Wolny komputer z windows XP
mam pytanie mam Windows XP Profesional, procesor AMD Athlon Duron XP 1700 , pamięć ram 256, oraz mam antywirusa arcavir 2005 i mam pytanie komputer chodzi mi troche wolno co jest tego przyczyną pomocy np. jak gry sie wyłańczają to tak musze poczekać z 5 sekund bo niewszystko sie włancza np. niecały kawałęk paska start i po pięciu sekundach juz wszystko sie włańcza a u kolegi na wolniejszym komputerze tak sie nie wyłąńcza np. gry długo
Odpowiedzi: 8
Mniej więcej o to – jeźlei spojrzysz na dół tego apletu to zobaczysz ilość pamięci aktualnie w uzyciu – w tym wypadku 249MB – czyli praktycznie tyle ile masz RAM–u – to juz jest jakaś wskazówka co się dzieje. O ilości i rodzajach procesów nie bedę pisął – kaźdy ma to co lubi.
Jest jednak faktem, źe na moźliwości systemu ograniczone pamięcią i takim sobie procesorem mołoby być ich mniej.
Jest jednak faktem, źe na moźliwości systemu ograniczone pamięcią i takim sobie procesorem mołoby być ich mniej.
tu jest jedna z rzeczy ale niewiem czy oto chodzi
tu jest jedna z rzeczy ale niewiem czy oto chodzi
A moze by tak od początku?
Wywałoć managera zadań i sprawdzić ile pamieci na dzień dobry jest zabierane, ile swapa wykorzystane , ile procesów działa itp.
Potem dopiero, po ew. dopasowaniu usług, procesów, programów uruchmaianych w systemie, do potrzeb rzeczywistych i moźliwości zabrać się za rozwaźania czy i co jeszcze ew. zrobić.
Wywałoć managera zadań i sprawdzić ile pamieci na dzień dobry jest zabierane, ile swapa wykorzystane , ile procesów działa itp.
Potem dopiero, po ew. dopasowaniu usług, procesów, programów uruchmaianych w systemie, do potrzeb rzeczywistych i moźliwości zabrać się za rozwaźania czy i co jeszcze ew. zrobić.
dysk ma 40 GB wolne jest 30GB defragmentowanie dysków jest robione raz na 3 miesiące, wirusów niema
lukaszkg, przeskanuj dysk pod kątem wirusów/robaczków.
Poszukaj w archiwum o DMA.
Moźna by sioe pokusic o defragmentacje dysku(w).
Poszukaj w archiwum o DMA.
Moźna by sioe pokusic o defragmentacje dysku(w).
Przyczyna tego jest najprawdopodobniej zawalony dysk programamy przy 256 ramu inaczej niebedzie
spróbuj na dzień dobry pokombinować z ustawieniami Arcavira. Opcje monitorowania na default lub ręcznie na poziom średni lub niski [zwłaszcza heurystykę].
Strona 1 / 1