www.skype.pl ktos wie o co to za strona lub umie przetłumacz
COS TAM JEST O DARMOWYCH ROZMOWACH TELEFONICZNYCH ALE NIE BARDZO ZNAM ANGIELSKI PROSZE O ODPOWIEDŹ
Odpowiedzi: 6
Warunki techniczne wymagane do rozmowy głosowej
Aby połączenie doszło do skutku:
jedna ze stron musi mieć publiczny adres IP lub
obie strony muszą znajdować się w tej samej sieci lokalnej.
W praktyce jednak połączenie osoby z sieci lokalnej z osobą z publicznym adresem IP nie zawsze moźe być zrealizowane. Jest tak najczęściej z powodu konfiguracji serwera sieci lokalnej który np. nie obsługuje translacji adresów UDP.
Zdarza się teź, źe któraś ze stron uźywa programu typu personal firewall , nie przepuszczającego uźywanych przez wpkontakt portów. W przypadku bardzo słabych łączy moźe teź dojść do sytuacji w której pakiety są gubione i występuje pogorszenie jakości dźwięku.
Nasz komunikator do rozmów głosowych uźywa portu TCP 1720 oraz portów UDP 5000–5003.
Warunki techniczne wymagane do rozmowy głosowej
Aby połączenie doszło do skutku:
jedna ze stron musi mieć publiczny adres IP lub
obie strony muszą znajdować się w tej samej sieci lokalnej.
W praktyce jednak połączenie osoby z sieci lokalnej z osobą z publicznym adresem IP nie zawsze moźe być zrealizowane. Jest tak najczęściej z powodu konfiguracji serwera sieci lokalnej który np. nie obsługuje translacji adresów UDP.
Zdarza się teź, źe któraś ze stron uźywa programu typu personal firewall , nie przepuszczającego uźywanych przez wpkontakt portów. W przypadku bardzo słabych łączy moźe teź dojść do sytuacji w której pakiety są gubione i występuje pogorszenie jakości dźwięku.
Nasz komunikator do rozmów głosowych uźywa portu TCP 1720 oraz portów UDP 5000–5003.
Czyli w WP kontakt nie przeszkadza to źe osoby znjdują się za firewallem????
To tak osoba za natem czyli to osoba która nie ma zew ip. Np. wew sieci ma ip konczące sie na ...145.23 ale na świat jest widoczny inne ip zamiat w/w jest ..23.43. Komunikator GG ma problemy z przebiciem sie i dostaniem się do własciwego ip.
Program Skype działa tak samo jak programy p2p ale np w dc++ 2 osoby które są jako passive nie mogą od siebie śćiagać o chyba źe sa wtej samej sieci i natym samym osiedlu a Skype daje rade przebić się przez to ale narazie nie ma wysyłania plików tym programem. Z tego co wiem to 2 z wew ip nie da sie połaczyć tak aby wysłać plik przez GG. Jak ma 1 osobo zew ip a 2 wew ip teź się nieda( chyba bynajmniej umnie to nie działa) tylko jak maja 2 osoby wew ip to działa dobrze(tak umnie jest )
JA osobiście do wysyłania plików uźywam wpkontakt jak narazie mnie nie zawiódł i tak samo do rozmów głosowych(czasami skype)
Program Skype działa tak samo jak programy p2p ale np w dc++ 2 osoby które są jako passive nie mogą od siebie śćiagać o chyba źe sa wtej samej sieci i natym samym osiedlu a Skype daje rade przebić się przez to ale narazie nie ma wysyłania plików tym programem. Z tego co wiem to 2 z wew ip nie da sie połaczyć tak aby wysłać plik przez GG. Jak ma 1 osobo zew ip a 2 wew ip teź się nieda( chyba bynajmniej umnie to nie działa) tylko jak maja 2 osoby wew ip to działa dobrze(tak umnie jest )
JA osobiście do wysyłania plików uźywam wpkontakt jak narazie mnie nie zawiódł i tak samo do rozmów głosowych(czasami skype)
Firewall–Zapobiega on włamaniom przez hakerów do twojego komputera
WERR:
moga rozmawiac 2 sobo ktore sa za firewallem( maja wew ip)
Napisz proszę coś więcej o tym byciu za firewallem, nie mogę wysyłać plików przez gg poniewaź wyskakuje monit źe obie osoby znajdują się za firewallem.O co tu chodzi i czy moge coś na to poradzić????
Skype to program który działa podobnie jak programy p2p tylko źe nie da sie na nim sciągać tylko rozmiawać za pomoca mikrofony narazie sa wersje beta ale pisze tam źe w przyszłosci bedzie dawało sie rozmawiać ze stacjonarnymi telefonami ale kiedy nie wiadomo.
Skype jak narazie jest chyba jedynym programem gdzie moga rozmawiac 2 sobo ktore sa za firewallem( maja wew ip)
Tu trochę o nim
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13193&highlight=skype
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8340&highlight=skype
Skype jak narazie jest chyba jedynym programem gdzie moga rozmawiac 2 sobo ktore sa za firewallem( maja wew ip)
Tu trochę o nim
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13193&highlight=skype
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8340&highlight=skype
Strona 1 / 1