Wolne kopiowanie plików

Witam.
Mój problem jest następujący.
Mam podłączone do kompa dwa dyski (200 GB i 80 GB)
Na 200 GB jest system i jest ustawiony na master. Do tego samego kabla jest podpięta nagrywarka DVD (slave).
Do drugiego kabla jest podpięty drugi dysk (master) i DVD–ROM (slave). Na podstawowym i pomocniczym kanale IDE jest ustawiony tryb UltraDMA – 2 zarówno dla urządzenia podrzędnego jak i głównego.
Podczas kopiowania plików między dyskami twardymi jak i napędami komputer strasznie spowalnia i kopiowanie trwa stosunkowo długo.
Mam Win XP SP2. Sterowniki do płyty gł. zainstalowane w biosie nie znalazłem moźliwości zmiany. (płyta ASRock, procesor AMD 2200 sempron 512 MB)

Prosze o pomoc i z góry dziękuje :)

Odpowiedzi: 3

Ja zaś nie wdając się w rozwazania na temat tego czy windows umie i lubi kopiować duźe pliki zapytam:
A dlaczego dyski pracują w UDMA–2 ?
Czyzby płyta lub one była tak wiekowa, źe nie dopuszczają szybszych ustawień ?

Z Millleniu nie ma co poównywać. Warto natomiast zastanwoić isę nad tym o czym wyźej i np. ilością pamięci fizycznej .

PS.
Bobi – a jak mniejszy jest szybszy ? :D
Rebe
Dodano
29.12.2005 14:15:25
Przedtem tak właśnie miałem źe oba dyski na tym samym kablu i problem tez był. Dawniej jak miałem Windows Millenium i ustawiłem DMA to pliki leciały aź miło (transfer około 50 MB/s). Teraz w porywach osiągam ledwie 10 MB/s i nie waźne z czego na co kopiuje
Broadway
Dodano
29.12.2005 14:06:26
Lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie dysków na jednej taśmie i napędów na drugiej.
Wiekszy dysk jako master na ostatniej wtyczce, mniejszy jao slave.
Bobi
Dodano
29.12.2005 10:19:15
Broadway
Dodano:
29.12.2005 01:38:08
Komentarzy:
3
Strona 2 / 2