Wolne kopiowanie plików

Witam.
Mój problem jest następujący.
Mam podłączone do kompa dwa dyski (200 GB i 80 GB)
Na 200 GB jest system i jest ustawiony na master. Do tego samego kabla jest podpięta nagrywarka DVD (slave).
Do drugiego kabla jest podpięty drugi dysk (master) i DVD–ROM (slave). Na podstawowym i pomocniczym kanale IDE jest ustawiony tryb UltraDMA – 2 zarówno dla urządzenia podrzędnego jak i głównego.
Podczas kopiowania plików między dyskami twardymi jak i napędami komputer strasznie spowalnia i kopiowanie trwa stosunkowo długo.
Mam Win XP SP2. Sterowniki do płyty gł. zainstalowane w biosie nie znalazłem moźliwości zmiany. (płyta ASRock, procesor AMD 2200 sempron 512 MB)

Prosze o pomoc i z góry dziękuje :)

Odpowiedzi: 20

Rebe, masz oczywiście rację coś mi się pozajączkowało. :oops:
Nie wiem czy to juź demencja, skleroza, a moźe tylko
nadchodzący Sylwester...

Pzdr.
kierofca
Dodano
30.12.2005 22:11:35
kierofca:
Jeśli mogę się wtrącić to na taśmie 40 źyłowej
powinno pójść ATA–66 (a tu tylko ATA–33) :?:
Spróbuj moźe ściągnąć nowy BIOS do płyty głównej – moźe ten, który masz nie "dogaduje" się z Twoimi twardzielami :?:
Pzdr.

EDIT: Oczywiście BIOS aktualizujesz na własne ryzyko...

Skąd to ATA66 na taśmie bez ekranów wziąłes ?
Nie źebym tak daleko pamiecią sięgął, ale to własnie przy okazji pojawienia isę UDMA–4 pojawiły się tasmy ekranowane .
Rebe
Dodano
30.12.2005 08:18:10
Jeśli mogę się wtrącić to na taśmie 40 źyłowej
powinno pójść ATA–66 (a tu tylko ATA–33) :?:
Spróbuj moźe ściągnąć nowy BIOS do płyty głównej – moźe ten, który masz nie "dogaduje" się z Twoimi twardzielami :?:
Pzdr.

EDIT: Oczywiście BIOS aktualizujesz na własne ryzyko...
kierofca
Dodano
29.12.2005 23:05:58
Moźe ta podpowiedź
All newer hard drives manufactured by Western Digital are set to a default speed of ATA 100 and are fully backward compatible to ATA66 and ATA 33.
Note: Western Digital does not recommend changing the ATA rate on your drive unless you are directed to do so by a technician for troubleshooting purposes.
Boot to the Data Lifeguard Tools disk. Always ensure that you are using the latest version of this software. Instructions for downloading and extracting this software are available by clicking on the link at the bottom of the page.
At the main menu, select "Ultra ATA Management" by highlighting it and pressing Enter. Carefully read and agree to all warnings. The next screen displays the current ATA settings for all of Western Digital hard drives in your system. If you have more than one drive in your system, change the chosen drive to the ATA mode you want (i.e., 1=ATA 33, 2=ATA 66, 3=ATA 100). Once the mode has been chosen, save settings and exit. Turn off your machine, leave it off for 30 seconds, then turn it back on. Your drive is now set to the chosen ATA mode.
i link http://support.wdc.com/download/index.asp
PS Podejrzewam teź taśmę.
w84u
Dodano
29.12.2005 22:53:44
sterowniki mam wgrywane ... nawet ściągnąłem nowszą wersje ...

Rozebrałem obudowe i znalazłem malutkim druczkiem napisane: HD do IDE1 CDROM do IDE2. Niby są to zalecenia. Przepiąłem i ... dalej to samo ... jeszcze jutro sprawdze kabel ... bo narazie mam jeden 40 i jeden 80. Do 40 podpiąłem napędy a do 80 dyski. Moźe ten 80 zyłowy jest walnięty. Kupie jutro kabelek i zobaczymy.

A jakie mniej więcej osiągi powinienem mieć przy transferze z dysku na dysk.
Broadway
Dodano
29.12.2005 21:23:40
Moźe, ale nie powinien.

