wolne ładowanie xp-ka

Cze
Szukałem i czytałem wiele na ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi więc pytam was jako bardziej zaawansowanych. Kuzynka ma komputer  tzw. Geo-pc czyli 2 rdzeniowy procesor razem ok. 5.27 Ghz
1 Gb ramu płyta to ECS RC410/800-M2 podczas załanczania komputer raz dwa ładuje do pulpitu a potem strasznie spowalnia bo coś ładuje, dodam że nawet po formacie komputer tak samo chodzi.
Ten sprzęt po załadowaniu wszystkiego chodzi super i w grach i przerabianiu filmów pokazuje swoją wydajność.  Początkowo był tam wgrany linux ale on ładował się błyskawicznie. Co moze byc przyczyną tak długiego ładowania systemu??  Dodam jeszcze że na komputerze niema zainstalowanych śmieci jest tam tylko kilka gier i kilka programów i stery.

Odpowiedzi: 2

Na dobry początek może zastosować sie do tego, a jak to nie pomoże to pokombinujemy dalej:

„Przywracanie systemu to składnik systemu Windows XP, który w razie problemów umożliwia przywrócenie komputera do wcześniejszego stanu.” Tak Microsoft opisuję integralną część Windowsa XP. Nigdzie nie wspomina jednak, iż program ów tworząc regularnie tzw. punkty przywracania, po prostu zaśmieca nam dysk. Gdyby tego było mało, jest jedną z głównych przyczyn długiego czasu bootowania oraz ogólnego zwalniania systemu. Dlatego zalecane jest wyłączenie Przywracania systemu. W praktyce wystarczy kilka kliknięć.

1.Wybieramy Właściwości z menu kontekstowego Mój Komputer.
2.Następnie przechodzimy do zakładki Przywracanie systemu.
3.Ostatnim krokiem jest zaznaczenie opcji Wyłącz Przywracanie systemu na wszystkich dyskach.
4.Po skończeniu klikamy na przycisk Zastosuj i OK.

Folder dllcache zawiera kopie bezpieczeństwa plików systemowych, które Windows przywraca, w przypadku ich usunięcia. Prawda jest taka, że te pliki są w ogóle nie przydatne w codziennym korzystaniu z komputera. Rzadko bowiem zdarza się potrzeba ich przywracania, a nawet jeśli, to możemy użyć do tego płyty z systemem. Zaleca się opróżnienie owego folderu, zrobimy to w poniższy sposób:

1.Używając eksploratora Windows, przechodzimy do C:\Windows\system32\dllcache
2.Zaznaczamy wszystkie pliki
3.Następnie usuwamy je
4.Pozostaje nam opróżnić kosz i gotowe...

Windows XP pozwala na wprowadzenie komputera w stan hibernacji. Okazuje się jednak, iż domowym użytkownikom do niczego nie potrzeba jest ta usługa. Wyłączając hibernację systemu zyskamy dodatkowe megabajty na dysku.

1 Przechodzimy do Panelu sterowania
2 Następnie wybieramy Opcje zasilania
3 Przechodzimy do zakładki Hibernacja
4 Odznaczamy opcję Włącz hibernację
5 Ostatnim krokiem jest zastosowanie zmian, poprzez kliknięcie na OK.

System ten ma domyślnie włączoną większość usług, jednak nie wszystkie są potrzebne w jego domowym użytkowaniu. Dlatego też zaleca się wyłączenie tych, które są zbędne.

W tym celu w wiersz poleceń wpisujemy services.msc. Następnie wyłączamy zbyteczne usługi, o ile na pewno nie będziemy ich wykorzystywali. Jeśli nie jesteś do końca pewien, co chcesz zrobić, zmień tryb uruchamiania na ręczny. Oto usługi, które można wyłączyć:

*Klient śledzenia łączy rozproszonych
*Usługa COM nagrywania dysków IMAPI
*Host uniwersalnego urządzenia Plug and Play
*Web Client
*Menedżer przekazywania
*Numer seryjny nośnika przenośnego
*Usługa raportowania błędów
*Menedżer autopołączenia dostępu zdalnego
*Menedżer sesji pomocy pulpitu zdalnego
*NetMeeting Remote Desktop Sharing
*Pomoc TCP/IP NetBIOS
*Posłaniec
*Rejestr zdalny
*Routing i dostęp zdalny
*Telnet

Domyślny plik wymiany, popularnie zwany swapem, rośnie w miarę potrzeb. Możemy ustawić jego rozmiar na stałe bądź też ustanowić minimalną i maksymalną wielkość. Swap jest wykorzystywany niezależnie od ilości pamięci zainstalowanej w pececie. Optymalizacja pliku stronicowania wpłynie na zredukowanie efektu ubocznego, czyli jego fragmentacji. W celu jej ustawienia wykonujemy następujące czynności:

1 Wybieramy Właściwości z menu kontekstowego Mój komputer
2 Przechodzimy do zakładki Zaawansowane
3 Następnie klikamy przycisk Ustawienia w polu Wydajność
4Przechodzimy do zakładki Zaawansowane
Klikamy przycisk Zmień
Teraz musimy podać optymalny rozmiar pliku wymiany. W polu Rozmiar maksymalny zalecane jest wpisanie wartości od 10-20% większej od tej proponowanej przez system. Natomiast określając Rozmiar początkowy, możemy podać dowolną wartość. Pozostaje zastosować zmiany, klikając na OK.

Windows XP posiada kolorowy, efektowny interfejs. Niektórzy twierdzą jednak, że jest on brzydki i absolutnie nieergonomiczny. Z całą pewnością znacznie spowalnia system. Szczególnie na wolniejszych maszynach zalecane jest wyłączenie licznych „wodotrysków”.

Wybieramy kolejno:

1.Właściwości z menu kontekstowego Mój komputer
Zakładkę Zaawansowane
2.Ustawienia w polu Wydajność
3.Wybieramy zaznaczenie Dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności
4.Klikamy na OK

PS.Informacje pochodzą ze strony www.pccentre.pl
w celu poszerzenia wiedzyna ten temat prosze kierować sie na ten link. (w sumie to mogłem podać sam link, ale zrobiłem to dla leniwych - wiem po sobie he he ).

Pejqas
Dodano
17.07.2006 19:03:22

gabrys:
...dodam że nawet po formacie komputer tak samo chodzi.Ten sprzęt po załadowaniu wszystkiego chodzi super .

No to jak w koncu jest?

A zajrzales do forumowej wyszukiwarki? Temat powracajacy jak bumerang.
Zacznij od podgladu zdarzen i usunieciu zbednych pozycji z msconfig. Na ten temat mozesz poczytac w FAQ.
Poza tym mozesz zastosowac BootVis i zobaczyc co tam sie dzieje.
To na poczatek

sebpop
Dodano
17.07.2006 16:49:22
gabrys
Dodano:
17.07.2006 16:25:11
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1