Włączona drukarka uniemożliwia wystartowanie WIndows.
Ot ciekawostka.
Po przyjeździe z wakacji włączam komputer, a tu Windows wstaje do momentu pojawienia się ekranu z użytkownikami. Potem kompletna cisza - jedyny reagujący klawisz to RESET w obudowie. Da się odpalić natomiast w trybie awaryjnym.
Po kilku dniach walki i zainstalowaniu sobie na drugim twardzielu drugiego Windows'a przez przypadek zorientowałem się, że po wyłączeniu drukarki stary system ładuje się bez problemu, a jeżeli jest włączona - reakcja jest taka, jak opisałem wyżej (ZWIS). Jeżeli system wystartuje, drukarkę można włączać i wyłączać do woli - nie ma problemów.
I teraz bądź tu mądry... Nigdy z włączoną drukarką problemów nie było przy starcie. Drukarkę niestety zostawiłem włączoną na ponad 2 tyg. i nie wiem czy coś się w niej nie sypnęło
Z drugiej strony od jakiegoś czasu (niestety nie zorientowałem się od kiedy) w podglądzie zdarzeń dostaję błędy związane ze startowaniem systemu dotyczące zarządzania energią, (jeden z 4 zamieszczam poniżej).
I teraz o so chozi:
1. Sypnęła się drukarka i coś komputerowi nie pasuje?
2. Zaczyna sypać się płyta i efekt tego j.w.?
3. Windows się poaktualizował i nagle na styku Windows<>Płyta<>Drukarka coś się nie zgadza?
Nie chciałbym bez powodu aktualizować BIOSa czy robić innych nerwowych ruchów. Widział ktoś kiedyś takie objawy?
Z góry dziękuję za pomoc
Piotrek
Załączam błąd:
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: ACPI
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 5
Data: 2006-09-03
Godzina: 12:07:49
Użytkownik: Brak
Komputer: DOMOWY
Opis:
AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcf8), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 - 0xcff. I tak dalej.
Dane:
0000: 00 00 00 00 04 00 52 00 ......R.
0008: 00 00 00 00 05 00 05 c0 .......À
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
Odpowiedzi: 1
Co to za drukarka i do jakiego portu połączona (USB, LPT) ??
Update:
Próbowałes już wyrzucić ja z systemu i zainstalowac ponownie ??
Ten błąd dotyczący ACPI to niewątpliwie zły znak. <br />Jeżeli to nie wina samej drukarki to bardzo prawdopodobne jest jakieś uszkodzenie czy to USB czy LPT.<br />
M$ gada ze to BIOS -> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bpl%3B283649<br /><br />