Po długich konsultacjach z mądrym człowiekiem ustaliłem, źe nie padło jeszcze jedno pytanie:
Czy sterowniki do obsługi chipsetu płyty wgrałeś czy posługujesz sie tym co system dostarczył ?
Rebe
Dodano
29.12.2005 20:54:38
I jeszcze jedno ... jak dysk jest podpięty do tej samej taśmy co DVD to moźe napęd go blokować ? Napędy mają UDMA 66.
Broadway
Dodano
29.12.2005 20:23:13
W Biosie mam takie funkcje:

OnBoard IDE Controller: [Enabled]
Dla jednego jak i drugiego dysku jest to samo:
PIO Mode: 4
Async DMA: MultiWord DMA 2
UltraDMA: UDMA 2
32Bit Data Transfer [Disabled]
Type: [Auto]
Block (Multi Sector Transfer): [Auto]
PIO Mode: [Auto]
DMA Mode: [Auto]
S.M.A.R.T. : [Auto]

W "DMA Mode" zamiast Auto jest do wyboru:
SWDMA 0
SWDMA 1
SWDMA 2
MWDMA 0
MWDMA 1
MWDMA 2
UDMA 0
UDMA 1
UDMA 2

SWDMA (SingleWord DMA)
MWDMA (MultiWord DMA)

A propo tych gniazd IDE. Jedno jest niebieskie drugie jest czarne.
Broadway
Dodano
29.12.2005 20:20:59
Najszybszy tryb transferu UDMA UDMA 5 (ATA–100)
Aktywny tryb transferu UDMA UDMA 2 (ATA–33)

I to jest to z czym boje toczyć trzeba w wypadku obu dysków.
Spojrzałem na "obrazek" tej płyty i przychodzi mi do głowy jeszcze jedna moźliwość.
moźe to bydle musi mieć dyski podpinane na konkretnym IDE, a czytniki na drugim(?)
Manuala nie bede ściągął, bo .. wolne łacze mam i szkoda mi czasu, ale Tobie radze sięgnąć do neigo i sprawdzić ten trop, a dodatkowo czy w BIOS–ie nie ma jakichś ustawień dotyczących pracy kanałów w trybie ATA66/100/133 ( UDMA4–6),a jeźlei są to czy są na enabled.
Rebe
Dodano
29.12.2005 19:55:59
Podpiąłem dyski do jednego kabla i nic ... dalej to samo. Wypiałem napędy źeby juź same dyski zostały i nic.

Na Evereście jest takie coś:

Pole Wartość
Właściwości urządzenia ATA
ID modelu WDC WD2000JB–00KFA0
Numer seryjny WD–WCAMT1168399
Numer wydania 08.05J08
Parametry 387621 cylindry/ów, 16 głowic(e), 63 sektory/ów na ścieźkę, 512 bajty/ów w sektorze
Liczba sektorów LBA 390721968
Bufor 8 MB
Zwielokrotnienie sektorów 16
Liczba bajtów korekcji ECC 65
Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4
Pojemność przed sformatowaniem 190782 MB

Własności urządzenia ATA
SMART Obsługiwane
Tryb zabezpieczeń Obsługiwane
Opcje zasilania Obsługiwane
Zaawansowane zarządzanie energią Nieobsługiwane
Bufor zapisywania danych Obsługiwane
Host Protected Area Obsługiwane
Power–Up In Standby Nieobsługiwane
Automatic Acoustic Management Obsługiwane
48–bit LBA Obsługiwane
Device Configuration Overlay Obsługiwane

Producent urządzenia ATA
Nazwa firmy Western Digital Corporation
Informacje o produkcie http://www.westerndigital.com/en/products

Pole Wartość
Właściwości urządzenia ATA
ID modelu WDC WD800JB–00FSA0
Numer seryjny WD–WMAJD1614027
Numer wydania 77.07W77
Parametry 155061 cylindry/ów, 16 głowic(e), 63 sektory/ów na ścieźkę, 600 bajty/ów w sektorze
Liczba sektorów LBA 156301488
Bufor 8 MB (Dual Ported, Read Ahead)
Zwielokrotnienie sektorów 16
Liczba bajtów korekcji ECC 74
Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4
Pojemność przed sformatowaniem 89436 MB

