wolna, choć powinna być szybka – nagrywarka Lite–On
Mam nagrywarkę Lite–On LTR–52246S, jka łatwo zauwaźyć powinna nagrywać na prędkości (max) 52x, ale tak nie jest....
Bez źadnych problemów – przy zachowaniu przez cały czas nagrywania – nagrywa jedynie na 16x czasami na 24x
Dlaczego tak jest?
AMD Athlon XP1800+, Gigabyte GA–7VA, RAM 256MB PC2700, Lite–On LTR–52246S, HDD Quantum Fireball lct15 20, WInXp Pro, Nero 5.5, CloneCD 4.2
W menadźerze urządzeń, dysk chodzi na PIO, a nagrywarka na Ultra DMA tryb 2....
dzięki za szybką odpowiedź..
Bez źadnych problemów – przy zachowaniu przez cały czas nagrywania – nagrywa jedynie na 16x czasami na 24x
Dlaczego tak jest?
AMD Athlon XP1800+, Gigabyte GA–7VA, RAM 256MB PC2700, Lite–On LTR–52246S, HDD Quantum Fireball lct15 20, WInXp Pro, Nero 5.5, CloneCD 4.2
W menadźerze urządzeń, dysk chodzi na PIO, a nagrywarka na Ultra DMA tryb 2....
dzięki za szybką odpowiedź..
Odpowiedzi: 6
Aspi umoźliwiają poprawną komunikacie nagrywarki z oprogramowaniem np. Nero ,Clone Cd.
Moźna sprawdzić.
Ale skoro nagrywa ,raczej są zainstalowane.
A co do biosu napędu, to jeźeli nagrywarka była kupiona x52 to raczej tak powinna działać.
Moźna sprawdzić.
Ale skoro nagrywa ,raczej są zainstalowane.
A co do biosu napędu, to jeźeli nagrywarka była kupiona x52 to raczej tak powinna działać.
dysk mam podpiety jako MASTER na PRIMARY IDE, a nagrywarkę jako MASTER na SECONDARY IDE...
SLAY3R, oc oc chodzi z tym uaktualnieniem firmware nagrywarki? I w jakim celu mamm instalować aspi? Dzięki
SLAY3R, oc oc chodzi z tym uaktualnieniem firmware nagrywarki? I w jakim celu mamm instalować aspi? Dzięki
Spróbuj dwóch rzeczy.
:arrow: zainstaluj ASPI http://www.adaptec.com/worldwide/support/driverdetail.html?sess=no&language=English+US&filekey=aspi_v471.exe
:arrow: uaktualnij firmware do nagrywarki.
A moźe to twój dysk działający w PIO MODE nie potrafi wysłać odpowiedniej ilości danych do nagrywarki, dlatego nie działa ona na wysokich obrotach. I jeźeli masz nagrywarę na jednej taśmie razem z tym dyskiem, to koniecznie ją odłącz i podłącz ją do drugiego kanału IDE.
:arrow: zainstaluj ASPI http://www.adaptec.com/worldwide/support/driverdetail.html?sess=no&language=English+US&filekey=aspi_v471.exe
:arrow: uaktualnij firmware do nagrywarki.
A moźe to twój dysk działający w PIO MODE nie potrafi wysłać odpowiedniej ilości danych do nagrywarki, dlatego nie działa ona na wysokich obrotach. I jeźeli masz nagrywarę na jednej taśmie razem z tym dyskiem, to koniecznie ją odłącz i podłącz ją do drugiego kanału IDE.
Jeźeli nagrywarka jest na tej samej taśmie ide z innym napędem (cd,dvd,hdd),moźna spróbować podpiąć ją samą do portu ,ustawiając jako master.
sprawa nośników odpada, próbowałem na róźnych, i nie chodzi mi tylko i wyłącznie o prędkość 52x, chodzi mi o kaźdą wyźszą niź 16x
ale mimo wszystko dzięki
ale mimo wszystko dzięki
Sporo zaleźy od nośnika.
Nagrywarka dopasowuje szybkość do jakości płyty.
Kup płytę dobrej firmy, gdzie producent zapewnia szybkośc zapisu np. 48x i sprawdź.
Nagrywarka dopasowuje szybkość do jakości płyty.
Kup płytę dobrej firmy, gdzie producent zapewnia szybkośc zapisu np. 48x i sprawdź.
Strona 1 / 1