Wybór nagrywarki.
Chce się poradzić. Mam zamiar kupiś wypalarke, i nie wiem którą wybrać.
LG GCE–8520B x52/x24/x52 bulk
vs
Lite–On LTR–52327S bulk (x52/x32/x52)
Podajcie uzasadnienie, dlaczego właśnie ta. Bo nie chce kasy w błoto wywalać.
LG GCE–8520B x52/x24/x52 bulk
vs
Lite–On LTR–52327S bulk (x52/x32/x52)
Podajcie uzasadnienie, dlaczego właśnie ta. Bo nie chce kasy w błoto wywalać.
Odpowiedzi: 20
a ja wczoraj nabylem
LG HL–DT–ST CD–RW GCE–8524B (52x32x52x)
i narazie nie mam zdania bo ja dopiero poznaje :)
moze ktos spotkal sie juz z tym modelem i moglby wyrazic swoja opinie o tej nagrywarce?
LG HL–DT–ST CD–RW GCE–8524B (52x32x52x)
i narazie nie mam zdania bo ja dopiero poznaje :)
moze ktos spotkal sie juz z tym modelem i moglby wyrazic swoja opinie o tej nagrywarce?
A ja mam LG combo i od ponad dwócjh lat nie miałem z nią źadnych problemów. Nigdy nie zepsuła płytki. Cicha i ma bardzo dobra korekcję odczytu. :D Polecam Ci Pyton_000 LG. Warto. :!: :!: Ale Lite on tez podobno niezły i tańszy. :)
no jakja kupowalem ta wypalarke to zachecasno mnie do kupona wlasnie tej, mimo ceny, bo byla bardzo dobrahyde:
ja tez mam TEAC–a 16x i jest super
TEAC dopiero ostatnio zszedł z jakości – wczesniej dłuuuugo był liderem tego rynku
ja tez mam TEAC–a 16x i jest super
TEAC dopiero ostatnio zszedł z jakości – wczesniej dłuuuugo był liderem tego rynku
ja mam TEAC`a, predkosc.... 4x :lol: chyba ze 4 lata juz go mam, jak kupowalem to jedna z lep[szych na nagrywarek. i musze powiedziec ze zadnych problemow z nia niemam
zgadzam sie z opinią większości, zdecydownie LiteOn na LG w klasie najtańszej. Na LG sie wiele razy naciąłem.
A jak nieco dołozyć to fajnie sie sprawuje Asus i Plextor,
A co do TEAC–a to racja – zeszli z jakości – wiele ludzi narzeka, podobno zlecili robienie napędów jakiejś innej firmie i potem tylko swoje naklejki lepili... ale moze to plotka
regardz
A jak nieco dołozyć to fajnie sie sprawuje Asus i Plextor,
A co do TEAC–a to racja – zeszli z jakości – wiele ludzi narzeka, podobno zlecili robienie napędów jakiejś innej firmie i potem tylko swoje naklejki lepili... ale moze to plotka
regardz
Krzychooo:
PAWEK – a TEAC :?:
Ten, który posiadam ja jest ostatnim z dobrych napędów tej firmy, która wyraźnie się pogubiła ostatnio, dlatego nie polecam nowszych produktów jej produkcji.
Gdyby udało mi się sprzedać napęd, który posiadam za jakąś rozsadną cenę (powiedmy 100–140 zł), to bym kupił sobie sam tego LITE–ONa.
PAWEK – a TEAC :?:
Krzychooo:
Pawek:
Krzychooo:
P.S. co myslicie o PLEXTOR–ach :?: :?: :?:
Drogie, za duźo nowinek, co powoduje, źe nie zawsze płyta nagrana w nich chodzi na innych napędach :!: :!:
Tak sądzisz? mnie się osobiście podobają. fakt źe cenowo stoją na wyźszej półce ale chyba się to w jakości zwraca (przynajmniej ma taką nadzieję)
Podobnieź mają taką fajną sztuczkę – źeby się laser nie kurzył czy niebrudził to jest zamontowany od góry a nie od dołu. Przez to się płytkę odwrotnie wkłada
Tam na górze oczywiscie zamiast kompresji miała byc korekcja, sorki za błąd.
