugi z nich ciągle wygrywa w sondaźach, takźe prezydenckich.
Jestem zatem skłonny podarować PO mandat zaufania, a Tuskowi źyczyć owocnej i spokojnej prezydentury; absolutnie nie chciałbym równieź jednoznacznie identyfikować poraźek AWSu, jakby na nie nie patrzeć, z całą sferą prawicy polskiej – tutaj jednak muszę wyrazić głęboki źal (który zapewne zrozumiecie), źe nasz kraj nie moźe poszczycić się uczciwymi, rzetelnymi politykami o prawdziwie lewicowych przekonaniach, którzy zamiast uprawiania politycznego chaosu i marazmu, mogliby się zająć kształtowaniem defensywnego, prospołecznego frontu politycznego idealizmu.
W końcu nastąpi ostateczna konfrontacja nurtu politycznego chaosu, którego ucieleśnieniem, nie ukrywam, jest w moim przekonaniu Samoobrona i po części LPR, z kontrastującym nurtem demokratycznego porządku – i jak na razie, zgodnie z moimi przewidywaniami, drugi z nich ciągle wygrywa w sondaźach, takźe prezydenckich.
Jestem zatem skłonny podarować PO mandat zaufania, a Tuskowi źyczyć owocnej i spokojnej prezydentury; absolutnie nie chciałbym równieź jednoznacznie identyfikować poraźek AWSu, jakby na nie nie patrzeć, z całą sferą prawicy polskiej – tutaj jednak muszę wyrazić głęboki źal (który zapewne zrozumiecie), źe nasz kraj nie moźe poszczycić się uczciwymi, rzetelnymi politykami o prawdziwie lewicowych przekonaniach, którzy zamiast uprawiania politycznego chaosu i marazmu, mogliby się zająć kształtowaniem defensywnego, prospołecznego frontu politycznego idealizmu.
Ja nawet nie wiem kogo wybrać, taki mam mętlik w głowie. Jednak uwaźam źe lepiej by było źeby partia prawicowa rządziła krajem, socjaldemokraci są dobrzy (patrząc na kraje zachodnie) tylko w sytuacjach gdy gospodarka ma się dobrze. System "rozdalnictwa" jeszcze źadnemu krajowi nie wyszedł na dobre, a partie lewicowe mają to do siebie źe "dbają" o obywateli, pozatym u nas rozdają nie tym co trzeba i za duźo. Ja obecnie mieszkam na śląsku i lubię ten region, ale jak widze tzw. ryli (czyt. górników) to mnie cholera bierze, darmozjady mają tyle przywilejów jak źadna inna grupa zawodowa (no moźe oprócz prezesów spółek skarbu państwa) Pełno tu takich emerytów w wieku 45 lat co dostają po 2tyś zł. miesięcznie i jeszcze dorabiają sobie – jakby tego było mało to jeszcze narzekają. Dla mnie to są cwaniaki którym się uczyć nie chciało. Wiem źe to cięźka praca, ale niech mi który powie źe przez 8 godzin dziennie na dole haruje to nie uwierze. Ja codziennie widzę mnóstwo ludzi co po 600zł miesięcznie zarabiają, co oni mają powiedzieć? Pójdą pod sejm i rozróbe zrobią?
Jestem za reformą górnictwa tak jak zrobiła Margaret Tatcher, koniec ze świętymi krowami.
Jestem za reformą górnictwa tak jak zrobiła Margaret Tatcher, koniec ze świętymi krowami.
cybull:czyli ktos inny bo był 1 głos i pomyslałem ze to ty jako ze zakładałes ankietę :)
NIe wiem czy to czasami nie ja :P
BTW: Niechcę tutaj prorokować ani wróźyć tymbardziej :wink: ale coś mi się wydaje źe po tych czterech latach rządów PO będzie miało podobną sytuację do SLD czyli gwałtowny spadek w sondaźach :)
Ale poźyjemy zobaczymy... 8)
Gdyby nie bariera wiekowa zaglosowalbym wlasnie na PO. No ale coz w nastepnych wyborach bedzie mi to dane 8)
Mysle ze PO ma za ostry "plan" jak dla zwyklych ludzi... :roll:
czyli ktos inny bo był 1 głos i pomyslałem ze to ty jako ze zakładałes ankietę :)
cybull:widze ty głosowałes na PO no cóz ja konsekwentnie jak od kilku lat SLD
Jeszcze nie głosowałem.
Teraz zagłosuje (dopiero po napisaniu tego posta) :) ale rzeczywiście na PO
yankes:nie ma rady jak PO
a co sadzicie o podatku liniowym 3x15?
ad1: PJKM.pl...
ad2: "podatek 0,25 – 1 – 4 jest niesamowicie progresywny, ale niski; podatek 15 – liniowy ale wysoki" – jestem za zniesieniem dochodowego...
P.S.: "sory", mój wybór nie mieści się w tym sondaźu bo nawet opcji "inny" nie ma...
P.P.S.: za to demokraci.pl się pojawili; a procent podobny... :evil: (ech ta poprawność)
nie ma rady jak PO
A jak wygra Tusk i PO, to w przyszłym roku nie będzie prawyborów w Bochni, ale na CentrumXP.pl. Jesteśmy bardziej reprezentatywni ;–)
A jak wygra Tusk i PO, to w przyszłym roku nie będzie prawyborów w Bochni, ale na CentrumXP.pl. Jesteśmy bardziej reprezentatywni ;–)
widze ty głosowałes na PO no cóz ja konsekwentnie jak od kilku lat SLD