Własności urządzenia ATA
SMART Obsługiwane
Tryb zabezpieczeń Obsługiwane
Opcje zasilania Obsługiwane
Zaawansowane zarządzanie energią Nieobsługiwane
Bufor zapisywania danych Obsługiwane
Host Protected Area Obsługiwane
Power–Up In Standby Nieobsługiwane
Automatic Acoustic Management Obsługiwane
48–bit LBA Obsługiwane
Device Configuration Overlay Obsługiwane

Producent urządzenia ATA
Nazwa firmy Western Digital Corporation
Informacje o produkcie http://www.westerndigital.com/en/products
Broadway
Dodano
29.12.2005 19:26:00
Sorki za tą płyte główną:

ASRock K7Upgrade–880

Typ BIOS'u: AMI (08/26/04) (American Megatrends Inc.)

Pamięć
DDR SDRAM 2x256 dual channel PC3200 (200 MHz)
Broadway
Dodano
29.12.2005 17:46:10
To się niby zgadza. zostaje kwestia BIOS–u i jego ustawień.
Co do samego kopiowania to w początkowym okresie funkcjonowania XP transfer drastycznie spadał przy plikach większych niź ok. 600MB, ale to teź nie u wszystkich. Nie iwem czy MS ten błąd – przyznawął, źe istnieje – wyeliminował.
Do tego dochodzi jeszcze to, źe jakoś nie chcesz podzielić isę informacjami o płycie i pamięci,ale to juź margines, bo cąły czas cięgnie mnie do obarczanie iwną tego UDMA–2.
Rebe
Dodano
29.12.2005 17:18:01
taśma ma dwie wtyki bliźej siebie to te mam wpięte do napędów a ten dalszy do płyty (obie taśmy w taki sposób)
Broadway
Dodano
29.12.2005 17:06:46
Na ograniczenie trybu pracy do UDMA–2 – odwrotne wpięcie powoduje, źe taśma dziąła tak jak zwykła – 40–źyłowa bez ekranowania.
Zostaje jeszcze kwestia sprawdzenia ustawień kontrolerów w BIOS–ie – moze tam coś jest powyłaczane i w konsekwencji transfer ogranicza.
Tylko zgaduję, ale bez wyjaśnienia kwestii tego UDMA–2 dalej nie ruszymy.
Rebe
Dodano
29.12.2005 17:03:25
Broadway:
wg mnie taśma jest dobrze wpięta ... w sumie to nie ma innej moźliwości u mnie w obudowie (inaczej nie dosięgnie). Ale czy podpięcie taśmy miałoby znaczący wpływ na kopiowanie plików z 95% wykorzystaniem procesora?

Moźe zrób co Bobi napisał – przepnij dyski na jedną tasmę a napędy na drugą taśme.
Anonymous
Dodano
29.12.2005 17:02:03
wg mnie taśma jest dobrze wpięta ... w sumie to nie ma innej moźliwości u mnie w obudowie (inaczej nie dosięgnie). Ale czy podpięcie taśmy miałoby znaczący wpływ na kopiowanie plików z 95% wykorzystaniem procesora?
Broadway
Dodano
29.12.2005 16:57:59
To pozostaje jeszcze tylko pytanie czy taśma jest wpięta "dobrą" stroną?
Nie dziw się, źe pytam bo rózne juź rzeczy czytałem.
Rebe
Dodano
29.12.2005 16:49:51
Taśme mam 80 źyłową. Odinstalowałem te kontrolery i po ponownym rozruchu dalej zainstalował UDMA tryb 2
Broadway
Dodano
29.12.2005 16:42:31
Czep się Bobi – bo zaraz zacznę specyfikacje przeglądać i znajdę jakieś 200GB na ATA100 i 80 na 133 – a to teź element "szybkości" :wink:
Rebe
Dodano
29.12.2005 15:04:24
Rebe:
Bobi – a jak mniejszy jest szybszy ? :D

W cuda wierzysz? :wink: Znajdź mi więc dysk 200GB który by nie miał przynajmniej tych 7200 rpm. :P
Tryb UDMA powinien byc przestawiony na 5. Odinstaluj te kontrolery i zresetuj system. Po restarcie Windows powinien zainstalowac go od nowa. Taśma ilu źyłowa?
Bobi
Dodano
29.12.2005 14:26:33
Broadway
Dodano:
29.12.2005 01:38:08
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2