Natomiast powracając do Plextora, to nie lubię napędów optycznychj tej firmy tak jak nie lubie napędów optycznych Samsunga (chociaz za ich klasą powinno przemawiac to, źe są montowane w notebookach HP). Jesli chodzi o inne nowinki napedów tej firmy, to nalezy jeszcze dodac, źe ostnieje mozliwość zageszczania zapisu na krazki. Dzieki czemu na zwykłej płytce bez overburningu mońna nagrac nawet do 1100MB. Jednak juz po wsadzeniu tak nagranej płuytki do innego napedu wychodzi bezsensownośc tego pomysłu. Po prostu inne napedy tej płyty nie przeczytają. Przy mniejszych gestosciach jeden na piec pokaźe zawartosc płyty, a gdzieś tak 1 na 10 ją skopiuje na dysk twardy.
Pawek:
Krzychooo:
Drogie, za duźo nowinek, co powoduje, źe nie zawsze płyta nagrana w nich chodzi na innych napędach :!: :!:
Tak sądzisz? mnie się osobiście podobają. fakt źe cenowo stoją na wyźszej półce ale chyba się to w jakości zwraca (przynajmniej ma taką nadzieję)
Podobnieź mają taką fajną sztuczkę – źeby się laser nie kurzył czy niebrudził to jest zamontowany od góry a nie od dołu. Przez to się płytkę odwrotnie wkłada
Pawek:
Krzychooo:
MarcinX:
Pierwsze słysze :shock:.
Albo masz coś skopane z napędem albo z systemem.
To nie jest normalne.
mylisz się...
http://forum.infojama.pl/search.php?mode=results
i wpisz PIO lub "nagrywarka lg"
Ok, tha za porady. Radziłem się teź na innych forach i przemówiło dombie kupno Lite–on'a W prawdzie tam gdzie kupywałem kosztuje 190 zeta, ale, źe sprzedawca to mój dobry kolega to utargowałem ze 190 zeta na 180 :) w prawdzie to 10 zł ale to juź jest 10 CD za 1 zeta :D
Pierwsze słysze :shock:.
To nie jest normalne.
To nie jest normalne.
lg ma tendencje do wlaczania sie w trybie PIO,a to jest kicha..pozniej trzeba grzebac w rejestrze i ustawiac na Multi–Word DMa Tryb 2..a to nei jest takie do konca DMA...osobiscie odradzam i zaluje, ze ja kupilem..
Pawek:
obie mają bardzo dobrą korekcję błedów
Nie wiem jak jest z tym modelem, ale największy zarzut do LG to właśnie słaba korekcja.
Pawek:
ale tak w ogóle z doświadczenia wiem, źe LG słynął z bardzo szybkiej i skutecznej kompresji
Kompresji czego?
Pawek:
Moźe i to prawda, źe niektóre produkty LITE–ONa wyją niemiłosiernie – jednak to nie dotyczy tych sztandarowych. Te z hałasem nie odbiegają od reszty stawki.
Tu się zgadzam. CD–Rom liteona wyje strasznie, ale nagrywarki nie są wiele głośniejsze, a moźe nawet cichsze.
Podsumowując polecam Lite–On i zdecydowanie odradzam LG.
Na tym poziomie obie nie psują w ogóle płytek ze swojej winy oraz obie mają bardzo dobrą korekcję błedów. Nie pamietam dokładnie, która lepsza, ale tak w ogóle z doświadczenia wiem, źe LG słynął z bardzo szybkiej i skutecznej kompresji. Co do tego hałasu, to bez przesady. Moźe i to prawda, źe niektóre produkty LITE–ONa wyją niemiłosiernie – jednak to nie dotyczy tych sztandarowych. Te z hałasem nie odbiegają od reszty stawki. Podsumowując ja jestem "na tak" w stosunku do LITE–ONa jednak wielce się nie obraźę jeśli wybierzesz LG :wink:
Czyli uwaźacie, źe Lite–ONE jest lepszy?? Bo ja chałas znosze całkiem, całkiem, więc do hałasu się nie przyczepiajcie.
Chodzi mi o częstość psucia się płyt, korekcje błędów, itp.
[Status: poprawiono z błędów :) ]
Chodzi mi o częstość psucia się płyt, korekcje błędów, itp.
[Status: poprawiono z błędów :) ]
ja podobnie jak wiekszosc przedmowcow: Lite–on
Krzychooo: